πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα
από in.gr
Το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο που σχεδιάστηκε ειδικά για την ανακάλυψη ξένων πλανητικών συστημάτων θα συνεχίσει να λειτουργεί για ακόμα μια τετραετία, έπειτα από την παράταση της αποστολής που αποφάσισε η NASA. Τώρα θα συνεχίσει τώρα τις παρατηρήσεις σε 170.000 άστρα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας. Από την εκτόξευσή του το Νοέμβριο του 2009, το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει 2.300 πιθανούς «εξωπλανήτες», όπως ονομάζονται οι πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Σε 61 από αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη των εξωπλανητών έχει επιβεβαιωθεί με περαιτέρω παρατηρήσεις. Το Kepler, του οποίου το κόστος έφτασε τα 500 εκατ. δολάρια, θα λειτουργεί με ετήσιο προϋπολογισμό 18 εκατ. δολαρίων για την επόμενη τετραετία.
Ανέκαθεν ασφαλώς μας γοήτευε η ιδέα του τι υπάρχει εκεί έξω. Αναρωτιέμαι βέβαια αν στην περίοδο που διανύουμε μπορούμε να μιλάμε για τόσο γενναίες χρηματοδοτήσεις με χρήματα που θα μπορούσαν να ανακουφιστούν με αναπτυξιακά προγράμματα και στην γενικότερη ανακούφιση του απλού πολίτη.
Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αναγκαιότητα της έρευνας και το διάστημα είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή της έρευνας. Ειδικά ο Kepler έχει καταφέρει να προσφέρει σημαντικά δεδομένα στην απάντηση του αιώνιου ερωτήματος για το αν υπάρχει ζωή στο διάστημα. Η ικανότητα του να εντοπίζει εξωπλανήτες αποτελεί την μεγαλύτερη μας ελπίδα για να βρεθεί κάτι που θα έχει νόημα να ελπίζουμε σε μια ιστορική ανακάλυψη.
Θέτοντας τον προβληματισμό για αυτήν την εβδομάδα στην ενότητα, αναρωτιέμαι αν είναι πράγματι προτεραιότητα αυτήν την εποχή η αναζήτηση εξωπλανητών και κατ' επέκταση εξωγήινης ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το