αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας
Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή ο Κύριος απευθύνεται στους Μαθητές και Αποστόλους Του και τούς αποκαλεί άλας της γης και φως του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να αποκαλύψει πως το έργο των Αποστόλων, κατά την περίοδο μετά την Πεντηκοστή, θα ήταν έργο που θα άλλαζε την πνευματική ζωή του κόσμου και θα φώτιζε τα σκοτάδια της αμάθειας και της αγνωσίας.
Το έργο αυτό των Αποστόλων κλήθηκαν να συνεχίσουν και συνεχίζουν, μέχρι και σήμερα, οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι, με την Θεολογική γνώση και σοφία τους, αλλά και με τη ζωή τους, μεταλαμπάδευσαν και ανέλυσαν τον λόγο του Θεού και την αλήθεια του Ευαγγελίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Άγιοι Πατέρες αγωνίστηκαν κατά των αιρέσεων και των φορέων τους, που, κατά καιρούς, εμφανίζονται στη ζωή της Εκκλησίας, με σκοπό την αλλοίωση του δόγματος και την παραπλάνηση και αποξένωση του λαού του Θεού από την Ορθόδοξη πίστη. Γι’ αυτό και η Εκκλησία πολλές φορές, στη διάρκεια του Εκκλησιαστικού έτους, τιμά την μνήμη τους, είτε μεμονωμένα, είτε συλλογικά, όπως πράττει και σήμερα, ημέρα κατά την οποία εορτάζουμε την σύναξη των 630 Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που συνεκλήθη το 451 στην Χαλκηδόνα και διατύπωσε το λεγόμενο Χριστολογικό δόγμα, καταδικάζοντας τις αιρέσεις του Μονοφυσιτισμού και του Νεστοριανισμού.
Στη συνείδηση της Εκκλησίας οι αιρέσεις διασπούν την ενότητά Της, αλλοιώνουν την διδασκαλία Της, αποκλείουν τους θιασώτες τους από την χάρη του Θεού και την κοινωνία μαζί Του. Χαρακτηριστική είναι μια ιστορία που καταγράφεται σε ένα βιβλίο της Εκκλησίας και αφορά στον Αββά Αγάθωνα: «Μερικοί ασκηταί που ήκουσαν την φήμη του και την μεγάλη διάκρισή που είχε, πήγαν να τον επισκεφθούν. Θέλοντας να τον δοκιμάσουν αν οργίζεται, τον ρώτησαν: «εσύ είσαι ο Αγάθων που λένε πως είσαι πόρνος και υπερήφανος;» - «Ναι, αδελφοί μου, εγώ είμαι» - «Εσύ είσαι ο Αγάθων ο φλύαρος και κατάλαλος;» - «Ναι, αδελφοί μου, εγώ είμαι» - «Εσύ είσαι ο Αγάθων ο αιρετικός;» Τότε ο Αγάθων αποκρίθηκε: «όχι, δεν είμαι αιρετικός». Οι ασκηταί τον ρώτησαν να τους πει, γιατί όσα τού έλεγαν τα παραδεχόταν για τον εαυτό του, ενώ τον λόγο τούτο, με την κατηγορία του αιρετικού, δεν τον βάσταξε. Κι εκείνος, ο γέροντας, ο άγιος και διακριτικός, τούς απάντησε: «Τα πρώτα για τον εαυτό μου τα υπογράφω, γιατί είναι όφελος για την ψυχή μου. Η αίρεση, όμως, είναι χωρισμός από τον Θεό και δεν θέλω να χωρισθώ από τον Θεό»
Στις μέρες μας οι αιρετικές ομάδες, οι σέκτες και οι παραθρησκευτικές οργανώσεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς και στη χώρα μας. Οι ιδρυτές τους, επενδύουν στην αφέλεια και στην αμάθεια των ανθρώπων, αποσκοπώντας, συνήθως, στην εξυπηρέτηση ανίερων και ανομολόγητων οικονομικών συμφερόντων ή και διαστροφικών σχεδίων. «Στις μεγαλουπόλεις, αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις ιδρύονται «εκκλησίες», αγρεύονται οπαδοί και με το κάλυμμα της δημοκρατικής διακινήσεως των ιδεών, προσηλυτίζονται μικροί και μεγάλοι στις νέες «εκκλησίες», οι οποίες διδάσκουν νέα δόγματα και νέα ήθη. Αναμειγνύουν το Ευαγγέλιο με την δαιμονολατρεία, την ηθική με τον πανσεξουαλισμό, την ελευθερία με την ασυδοσία και, με την πλύση εγκεφάλου που κάνουν στους οπαδούς τους, κατασκευάζουν μια κοινωνία άβουλων όντων, τηλεκατευθυνόμενων από σκοτεινά κέντρα, τα οποία μοναδική επιδίωξη έχουν, σε πρώτη φάση, την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και ύστερα, τον αφανισμό της από τη σύγχρονη πραγματικότητα».Συχνά, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γινόμαστε μάρτυρες της τραγικής κατάληξης, ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, που οδηγούνται σε μαζικές αυτοκτονίες ή άλλες εγκληματικές πράξεις, καθοδηγούμενες από το δαιμονικό πνεύμα που τους έχει καταλάβει και τους οδηγεί στην καταστροφή.
Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να ασφαλιζόμαστε διαρκώς, ν’ ασφαλίζουμε κυρίως τα παιδιά που μεγαλώνουν σ’ έναν κόσμο χωρίς αναστολές, με παραποιημένες αρχές και αξίες. Η στάση και η συμπεριφορά μας έναντι των αιρέσεων πρέπει να είναι αυστηρή και αμείλικτη. Έναντι δε των αιρετικών να είμαστε προσεκτικοί, να φερόμαστε με αγάπη και διάκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το