Καληνωρίσματα. Το τελευταίο διάστημα ασχοληθήκαμε με την φημολογία που όμως δεν φαίνεται να είναι φημολογία αλλά υπαρκτό σχέδιο της κυβέρνησης, περί πώλησης ελληνικών νησιών. Πριν προλάβετε να γεμίσετε με εθνικό φρόνημα και συναίσθημα, να εξηγήσω πως δεν μιλάμε για σημερινά κατοικημένα γνωστά νησιά.
Συγκεκριμένα μιλάμε για περισσότερα από τριάντα νησάκια ή συμπλέγματα νησιών που είναι ακατοίκητα, βρίσκονται μακριά από τα σύνορα με την τουρκία (για ευνόητους λόγους), ενώ μεγάλη σημασία για την τιμή πώλησης παίζει το πόσο μακριά από λιμάνι βρίσκονται αλλά και το πως είναι η μορφολογία του εδάφους. Βλέπετε ένα νησάκι με αρκετά επίπεδο έδαφος και κοντά σε κάποιο γνωστό λιμάνι είναι ότι πρέπει για επένδυση κάποιου ιδιώτη που άνετα φτιάχνει μια ειδυλλιακή ξενοδοχειακή μονάδα σε αυτό που λέμε περιοχή “φιλέτο”. Το νησάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για τουριστικούς λόγους, χτίζοντας ένα μεγάλο ξενοδοχείο με ιδιαίτερες παροχές, όμως αν κοιτάξουμε τι γίνεται στο εξωτερικό δε θα μας κάνει εντύπωση αν κάποιος κροίσος έρθει για να φτιάξει μία έπαυλη για λογαριασμό του… Φαντασία να έχεις και οι χρήσεις είναι σίγουρα πολλαπλές!
Το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση και τι θα κερδίσει από όλη αυτήν την ιστορία. Ξεκινάω με το τι πρέπει να αποφύγει και αυτό είναι να μπει σε έναν διάλογο για το αν ξεπουλάει ελληνική γη και τέτοια γραφικά. Όχι. Ένα ξερονήσι που ενοικιάζεται σε ιδιώτη για ενενήντα εννιά χρόνια με συμβόλαιο που περιέχει συγκεκριμένες διατάξεις, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, δεν είναι ξεπούλημα ελληνικής γης. Είναι εκμετάλλευση άχρηστης γης που καίγεται απ’ τον ήλιο εδώ και αιώνες περιμένοντας καρτερικά για να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης προσφέροντας στη χώρα που ανήκει και θα ανήκει. Άλλωστε το ότι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος διαχειρίζεται από γερμανική ιδιωτική εταιρεία δε σημαίνει πως δεν είναι ελληνικό!
Το στοίχημα του κράτους είναι να απαλείψει την γραφειοκρατία. Αν έχετε κάνει κάποια αγορά σπιτιού, τότε θα μπορείτε πολύ καλά να φανταστείτε πως είναι να αγοράσεις ένα… νησί! Για να είναι προσιτή η πώληση προς κάποιον ξένο ενδιαφερόμενο σίγουρα η διαδικασία πρέπει να απλουστευτεί, καθώς να είστε βέβαιοι πως υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές ή μάλλον νησάκια ανά την υφήλιο.
Και όταν η συμφωνία κλείσει, ας μετρήσουμε τα κέρδη μας. Το κράτος έχει κερδίσει –ελπίζω- ένα μεγάλο ποσό από την πώληση του νησιού και συνεχίζει να κερδίζει κάθε χρόνο φορολογώντας τον ιδιοκτήτη του νησιού. Ο φόρος λογικά είναι καλός, αν σκεφτείς πόσα φορολογεί εσένα που κατέχεις ένα ταπεινό διαμέρισμα σε μια μικρομεσαία πολυκατοικία… Όμως τα κέρδη για την Ελλάδα συνεχίζονται. Για να φτιαχτεί το ξενοδοχείο θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα η μορφολογία του εδάφους και ύστερα να χτιστεί μια πολυδάπανη κατασκευή. Αν χάσουν αυτήν την ευκαιρία οι ελληνικές εταιρείες κατασκευών, θα είναι για… μπουρλότο! Αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ξενοδοχείου τα οφέλη προβλέπονται πολλά. Αφενός οι προμηθευτές σε τρόφιμα, αναλώσιμα κλπ. και αφετέρου οι εργαζόμενοι που φαντάζομαι θα είναι έλληνες. Αλλά μην ξεχνάτε μετά και την φήμη που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Αν κάποιος τόσο πλούσιος αγόρασε ένα νησί, είναι βέβαιο πως θα φιλοξενήσει σε αυτό διασημότητες και άλλους, επίσης πλούσιους που περιμένουμε να εντυπωσιαστούν από τον ήλιο, τη θάλασσα και τον φαγητό μας. Που ξέρετε; Ίσως κι αυτοί προχωρήσουν σε κάποια επένδυση στην Ελλάδα!
Η πώληση μικρών ανεκμετάλλευτων νησιών είναι και σωστή και επιβεβλημένη. Πρέπει επιτέλους να δείξουμε πως η χώρα μας είναι ένας προσιτός παράδεισος απολαύσεων. Αυτοί έχουν τα λεφτά, εμείς τα υπόλοιπα. Τι λέτε; Τα συνδυάζουμε; :[
Το σύνηθες ολιγόλογο σχόλιό μου εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://aaatosepistiton.blogspot.gr/2012/09/blog-post_12.html
ή εδώ:
http://aatosmihalis.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=3138&action=edit&message=6&postpost=v2
(έχω μπλεχτεί και δεν ξέρω σε ποια διεύθυνση με βλέπεις).
αγαπητέ Μιχάλη διάβασα το κείμενο-απάντηση στον σημερινό μου προβληματισμό και ομολογώ πως δεν έχω να σου προσφέρω μία ικανοποιητική απάντηση.
ΔιαγραφήΜπορεί να γίνει όπως περιγράφω, μπορεί και όπως περιγράφεις εσύ. Μπορεί και κάτι ενδιάμεσο.
Δεν θα το μάθουμε αν δεν γίνει όμως, όπως δεν θα μαθαίναμε για την βαρύτητα αν ένα... μήλο δεν έπεφτε στο κεφάλι μας :[
θα ήθελα να προσθέσω στο άρθρο πως δημοσιεύτηκαν τα 40 νησάκια και βραχονησίδες που προκρίνονται προς πώληση και όπως θα διαπιστώσετε κανένα δεν σχετίζεται με κάποιο αρχαιολογικό μνημείο ή κάτι σχετικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραθέτω την λίστα όπως δημοσιεύτηκε στο www.cretalive.gr
Στη λίστα με τα 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες τα οποία η κυβέρνηση θα παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης (έως 50 ή 99 χρόνια) σε ιδιώτες βρίσκονται και δύο νησάκια της Κρήτης!Στη Σητεία συγκεκριμένα δύο νησιά : η Ελάσα με 1.700 στρέμματα και το νησί Γράντες Ήρα με έκταση 3000 στρέμματα. Είναι βραχώδεις αλλά ευλίμενες νησίδες...
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόλοιπη λίστα είναι η εξής:
Στη Βουλιαγμένη, το νησάκι Φλέβες, έχει έκταση 1400 στρέμματα.
Στην Εύβοια, τα νησάκια Νέων Στύρων, έκτασης 2.763 στρεμμάτων.
Τρία νησάκια στα Σύβοτα: Το Μαύρος Όρος με 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος με 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα.
Στην Αλόννησο τέσσερις νησίδες: Η βραχονησίδα Μανώλας 96 στρεμμάτων, το Μίκρο 83 στρεμμάτων, το Στρογγυλό 15 στρεμμάτων και το Σκαντήλι.
Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων υπάρχουν ακόμα δεκάδες βραχονησίδες προς αξιοποίηση.
Στα Κύθηρα μια νησίδα το Αβγό έκτασης 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Εχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση.
Στη Ζάκυνθο, οι νήσοι Στροφάδες.
Στην Καβάλα, η Θαλασσοπούλα.
Στη Μεσσηνία, το νησί Πρώτη με έκταση 3.100 στρέμματα.
Στη Σκιάθο, το νησί Τσουγκριά με έκταση 1.100 στρέμματα. Βρίσκεται μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.
Στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο.
Στη Μήλο, η νησίδα Άγιος Γεώργιος με έκταση 120 στρέμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.
Στη Σύρο, τρία νησάκια: η νησίδα Σχοινονήσι 42 στρεμμάτων, το Ασπρονήσι 110 στρεμμάτων και το Ψαθονήσι μόλις 6 στρεμμάτων. Και τα τρία βρίσκονται κοντά στην παραλία Αγκαθοπές.
Στην Λευκάδα, δύο νησάκια: Ο Άγιος Νικόλαος 15 στρεμμάτων και το νησάκι Αλεξάνδρου 12 στρεμμάτων.
Στην Τήνο, δύο ακόμα νησίδες: Το Δρακονήσι 20 στρεμμάτων και η νησίδα Απόκοφτος 14 στρεμμάτων.
Στον Πόρο, το νησί Πλατεία 25 στρεμμάτων.
Στην Άρτα το Πέρα Νησί 270 στρεμμάτων.
Στις Σπέτσες το νησί Φαλκονέρα με έκταση 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Μαλέας.