μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα
Χριστός Ανέστη!
Ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που βιώνει μια γυναίκα είναι η στιγμή που γίνεται μαμά δηλαδή η στιγμή της γέννας. Δεν μπορείς να περιγράψεις με τίποτα αυτή την μοναδικότητα της στιγμής όταν ακουμπάνε πάνω σου το πλασματάκι που εως τότε το είχες μέσα σου. Θα μου μείνει επίσης αξέχαστη η φράση που μου είπε ο νεογνολόγος: "Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ".
Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί γιατί η σύγχρονη γυναίκα δε θηλάζει το παιδί της. Από εμπειρία έχω να σας πω ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή να θηλάσεις. Όχι δεν είναι εύκολο και σαφώς είναι κουραστικό και σαφώς δεν κοιμάσαι και σαφώς ξεχνάς τα δικά σου θέλω όμως τώρα μέσα από σένα θρέφεις έναν άλλον άνθρωπο. Και αυτό είναι που το κάνει τόσο ιερό. Παλιότερα οι γυναίκες θήλαζαν τα παιδιά τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο που εμάς μας φαίνεται υπερβολικό. Πλέον είναι ευκολία το να θρέψεις από το κουτί που πουλάνε στο εμπόριο και πριν ακόμα δούμε αν έχουμε γάλα να το αγοράζουμε για να το δώσει στο μωρό η γιαγιά προκειμένου να πάμε για καφέ με τις φίλες μας ή και ο μπαμπάς προκειμένου να κοιμηθούμε τη νύχτα. Δεν έχουμε την απαιτούμενη υπομονή για να θηλάσουμε το παιδί μας και πολλές φορές ακούω πολλές να λένε μα εσύ έχεις γάλα, εγώ δεν είχα.
Είναι φυσιολογικό όμως διότι για να παραχθεί το γάλα πρέπει το μωρό να θηλάζει όποτε και όταν εκείνο θέλει και εκεί είναι που πετάς τα ρολόγια διότι δεν υπάρχουν σίγουρα τρίωρα ή τετράωρα όπως ακούμε με το ξένο γάλα. Ή δεν υπάρχουν νύχτες που το μωρό δε θα ξυπνήσει λόγω πείνας γιατί ξέρουμε σίγουρα την ποσότητα του γάλακτος που έχει πιεί.
Πέρα από τα δικά μας θέλω καλό είναι να σκεφτόμαστε τι προσφέρουμε στο μωρό μας μέσα από το θηλασμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που θηλάζουν αποκτούν πολλά αντισώματα σε σχέση με εκέινα που τρέφονται με ξένο γάλα, με αποτέλεσμα να τα προφυλλάσει από ιώσεις, αλλεργίες και μακροχρόνια από το ζάχαρο, και καρδιακές ασθένειες. Ότι συχνά γίνονται πιο έξυπνα σε σχέση με εκείνα που μεγάλωσαν με το μπιμπερό λόγω ενός ενζύμου που υπάρχει στο μητρικό γάλα και ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ μαμάς και παιδιού που αναπτύσσεται είναι φοβερό. Το μωράκι περιμένει πως και πως τη στιγμή που θα θηλάσει προκειμένου να ηρεμήσει και δεν είναι τυχαίο που τα μωράκια που θηλάζουν αρέσκονται περισσότερο στην αγκαλιά της μαμάς τους και κοιμούνται σε αυτή.
Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακούω μανούλες να λένε ότι δεν έχουν γάλα και το παλεύουν πολύ να θηλάσουν το μωράκι τους. Μια φίλη μου τη θαυμάζω διότι παρόλο τις αντίξοες συνθήκες θήλασε 7 μήνες ενώ ο γιατρός της έλεγε να σταματήσει. Όμως το δικό της ΘΕΛΩ ξεπέρασε τα προβλήματα που έλεγαν οι γιατροί. Στεναχωριέμαι όμως πιο πολύ για εκείνες που έχουν γάλα αλλά δεν έχουν την υπομονή και το δυνατό ΘΕΛΩ να θηλάσουν και προτιμούν την ευκολία που τους προσφέρει ένα χάπι που κόβει το γάλα.
Σας προτρέπω να θηλάσετε γιατί ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους, βοηθάει τις γυναίκες να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης. Σας προτρέπω να θηλάζετε γιατί όπως πολύ σωστά λέει ο παιδιάτρος μας η κατσικούλα θρέφει με το δικό της γάλα το κατσικάκι. Έτσι και το μωρό όταν έρχεται, φέρνει το γάλα του σε ιδανική αναλογία με όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθεί το αγγελάκι μας. Όχι δε χρειάζεται να ντρεπόμαστε μπορούμε και έξω να θηλάσουμε, άλλωστε όλοι βοηθούν μια θηλάζουσα μητέρα στο να βρεί ένα χώρο να θηλάσει, είτε είναι καφετέρια είτε είναι εστιατόριο. Και χαίρομαι διότι είναι μια ιερή στιγμή και είναι στο χέρι όλων των γυναικών να τη βιώνουμε. Εύχομαι σε όλες τις γυναίκες να έχουν υγεία και να μπορούν να θηλάζουν όσο κουραστικό και αν είναι που πιστέψτε με είναι πολύ κουραστικό, πιο πολύ από τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή από την ετοιμασία ενός σπιτιού. Χρειάζεται πολύ συγκέντρωση και ξεκάθαρο ΘΕΛΩ. Εύχομαι σε όλες σας να παίρνετε δύναμη μέσα από τα παιδιά σας!!!
να και κάτι που είναι ελαφρώς εκτός θέματος, αλλά παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον :[
ΑπάντησηΔιαγραφή