Καληνωρίσματα. Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση βρέθηκε στο στόχαστρο της επικαιρότητας εξαιτίας ορισμένων διοικητικών χειρισμών της. Δεν μιλάμε φυσικά για μειώσεις μισθών, περικοπές στο προσωπικό ή αγορές πακέτων αθλητικών διοργανώσεων που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο κοινό.
Αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι πολύ πιο σοβαρό, πολύ πιο διαχρονικό και συμβολικό. Πρόκειται για την ελευθερία του λόγου, τον σωστό χειρισμό της δημοκρατίας και τον βαθμό με τον οποίο η κυβέρνηση ελέγχει τα μέσα της. Τα παραδείγματα είναι δύο. Στο πρώτο, ο τηλεοπτικός σταθμός της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης κατά την προβολή γνωστής σειράς αγγλικής παραγωγής, έκοψε μία σκηνή κατά την οποία δύο άντρες αντάλλασαν ερωτικό φιλί. Για όσους δεν με ξέρετε, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις μεταξύ αντρών για μένα αποτελούν όχι απλά μία παραφύση δραστηριότητα αλλά και μια λανθασμένη ιδεολογικά συνήθεια ή ορμονική ασθένεια. Αυτό φυσικά είναι ένα άλλο θέμα, όμως όποια κι αν είναι η άποψη μου για τους ομοφυλόφιλους σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αγνοώ την ύπαρξη τους και τα δικαιώματα τους. Κάτι το οποίο έκανε η ΝΕΤ που έκοψε αυτήν την σκηνή, γιατί; Επειδή αυτή θα μπορούσε να βλάψει τυχόν ανήλικους τηλεθεατές που μπορούν κατά τ’ άλλα να παρακολουθήσουν σκηνές βίας, σκηνές γυμνών ηθοποιών σε ερωτικές παραστάσεις, δολοφονίες, καταχρήσεις, εξύβριση και βανδαλισμούς, ίσως και όλα σε μία “κατάλληλη” περιπέτεια!
Λίγες μέρες μετά ένα σχόλιο των δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη που μέχρι τότε παρουσίαζαν στο ίδιο κανάλι την εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” (σχολιάστε το γεγονός στο facebook της εκπομπής) θεωρήθηκε προσβλητικό για κορυφαίο Υπουργό της κυβέρνησης με αποτέλεσμα οι δύο δημοσιογράφοι να καρατομηθούν! Κάποιος κύριος Αιμίλιος Λιάτσος που σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, υπεραμύνθηκε της απόφασης να απομακρυνθούν οι δύο δημοσιογράφοι από την παρουσίαση της εκπομπής. Ποιος; Ο Λιάτσος που μέχρι χθες παρουσίαζε δελτίο ειδήσεων του κουτσομπολιού, του γυμνού, του πρόστυχου και της κοσμικής ζωής με πρώτα θέματα την Τζούλια και συμπαρουσιάστρια την Πετρούλα! Αυτός ο Λιάτσος αποφάσισε να διώξει τους Αρβανίτη και Κατσίμη από μία πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή εξαιτίας υπαινιγμών προς υπουργό της κυβέρνησης! Είναι ανήκουστο, προσβλητικό και εκθέτει ανεπανόρθωτα όχι απλά το κανάλι, αλλά και ολόκληρο το ελληνικό κράτος εφόσον μιλάμε για δημόσια τηλεόραση.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ για πολλές μέρες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με αφορμή αυτό το θέμα και ελπίζω να τις συνεχίσουν μέχρι οι δημοσιογράφοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Προσωπικά, θα προσπαθήσω να παύσω των πληρωμών μου προς την ΕΡΤ μέχρι η αδικία να αποκατασταθεί, αφού μπορεί να μην παρακολουθούσα την εκπομπή, όμως φοβάμαι για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της διοίκησης όταν στα πλαίσια της δημοσιογραφίας, εκφραστεί μία αντίθετη προς την κυβέρνηση, άποψη ή γνώμη. Φοβάμαι για το μέλλον της ΕΡΤ γιατί μεγάλωσα με την ΕΡΤ και θέλω και τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με την ΕΡΤ πριν μόνα τους επιλέξουν (ή αποφύγουν) τα τηλεοπτικά σκουπίδια των ιδιωτικών σταθμών :[
Ἔτσι κι ἀλλιῶς οἱ δύο δημοσιογράφοι μέχρι ἐκείνη τήν στιγμή, ἔβγαζαν εἰδήσεις λογοκριμένες. Διαφορετικά δέν θά ἀνέβαιναν στήν ἱεραρχία καί δέν θά εἶχαν δική τους ἐκπομπή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά διώχθηκαν ἐπειδή εἴτε κατά λάθος εἴτε ἐπίτηδες ἐξυπηρέτησαν συμφέροντα ἄλλου ἀπό ἐκεῖνον πού τούς πλήρωνε.
Ἡ δημοκρατία, ἡ ἐλευθερία λόγου καί ἡ ἐλευθερία τύπου εἶναι ἀντικείμενο ἐπιστημονικῆς φαντασίας. Μόνο σέ βιβλία βρίσκονται.
ελευθερία του λόγου είναι να γράφουμε εσύ κι εγώ τις απόψεις μας ελεύθερα. Ελευθερία να έχει κόμμα το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.
ΔιαγραφήΌταν κάποιος υπό κάποιες συνθήκες δεν μπορεί να εκφραστεί, εκεί παραβιάζεται :[
Ἡ λογοκρισία γιά θέματα ὅπως αὐτό τῶν ὁμοφυλοφίλων εἶναι ἀπόλυτα θεμιτή. Τά ΜΜΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ στό ὄνομα τῆς «ἐλευθερίας τοῦ τύπου» νά δηλητηριάζουν ἀθώα μικρά παιδιά μέ «σύγχρονες ἰδέες».
ΑπάντησηΔιαγραφήΤό πρόβλημα εἶναι ὅτι ἡ λογοκρισία δέν ἐνδιαφέρεται γιά τέτοια «ἠθικά» θέματα καί ἀσχολεῖται κυρίως με τήν χειραγώγηση τῆς κοινῆς γνώμης μέ κατευθυνόμενα θέματα και πνίξιμο ἄλλων.
Τό προχειρότερο παράδειγμα εἶναι τό περιστατικό τῆς Φουκουσίμα. Ἐνῶ εἶναι τέσσερις φορές χειρότερο ἀπό τοῦ Τσερνομπίλ «ξεχάστηκε» σέ λιγότερο ἀπό μία ἑβδομάδα, ἐνῶ τό Τσερνμπίλ διαφημίζεται ἀκόμα.
άρα ήσουν υπέρ αυτής της λογοκρισίας. Την ίδια ώρα όμως δεν ασχολείσαι για τις ερωτικές σκηνές, τις σκηνές βίας, απάτης, υποκρισίας και εθισμού που ίσως είναι χειρότερες :[
Διαγραφή