Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

τεxνολογία στην κοινωνία ~ κόντρα για τον σύγχρονο άνθρωπο

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από ΤΑ ΝΕΑ Κόντρα για τον σύγχρονο άνθρωπο

Κόντρα έχει ξεσπάσει στον επιστημονικό κόσμο ανάμεσα στους γενετιστές και τους παλαιοανθρωπολόγους για την προέλευση του σύγχρονου ανθρώπου.

Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα τριών απομονωμένων φυλών της Αφρικής που αποτελούνται από συλλέκτες - κυνηγούς σε Τανζανία και Καμερούν. Βάσει αυτών συμπέραναν ότι ένα μέχρι τώρα άγνωστο αρχαϊκό είδος ανθρώπου, εξάδελφος των Νεάντερταλ, έμενε στην Αφρική έως 25.000 χρόνια πριν από σήμερα. Αυτό το είδος μάλιστα ζευγάρωνε με τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως γράφει ο Νίκολας Γουέιντ στους «New York Times».

Τα δεδομένα αυτά ανατρέπουν τα συμπεράσματα των παλαιοντολόγων που βασίζονται σε απολιθώματα και ευρήματα ανασκαφών τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τα οποία πριν από 200.000 χρόνια εμφανίστηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι στην Αφρική και όλα τα προηγούμενα είδη εξαφανίστηκαν από τη μαύρη ήπειρο.

Οι παλαιοντολόγοι δεν συμφωνούν με τους γενετιστές, καθώς δεν έχουν βρει καμία απόδειξη για την ύπαρξη του αρχαϊκού ανθρώπου σε ανασκαφές στην Αφρική.

Η έρευνα των γενετιστών δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση «Cell» και αφορά την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος των φυλών Χάτζα και Σαντάουε στην Τανζανία και μιας φυλής Πυγμαίων στο Καμερούν. Το DNA των δύο πρώτων φυλών τις συνδέει με τους αρχαιότερους κλάδους της ανθρώπινης οικογένειας. Οι Πυγμαίοι στο Καμερούν επίσης έχουν γενετική συγγένεια με τους πρώτους ανθρώπους και ασυνήθιστες ομάδες αίματος.

Η ομάδα των Τζόζεφ Λασάνς και Σάρα Τίσκοφ από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα πέντε ανδρών από κάθε φυλή. Στους Πυγμαίους, οι επιστήμονες εντόπισαν μια μετάλλαξη του γονιδίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη του ατόμου και την υπόφυση, η οποία ελέγχει τις ορμόνες της αναπαραγωγής. Αυτή μπορεί να είναι η αιτία του μικρού μεγέθους τους και της πρώιμης ηλικίας αναπαραγωγής τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Το DNA των Χάτζα και των Σαντάουε περιέχει εξαιρετικά ασυνήθιστες αλληλουχίες σε κάποια σημεία του. Μέσω της μετάλλαξης, τα γονιδιώματα των ειδών που κάποτε είχαν κοινό πρόγονο αναπτύσσονται πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Η Τίσκοφ ερμηνεύει αυτές τις διαφορές ως γενετικά απομεινάρια διασταύρωσης με ένα αρχαϊκό είδος ανθρώπου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μάλιστα, αυτή η διασταύρωση συνέβη πριν από 20.000 έως 80.000 χρόνια.

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. Όπως αρμόζει σε τούτη την ενότητα, θα ασχοληθούμε, θα προβληματιστούμε με την κοινωνική διάσταση του ζητήματος. Παλαιοντολόγοι εναντίον γενετιστών σε μία μάχη με φόντο το παρελθόν.

Ξέρετε, πάντα πίστευα ότι η επιστήμη δεν σου αφήνει περιθώρια ασάφειας. Έχεις ένα δείγμα, το μελετάς, καταλήγεις σε κάτι και... τέλος. Όταν όμως υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα ερευνών σε δείγματα που αναφέρονται για κάτι που συνέβη από 20000 έως 80000 χρόνια, τότε ειλικρινά η επιστήμη ή μάλλον, οι επιστήμονες σε απογοητεύουν. Μέχρι να τα βρουν, ας ζήσουμε το σήμερα χωρίς απαραίτητα να ξέρουμε το χθες :[

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το