Καληνωρίσματα. Το περασμένο διάστημα είχαμε εντάσεις στη Βουλή που κορυφώθηκαν στην ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων αλλά και λίγες μέρες μετά στον προϋπολογισμό. Ακόμα κι έτσι, το φυσιολογικό επικράτησε κι έτσι η πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης ψήφισαν υπέρ και κάπως έτσι όλα τελείωσαν(;).
Είναι έτσι τα πράγματα; Όχι! Βλέπετε λίγο πριν η ψηφοφορία μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης βρέθηκαν εμπρός σε επαναστάτες βουλευτές, αντιφρονούντες και γενικά αντιρρησίες στην “γραμμή” που τα τρία κόμματά είτε υπέδειξαν (βλέπε Νέα Δημοκρατία), είτε αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν (βλέπε ΠΑΣΟΚ), είτε ακολούθησαν μετά από ασφυκτικές πιέσεις και μεγάλες αντιδράσεις (βλέπε Δημοκρατική Αριστερά). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα κόμματα συμπορεύτηκαν δεν ήταν εύκολο να τιθασεύσουν και τους βουλευτές τους. Άλλοι διέγραψαν τους “επαναστάτες” κι άλλοι σεβάστηκαν την διαφορετικότητά τους.
Οι διαγραφέντες είναι προφανές πως μείωσαν την δύναμη την κυβέρνησης και οι υπόλοιποι γνωρίζουν πως βρίσκονται ως μέλη σε μία ακόμα πιο εύθραυστη κυβέρνηση, την οποία απαρτίζουν τρία κόμματα που το μόνο που έχουν είναι μερικά κοινά στοιχεία και αρκετές διαφορές που οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την ομαλότητα πάνω στην οποία δεν βασίζεται μονάχα το ελληνικό κράτος (σιγά την ομαλότητα) αλλά κυρίως οι ξένοι εταίροι που ύστερα από μήνες βρήκαν με ποιους να συνεννοηθούν.
Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο να δικαιωθεί ο Τσίπρας και να έχουμε σύντομα κι άλλες εκλογές. Εννοείται πως είναι πολύ νωρίς να αγγίξουμε αυτό το θέμα που τσουρουφλίζει, άσχετα αν τα στελέχη της αξιωματική αντιπολίτευσης τριγυρνούν από δω κι από κει κάνοντας δηλώσεις του τι θα κάνουν όταν αναλάβουν την εξουσία!
Αυτό που κρατάμε είναι πως η κυβέρνηση ισορροπεί σε μία κλωστή και με το παραμικρό απρόοπτο είναι πάρα πολύ πιθανό να διαλυθεί. Το απρόοπτο αυτό δεν θα έρθει από εδώ. Δεν το προβλέπω. Ένα τέτοιο απρόοπτο θα ήταν μία “σφαλιάρα” από την Ευρώπη ή το Νομισματικό Ταμείο. Θα ήταν μία αργοπορημένη εκταμίευση δόσης, μία στάση πληρωμών, μία πολιτική ή και διπλωματική ήττα. Αν προχωρήσουμε και λίγο μακριά –ακόμα κι αν στην σημερινή πολιτική κατάσταση τα μεσοπρόθεσμα σχέδια απαγορεύονται- ακόμα και αν ο προϋπολογισμός του 2013 αποδειχθεί εντελώς εκτός στόχων κι αυτό θα ήταν ένας επαρκής λόγος διάλυσης της κυβέρνησης. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Έχουμε κυβέρνηση, μέχρι νεωτέρας :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το