Καληνωρίσματα. Εδώ και λίγο καιρό έχει ξεσπάσει μία διαμάχη μεταξύ των επιχειρήσεων που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους μέσω των αρμοδίων οργάνων τους ώστε να μην εκτεθούν στο ευρύ κοινό και χαλάσουν το marketing τους.
Θα έχετε διαπιστώσει κι εσείς πως εδώ και μερικούς μήνες ελληνικές εταιρείες λάνσαραν διαφημιστικές καμπάνιες όπου μεταξύ άλλων τόνιζαν την ελληνικότητά τους. Ανάμεσα τους μου έχει κάνει εντύπωση η διαφήμιση της Boxer που μας παρουσιάζει το εργοστάσιο της στο οποίο δουλεύουν έλληνες και πάει λέγοντας και τη διαφήμιση της BIC που μεταξύ άλλων τονίζει την ελληνικότητα της σε συγκεκριμένο τμήμα της.
Δεν είναι τυχαίο. Βλέπετε για χρόνια οι εταιρείες προσπαθούσαν να μας πείσουν πως δεν είναι ελληνικές. Χρησιμοποιούσαν ετικέτες με λατινικούς χαρακτήρες, ενσωμάτωναν ξενόγλωσση ορολογία (π.χ. “σούπερ” γεύση ή “τρέντι” ντυσίματα κλπ.). Υπήρχε η νοοτροπία πως το ξένο είναι και πιο καλό και σίγουρα πιο αρεστό ή μάλλον πιο αποδεκτό.
Η οικονομική κρίση τα άλλαξε όλα αυτά. Οι απολύσεις, η ανεργία, η εξαθλίωση ανάγκασε μεγάλη μερίδα του κόσμου να σκεφτεί έστω και καθυστερημένα με γνώμονα το τοπικό συμφέρον. Να θέλει να υποστηρίξει ντόπιες επιχειρήσεις και εγχώρια προϊόντα, οπότε τώρα θα έπρεπε να βρει ο καταναλωτής αυτές τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα. Σε αυτήν την νέα (πρωτόγνωρη) τάση προσπάθησαν να ανταποκριθούν πολλές εταιρείες προσαρμόζοντας το marketing ακριβώς σε αυτό, στην ανάδειξη της ελληνικότητας.
Όπως αποδείχτηκε πάντως, αυτό δεν είναι ότι πιο απλό. Βλέπετε εδώ και λίγο καιρό η Amstel διαφημίζει το προϊόν της ως ελληνικό. Πόσο ελληνική είναι όμως η Amstel; Όλοι ξέρουμε πως η Amstel είναι μία ολλανδική εταιρεία παρασκευής μπύρας και το όνομα της προέρχεται από το ομώνυμο ποτάμι της χώρας. Πριν όμως καταδικάσουμε την εταιρεία, πρέπει να αναλογιστούμε την αλήθεια. Βλέπετε η Amstel που κυκλοφορεί στην Ελλάδα παράγεται στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί μπουκάλια, καπάκια, χαρτάκια κλπ. όλα κατασκευασμένα στην Ελλάδα, ενώ παράγεται από 100% ελληνικό κριθάρι. Αυτό πόσο ελληνική την κάνει δεδομένου πως απασχολεί προφανώς αρκετούς έλληνες; Μην ξεχνάτε πως η εταιρεία ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική χορηγιών συμμετέχοντας σε μικρές εκδηλώσεις ως και αρκετά μεγάλες και δαπανηρές όπως είναι η χορηγία στην Εθνική Ελλάδος. Πόσο όμως συμφωνούν με όλα αυτά οι ελληνικές μπύρες που και αυτές δεν χάνουν την ευκαιρία να διαφημίσουν την ελληνικότητά τους;
Το θέμα δεν είναι ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο έλληνας (ή μήπως αυτό είναι το θέμα;) το θέμα είναι ποιος επενδύει στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε μικρές και μεγάλες βιοτεχνίες που παράτησαν τα εργοστάσια τους στην Μακεδονία για να μετακομίσουν στην Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα… Σκόπια. Γιατί; Για φτηνά εργατικά χέρια και μικρότερη φορολογία. Και ύστερα; Θέλουν να λέγονται έλληνες με ελληνικά προϊόντα και εμείς πρέπει να τους υποστηρίζουμε; Ξανασκεφτείτε το. Ειδικά όταν κάποιες ξένες ετικέτες έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να μεταφέρουν τις εταιρείες τους στην Ελλάδα και μάλιστα απασχολώντας σταθερά έλληνες εργαζόμενους.
Ξέρω πως ακούγεται λίγο υπερβολικό να σπαταλάμε τον χρόνο μας για να δούμε που και από ποιούς παράγεται το κάθε προϊόν που αγοράζουμε, ενώ μέχρι χθες απλά εστιάζαμε στην αναλογία τιμής/ποιότητας. Όμως έστω και σήμερα, έστω και αργά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας σαν έλληνες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουμε για να ανακυκλώνουμε αυτά τα λίγα λεφτά που κυκλοφορούν στην αγορά ώστε να επανακυκλοφορήσουν σε αυτήν. Είναι στο χέρι μας και στο πορτοφόλι μας :[
συμφωνω με την ιδεα να αγοραζουμε ντοπια ελληνικα προιοντα αφου κι εγω εδω στην Κυπρο τιμω τις περισσοτερες φορες την creta farm στα αλλαντικα της (αν και ειναι τα ακριβοτερα εδω)και το ΖΑΡΟΣ το νερο το οποιο εχει κατεβει με τρομερες τιμες στην τοπικη αγορα της κυπρου. Γενικα αξιζει να αγοραζουμε τα ντοπια μας προιοντα γιατι κατ αρχην εχουμε τρομερη ποιοτητα και πρεπει να επενδυσουμε σε εξαγωγες οπως εκανε το ΖΑΡΟΣ για την ποιο γρηγορη αναπτυξη της οικονομιας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήη στήριξη των ομογενών στα ελληνικά προϊόντα της Ελλάδας στην τοπική τους αγορά, είναι ένα ακόμα τεράστιο βήμα στήριξης της οικονομίας.
ΔιαγραφήΠάντοτε οι ομογενείς δείχνουν τον δρόμο για όλους εμάς εδώ και θεωρώ πως κατά συνέπεια το λιγότερο είναι να πράττουμε κι εμείς παρομοίως εδώ στην Ελλάδα :[
πολυ σωστη τοποθετηση μπραβο σας, εταιρειες σαν την αθηναικη ετσι και φυγουν θα εχουμε σοβαρο προβλημα. Οσο για την ελληνικοτητα, μηπως συμπεριφερονται καλυτερα απο τους ελληνες επιχειρηματιες ? διαφωνειτε ?
ΑπάντησηΔιαγραφήλυπάμαι που το παραδέχομαι αλλά είναι αλήθεια.
ΔιαγραφήΜπορεί να γεννήθηκα και να μεγάλωσα στην Κρήτη, όμως έχω ζήσει και στο εξωτερικό και στην Βόρεια Ελλάδα, εκεί που έζησα από κοντά την αθλιότητα κάποιων που στο όνομα του κέρδους άφησαν στον δρόμο οικογένειες για να μετακομίσουν μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω σε κάποια γειτονική χώρα.
Πόσο ελληνικές είναι οι εταιρείες αυτές και πόσο αξίζει να τις στηρίζουμε όταν τα λεφτά μας πάνε στο εξωτερικό τελικά :[
να προσθεσω γιαννη αν μοπυ επιτρεπεις τον ενικο, τα κερδη εταιρειες οπως η αθηναικη τα κανουν επενδυσεις, παραγωγη ελληνικου κριθαριου, ενω αλλοι λουσα καγιεν και μυκονος bynight...διαφωνεις ?
ΔιαγραφήΟι λιστες πολλες τα συμφεροντα επισης πολλα. Βλεπετε καποιοι εχασαν την κοροιδα τον ελληνα. Προσωπικα απεχθανομαι ελληνες επιχειρηματιες της αρπαχτης, δυστυχως δεν υπαρχουν πολλοι, στηριζοντας εταιρειες οπως η αθηναικη η κοκακολα η νεστλε η λιντλ που βοηθανε τους συμπολιτες μας να βρουν δουλεια, προσεχουν το περιβαλλον και ειναι οι μονες τελικα, η ευρωπη εχει αλλη γνωμη, που πιστευουν οτι η ελλαδα δεν ειναι ενα καμενο χαρτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως είπες, δυστυχώς δεν βλέπουμε σήμερα εταιρείες που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και ας μην γελιόμαστε, αυτό είναι ένας από τους λόγους της κατάστασης μας γενικά :[
Διαγραφήαν μου επιτρεπετε να τλμησω να πω οτι μακαρι να συνεχιζαν οι ελληνικες εταιρειες τα προγραμτα και τον "δρομο" που δειχνουν αυτες οι εταιρειες με τις επενδυσεις τους τις νεες θεσεις εργασιας κα ιτελυετια την κοινωνικη προσφορα τους σε περιοδο κρισης
ΑπάντησηΔιαγραφήακριβώς όπως ειπώθηκε: Μακάρι! Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα μας λέει το αντίθετο.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τη συμμετοχή σου :[
Kαλησπερα σας σας ευχαριτσω καταρχην για το βημα, κατα δευτερον γιατι δεν παραθετε και στοιχεια σχετικα με το κριθαρι ..π.χ. οτι καποιες ζυθοποιιες, οπως η αθηναικη, εχουν ξεκινησει την συμβολαιακη καλιεργεια χρησιμοποιωντας κριθαρι για παραγωγη της μπυρας τους δινοντας και νεες θεσεις; εργασιες στην πολυπαθη υπαιθρο ?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλωσορίζω την επισήμανση σας που όχι μόνο συμπληρώνει το κείμενο μου, αλλά εκπληρώνει τον στόχο της σελίδας που είναι ο προβληματισμός ως ένα σημείο από το οποίο οι αναγνώστες συνεχίζουν.
Διαγραφήσας ευχαριστώ και πάλι :[
καλησπερα σας θα ηθελα να προσθεσω και εγω μια αλλη πλευρα του προβληματος. Τα "ελληνικά" προϊόντα δεν πέρασαν στα χέρια πολυεθνικών με το ζόρι να σας θυμίσω...Βλ. Ελαίς (Unilever), Παυλίδης (Kraft) κ.α. Eπίσης για να συμπληρωσω δεν παίρνω το μέρος της Αθηναϊκης Ζυθοποιίας αλλά κάθε εταιρίας που χρειάζεται αυτό το κράτος , (είτε λέγεται ΑΓΕΤ Ηρακλής , ειτε Alusystem , είτε Unilever) ελπίζοντας πως αν μέσα στη κρίση μπορεί να υπάρχει ένας τομέας που δίνει δουλεία μέσω των εταιριών Amstel-Calsberg-Βεργίνα-Heineken-Αλφα ας τις αφήσουμε να το κάνουν , στηρίζοντας τις , αφού στηρίζουμε τους ανθρώπους εκείνους όπου αύριο θα μπούν να ψωνίσουν ψωμί απο το μαγαζί μου , να αγοράσουν τον καφέ απο το μαγαζί σου , να πληρώσουν για συντάξεις και για ταμείο ανεργίας απο τις κρατήσεις τους όπως κάνουμε και όλοι άλλωστε . Μηπως διαφωνεις ?
ΑπάντησηΔιαγραφήσε καμία περίπτωση. Ακριβώς και αυτό είναι το σκεπτικό του κειμένου. Στηρίζουμε ότι στηρίζει την Ελλάδα :[
Διαγραφήκαλησπερα σας μανο συμφωνω απλα εχει δημιουργηθει ενας πανικος στα ραφια και στο μυαλο μας για το τι ειναι ελληνικο και τι οχι. Εγω ρωτω απλα όταν μια εταιρεία ακύρωσε την αναμετάδοση των προγραμματισμένων τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων των προϊόντων της προσφέροντας τα κονδύλια της αντίστοιχης διαφημιστικής δαπάνης στους πυροπαθείς των πληγεισών περιοχών το 2007. Έδωσε νερό, δώρισε πυροσβεστικά οχήματα, έδωσε 500.000 ευρώ στον τηλεμαραθωνιο και άλλα πολλά. Κάνει συνεχώς επενδύσεις στην Ελλάδα με εργοστάσια και όχι μακετo όπως έλεγαν κάποιοι ..λοιπόν είναι δυνατόν να μην είναι Ελληνική ?
ΑπάντησηΔιαγραφήακόμα κι αν δεν είναι ελληνική, προφανώς προσφέρει πολύ περισσότερα στην ελληνική οικονομία απ' ότι μια "Χ" ελληνική.
ΔιαγραφήΕίστε ελεύθερος να γράψετε σε ποια αναφέρεστε. Το θέμα λοιπόν πρέπει να προσεγγιστεί όχι από άποψη προέλευσης, αλλά προσφοράς :[