σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από Αntinews
“Τι κάνεις τώρα;” ή ο ρόλος του twitter στο σύγχρονο marketing
Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Harvard Bussiness Review χρησιμοποιούσε τον προβοκατόρικο τίτλο Fire your Marketing Manager and hire your Community Manager*, επιδιώκοντας να τονίσει καθ΄υπερβολήν τη “συμμετοχή” των social media, στην διοίκηση μιας επιχείρησης.
Αν και ο συγγραφέας του άρθρου δε φαίνεται πως έχει ως στόχο να προτρέψει τις επιχειρήσεις να προβούν σε μαζικές απολύσεις, σε κάθε περίπτωση όμως διαπιστώνει μια μεγάλη αληθεια:
Τα Νέα Μέσα (new media) έχουν εκμηδενίσει την απόσταση της διαπροσωπικής επαφής, χωρίς μάλιστα να κουβαλούν τη ρετσινιά μιας απρόσωπης και ομοιογενοποιημένης τεχνολογίας.
Η παρουσία ενός Community Manager που έχει την ευθύνη να παρακολουθεί και να συμμετέχει σε διαδικτυακές κοινότητες, αποτελεί μια σύγχρονη μορφή marketing που ήδη είναι καθεστώς σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.
Τι καθιστά όμως σε κάθε περίπτωση τη μικρή γειτονιά του twitter διαφορετική και πιο ελκυστική για τις εταιρικές καμπανιες από τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δει από το πολυδιαφημισμένο facebook;
H αμεσότητα της επικοινωνίας
Το σύγχρονο marketing μας εξιστορεί ένα εντελώς “ατομικό’ storytelling κάθε μπράντας που θα ανταποκρίνεται στις ιδαίτερες και μοναδικές αναγκες κάθε καταναλωτή. Η προσπάθεια κάθε εταιρείας να εστιάζει στα προσωπικά μοτίβα και πρότυπα συμπεριφοράς καθιστά το twitter, ένα αν μη τι άλλο, σημαντικό εργαλείο έρευνας και επαφής. Ο Community Manager (ή Social Media Director) έχει την ευθύνη να καταγράψει τις συγκεκριμένες ανάγκες, να τις κατηγοριοποιήσει και να τις μεταφέρει ως inpout στη βάση δεδομένων της εταιρείας. Από τα δεδομένα αυτά θα προκύψουν τα “νέα προϊόντα” που θα βασίζονται σε αυτή την ταυτόχρονη και συνδυαστική δουλειά δύο διαφορετικών “συστημάτων” (interoperability)
Το Προφίλ των χρηστών.
Παραδοσιακά οι χρήστες που το χρησιμοποιούν εντάσσονται σε πολύ συγκεκριμένα target groups διαθετούν πολύ μεγαλύτερη “κοινωνική επιρροή”. Με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 40-45, βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της αγοράς, της επικοινωνίας, της διαφήμισης. Κάτι τέτοιο βοηθάει τη διαδικασία εκχύλισης (spill-over) μιας πληροφορίας, ενός μηνύματος και εν τέλει ενός προϊόντος με τρόπο αποτελεσματικό και στοχευμένο. Πολλοί αναλυτές-διαφημιστές υποστηρίζουν πως η μαζική επικοινωνία έχει προ πολλού παρέλθει. Σε καιρούς κρίσης, σίγουρα αυτό το φαινόμενο διογκώνεται. Εκείνο που μπορεί να καταστήσει πιο έξυπνες (smart) και καινοτόμες και τις διαφημιστικές καμπάνιες και επομένως πιο ελκυστικά τα προϊόντα, είναι να “ταυτίζονται” με τα χαρακτηριστικά του καθενός διαχειριστή ξεχωριστά, διακριτά και απόλυτα. Ένα online PR-customer service.
Δεν αρκεί λοιπόν κάποιος Community Manager να ‘πιάνει τον σφυγμό” των κοινοτήτων και να αντιλαμβάνεται τι κλίμα επικρατεί. Οφείλει και πρέπει να προχωρήσει ένα βημα παραπέρα. Να κρατήσει την αμοιβαιότητα στη σχέση. Να ανταποκριθεί στις ιδέες, τις αξίες, τα πάθη τα πνευματικά ενδιαφέροντα του εν δυνάμει “πελάτη”.Να δημιουργήσει ένα κανάλι επικοινωνίας με το “κοινό της επιχείρησης”. Ακόμα και ένα εργαλείο άμεσης διαχείρισης κρίσεων.
Γιατί πολύ απλά το twitter προσφέρει την άμεση αλληλεπίδραση, μια και έχεις 140 χαρακτήρες για να απαντήσεις στο εξής απλό αλλά καθόλα σημαντικό ερώτημα:’ Τι κάνεις τώρα;
οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το