Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟBΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ ο δρόμος προς την ανάπτυξη γεννήθηκε

Καληνωρίσματα. Το σημερινό κείμενο γράφεται με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, λίγο μετά την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου και του κρατικού προϋπολογισμού. Το μεγάλο ερώτημα είναι το αν το σημερινό μου πόνημα αξίζει να διαβαστεί βασισμένο στις δηλώσεις ενός… πολιτικού, δεδομένου πως όλοι –πια- γνωρίζουμε το κύρος τους και την βαρύτητα του λόγου τους. Στο ερώτημα αυτό, υπόσχομαι να απαντήσω στο τέλος.
 
Προς το παρόν, διαβάζω με γουρλωμένα μάτια πως πρέπει “Να δώσουμε πάλι χαμόγελο και αισιοδοξία στον Έλληνα”, “Η Ελλάδα έχει και όραμα και σχέδιο για την Αναγέννησή της και για το μέλλον των παιδιών της”, “ο στόχος είναι ένας: να μπούμε στην καινούργια σελίδα, που λέγεται Ανάκαμψη- Ανάπτυξη”. Να, κάτι τέτοια δήλωσε ο Σαμαράς και ειλικρινά σας μιλάω, τα μάτια μου σχεδόν βούρκωσαν. Όχι, επειδή τα είπε όμορφα ο Σαμαράς. Όχι, δεν φημίζεται για αυτό. Όμως για κάποια δευτερόλεπτα ταξίδεψα μαζί του σε μια Ελλάδα, που –φανταστείτε- όπως στις ταινίες, οι πολίτες της πεισμώνουν, αρχίζουν να βάζουν την πατρίδα πάνω από τα προσωπικά τους συμφέροντα, εκμεταλλεύονται τα κοινοτικά κονδύλια που έρχονται, τα νέα προγράμματα για τους μικρομεσαίους που έχουν ήδη δρομολογηθεί και ξαφνικά… οι έλληνες στρίβουν έγκαιρα τον “Τιτανικό” τους πριν προσκρούσει στο παγόβουνο.
 
Ύστερα βέβαια ξυπνάω γιατί ο ταχυδρόμος μου στέλνει ένα ό https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2O4TjBmy2GdaDsyU2aan-DocuU133RTI_PCNcGKZ5JYniV387Q81-L3OEa1UEapdJM36tZ644o-EwUCtNhzk-Y_H8HfdrU7BB6jnmWLs8zs8GJK4VBXr3n3LO0t2k0ij9Qv8ZeMlzB4M/s400/anaptyjh+%25281%2529.jpgπάκο από λογαριασμούς που ανοίγοντάς τους θα σκεφτώ πάλι να κάνω περικοπές –τύπου, απολύσεις- στην επιχείρηση μου, θα σκεφτώ το λουκέτο, θα σκεφτώ πως θα συγκρατήσω και θα κρύψω την απογοήτευση μου το βράδυ που θα γυρίσω στην οικογένεια μου.
 
Στο μεταξύ, κύρια πεποίθηση μου την οποία έχω αναλύσει πολλάκις εδώ στο yannidakis, αποτελεί το ότι είναι αδύνατο να διορθωθεί η ελληνική κοινωνία, από κονδύλια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει άπλετη εισροή χρήματος στα σπίτια μας. imageΗ μόνη λύση ξεκινάει από τα παιδικά δωμάτια των σπιτιών μας, ξεκινάει από την επόμενη γενιά, ξεκινάει από την σωστή και διαφορετική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Ίσως αυτά μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τις σημερινές παράλογες θυσίες μας, ίσως αυτά σταθούν ικανά να διαχειριστούν καλύτερα τη μείωση του χρέους που θα πετύχουμε σύντομα. Αν όμως ο Σαμαράς επιθυμεί ανάπτυξη, τότε ας ξεκινήσουμε με το να μεγαλώσουμε επιτέλους σωστά παιδιά :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

4 σχόλια:

  1. Ὡραῖο, ὡραῖο! Τὸ ἄλλο μὲ τὸν Τοτὸ τὸ ξέρεις;
    Εἶναι ἀδύνατον νὰ μεγαλώσουμε σωστὰ παιδιὰ καὶ οἱ λόγοι εἶναι πολλοί:
    1) Σὲ ποιὰ γλώσσα θὰ τὰ ἐκπαιδεύσουμε; Ἡ φιλοσοφία τῶν ἀρχαίων ἑλληνικῶν εἶναι διαφορετικὴ ἀπὸ τῶν νέων ἑλληνικῶν καὶ διαφορετικὴ ἀπὸ τῶν ἀγγλικῶν, γερμανικῶν κλπ μὲ τὰ ὁποῖα οὐσιαστικὰ μεγαλώνουν τὰ πιτσιρίκια.
    2) Σὲ ποιὰ θρησκεία θὰ τὰ μεγαλώσουμε; Ὀρθοδοξία; Καθολικισμό; Μωαμεθανισμό; Βουδισμό; Ἀθεϊσμό; Ἂν καὶ ὁποιαδήποτε θρησκεία θὰ ἦταν χρήσιμη (ἂν διδασκόταν καὶ ἐφαρμοζόταν σωστὰ) σήμερα ὑπάρχει ἕνας ἀχταρμὰς θρησκευτικὸ-πολιτικὸ-φιλοσοφικὸ-ἀεριτζίδικων πεποιθήσεων, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἐπικρατεῖ ἀθεΐα (πάντα μὲ τὴν στραβή της ἔννοια).
    3) Μὲ ποιὰ κουλτούρα θὰ τὰ διαπαιδαγωγήσουμε; Τὴν ἑλληνική; Τὴν γερμανική; Τὴν (ρὰπ καὶ ἔτσι) ἀφροαμερικανική;
    4) Νὰ τὰ μάθουμε ὅτι πρέπει νὰ ὑπακοῦνε στὸ κράτος ἢ ὅτι πρέπει νὰ σπᾶνε καὶ νὰ καῖνε γιὰ νὰ ἡδονίζεται ὁ Τσίπρας;
    5) Μήπως νὰ τὰ κάνουμε ἀκροδεξιοὺς ποὺ χαιρετᾶνε φασιστικά, ἔστω καὶ ἂν δὲν ξέρουν οἱ ἠλίθιοι ὅτι ὁ χαιρετισμὸς αὐτὸς εἶναι κομμουνιστικός;
    6) Νὰ τὰ ἐκπαιδεύσουμε νὰ πιστεύουν τυφλὰ ὅτι τοὺς λένε καὶ νὰ δουλεύουν μέχρι τὰ 89 τοὺς γιὰ μία σύνταξη πείνας;
    Καὶ ἂν ὑποθέσουμε ὅτι καταφέρνουμε νὰ συμφωνήσουμε στὸν τρόπο μὲ τὸν ὁποῖο θὰ μεγαλώσουμε τὰ παιδιά, νομίζεις ὅτι μὲ τὴν τηλεόραση παραγωγῆς ἠλιθίων καὶ μὲ τὰ φρικιαστικὰ προγράμματα, παιχνίδια καὶ ἔργα ποῦ προβάλλονται θὰ πετύχουμε κάτι;
    Ὁ ἄνθρωπος ἕλκεται πάντοτε ἀπὸ τὸ περίεργο, λαμπερὸ μὲ πολλὰ χρώματα ποὺ τοῦ ὑπόσχεται τὰ πάντα. Γιατί νομίζεις ὅτι ἕνας πιτσιρίκος θὰ προτιμήσει τὸ «διάβασε νὰ προκόψεις» καὶ ὄχι τὴν ἐπικρατοῦσα παγκόσμια ἀντίληψη «ὅτι φᾶμε, ὅτι πιοῦμε καὶ ὅτι ἁρπάξει ὁ κῶλος μας» καὶ δὲν θὰ πάρει ναρκωτικά, δὲν θὰ καπνίζει σὰν ἀράπης, δὲν θὰ πίνει μπόμπες καὶ δὲν θὰ ἀρχίσει τὸ σὲξ ἀπὸ τὰ 13, ἔτσι ὅπως τὸν διδάσκει τὸ «life-style», οἱ ἠθοποιοί, οἱ τραγουδιστὲς καὶ ὅλα αὐτὰ τὰ κενὰ «εἴδωλα» τοῦ Συστήματος καὶ τῶν ΜΜΕ;
    Ἕνα ρητὸ λέει:
    Ὑπάρχει ἡ δική μου γνώμη, ἡ δική σου γνώμη καὶ ἡ σωστὴ γνώμη. Ὁ σοφὸς προτιμάει τὴν τρίτη.
    Τὸ πρόβλημα ἔγκειται στὸ ὅτι ὅλοι προτιμᾶνε τὴν δική τους γνώμη. Ἔτσι ἂν κατὰ λάθος βρίσκαμε ἕναν σοφὸ γιὰ νὰ μᾶς πεῖ τὴν σωστὴ ΚΑΝΕΝΑΣ δὲν θὰ τὴν ἀκολουθοῦσε, οὔτε καν ἐγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το σχόλιο σου δεν λέει κάτι λάθος και φυσικά περιγράφει μία πραγματικότητα.

      Όμως τα παιδιά δεν μεγαλώνουν στον αυτόματο πιλότο. Υπάρχουν οι γονείς που αν συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, τότε ναι, θα μιλάμε για έκθεση σε όλα όσα ανέφερες, αν όμως οι γονείς αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτά με σκοπό την βελτίωση του κόσμου, τότε τα θα τους δώσουν το δώρο της διάκρισης, της κριτικής σκέψης και αρχές. Ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων μπορεί να μετριάσει την φθορά των 6 παραγόντων που αναφέρεις.
      Εγώ δεν είπα πως η νέα γενιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, αν όμως εργαστούμε σε αυτή με σκοπό την επένδυση τότε θα αλλάξουμε τον τρόπο που την μεγαλώνουμε και τα αποτελέσματα θα φανούν τότε :[

      Διαγραφή
  2. Σας χαιρετώ και τους δυο.
    Συμφωνώ βέβαια και με τους δυο, αν και με αγγίζει περισσότερο η άποψη του Μιχάλη. Διότι οι Έλληνες γονείς του σήμερα δεν έχουν επαρκώς εκπαιδευτεί ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν στους γόνους τους όσα αναφέρεις (και φυσικά συμφωνώ και επιθυμώ να γίνουν έτσι)φίλε Yanni.
    Λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει πλέον ελληνική παιδεία, ούτε και εκείνο το θετικό πατριοτικό αίσθημα της Ελληνίδας, του Έλληνα που μετέφεραν οι γονείς μας σε εμάς.
    Όσα έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια σαν στόχο μα και σκοπό είχαν την κατάρριψη του πατριωτικού αισθήματος...
    Δυστυχώς, φίλοι μου, τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν, όπως μεγαλώσουν, με πάρα πολύ αρνητικά πρότυπα. Τα πρότυπα της παγκοσμιοποίησης!!!
    Να είστε πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γι' αυτό ακριβώς και αναφέρω πως η όλη ιστορία είναι στο χέρι μας.
      Αν προσαρμόσουμε τις σωστές αρχές στο σήμερα απλά σώνουμε την παρτίδα.
      Ακόμα και η Παγκοσμιοποίηση αν διδαχθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο ένωσης και σεβασμού :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το