Καληνωρίσματα. Όπως ίσως θα γνωρίζετε το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται σήμερα από την Αγγλία, τη Βόρειο Ιρλανδία, την Ουαλία και την Σκωτία. Οι χώρες αυτές ενώνονται με μία ιδιόμορφη σχέση η οποία απαρτίζεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πάνω στην οικονομική, νομική, ακόμα και αθλητική “πολιτική”.
Όλα βέβαια μπορούν να αλλάξουν το Φθινόπωρο του 2014 οπότε και στην Σκωτία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με αντικείμενο την παραμονή ή απόσχιση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι γεγονός πως οι σκωτσέζοι δεν έχουν δα και τις καλύτερες σχέσεις με τους άγγλους και μια ματιά στην ιστορία των δύο χωρών και τις ομηρικές μάχες των δυνατών άγγλων και των αδύναμων σκωτσέζων που πάλευαν αμυνόμενοι, θα σας πείσει.
Οι υπέρμαχοι της απόσχισης βασίζονται σε τέτοιου είδους παραδείγματα και προσπαθούν να φανατίσουν τους πολίτες για να δουν μία ανεξάρτητη Σκωτία απαγκιστρωμένη από το καθεστώς της μοναρχίας της βασίλισσας Ελισάβετ. Όμως υπάρχει και η αντίπερα όχθη που απαρτίζεται από μια πλειάδα πολιτικών αναλυτών και οικονομολόγων που προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως η Σκωτία είναι μία αδύναμη οικονομία που έχει ανάγκη από την βρετανική υπερπροστασία. Το σκωτσέζικο νόμισμα θα παρουσίαζε πολλά προβλήματα αν η χώρα έβγαινε από την ένωση και η πιθανή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μάλλον ένα ρίσκο αστάθειας.
Οι οραματιστές μίας Σκωτίας ανεξάρτητης είναι μάλλον άτυχοι αφού οι δύσκολες εποχές αυτές δεν προσφέρονται γα τέτοιου είδους περιπέτειες. Η γενικότερη οικονομική αστάθεια δεν βοηθά σε μία ανεξάρτητη Σκωτία ειδικά μετά την δημοσίευση εκτιμήσεων πως τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας αρχίσουν και στερεύουν.
Το ζήτημα της Σκωτίας μου φέρνει στο μυαλό άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Το 2013 είναι η επέτειος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα εκατό χρόνια πριν και πολλοί λένε εδώ στην Κρήτη πως επιθυμούν δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Μεγαλονήσου στην Ελλάδα. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η Καταλονία στην Ισπανία, το Μονακό στην Γαλλία και τα παραδείγματα είναι ακόμα αρκετά, στα οποία θα τοποθετηθούμε στο yannidakis προσεχώς.
Όμως πέρα από εθνικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς, μήπως αξίζει να προβληματιστούμε αν αξίζει να παραμερίσουμε τα επί μέρους συμφέροντα μας για μία κοινή πορεία με γνώμονα τις ισχυρές οικονομίες, τα ισχυρά κράτη για ένα πιο σταθερό μέλλον; :[
-κοινή πορεία με γνώμονα τις ισχυρές οικονομίες, τα ισχυρά κράτη για ένα πιο σταθερό μέλλον-
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυπικές υποσχέσεις πολιτικών προς τους ψηφοφόρους, οι οποίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποτέ.
Και εμάς εδώ μας γδέρνουν τόσα χρόνια με αυτήν ακριβώς την προοπτική, αλλά φως στο τούνελ δεν θα δούμε ποτέ.
οπότε κρίνεις πως το καλύτερο μέλλον για τη Σκωτία είναι μακριά από τη Βρετανία.
ΔιαγραφήΊσως έτσι να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και περισσότερες περιοχές ανά την Ευρώπη να διεκδικήσουν ανεξαρτησία :[