Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤAPΤΗΣ ~ η λογική πρωτιά της ελλάδας στην διαφθορά και η θυσία των γενεών

Καληνωρίσματα. Αν και ομολογώ πως σήμερα δεν έχω καμία διάθεση για την συνηθισμένη γκρίνια επί των πραγμάτων, πρέπει να παραδεχτώ το μόνο που βρήκα ενδιαφέρον να αναπτύξω σήμερα, είναι μερικές (ακόμα) από τις θλιβερές πρωτιές της χώρας μας.

Ο λόγος για την διαφθορά που σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα Διεθνής Διαφάνειας, η Ελλάδα αποτελεί τον παράδεισο της. Βρίσκεται στην ενενηκοστή τέταρτη θέση σε imageσύνολο εκατόν εβδομήντα έξι χωρών και πλέον βρίσκεται στα επίπεδα της Κολομβίας. Από κοντά και η Ιταλία δικαιολογώντας το “ούνα φάτσα, ούνα ράτσα”. Γιατί η διαφθορά αυξήθηκε στην Ελλάδα; Υπάρχουν δύο σενάρια που λένε πως ίσως η κρίση επειδή δυσκόλεψε την κατάσταση των ελλήνων κι έτσι τους ώθησε στο να καταφύγουν σε παράνομες συμπεριφορές –τύπου διαφθοράς- που έπληξαν το κύρος της χώρας. Το άλλο σενάριο το οποίο είναι εντελώς ουτοπικό, θέλει τους έλληνες να συσπειρώθηκαν μετά την κρίση και να πολέμησαν ώστε να μειώσουν την διαφθορά διορθώνοντας από τη δική τους πλευρά τα κακώς κείμενα. Όλοι όμως ξέρουμε πως αυτό που πραγματικά συνέβη είναι το λεγόμενο “ξεμπρόστιασμα” των ελλήνων που πρώτος ξεκίνησε το 2009 ο Παπανδρέου και για το οποίο σχολίαζα τότε θετικά. Έφερε στο φως την απίστευτη διαφθορά που στο ελληνικό δημόσιο και όχι μόνο, αποτελεί την Λερναία Ύδρα του κράτους και έκτοτε έως και σήμερα καταγράφουμε περισσότερα φαινόμενα διαφθοράς να βλέπουν το φως της δημοσιότητάς αλλά όχι απαραίτητα και την λύση τους.

Αυτές τις μέρες εξάλλου ανακοινώθηκε πως η Αθήνα παρέχει το χαμηλότερο επίπεδο ζωής από όλες τις Δυτικές χώρες και χωρίς τελικά να δω τη λίστα, συμπέρανα πως αυτό εκτός ότι είναι λογικό λόγω κρίσης, σημαίνει πως η Αθήνα βρίσκεται στο όριο να μην ονομάζεται καν δυτική πρωτεύουσα, όπως και η Ελλάδα είναι λογικό να αφαιρείται από λίστες των Δυτικών χωρών. Η αγορά έπεσε, οι επιλογές διασκέδασης το ίδιο, η καθαριότητα βάλλεται και οι επενδύσεις έχουν μηδενιστεί. Άρα; Ποιον να κατηγορήσεις για αυτήν την “πρωτιά”;

Κι αν ο αθλητισμός αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο ή τον καθρέφτη της κοινωνίας όπως λέμε, τότε δεν θα μπορούσε imageνα λείπει και το ποδόσφαιρο από αυτές τις θλιβερές κατατάξεις που ανακοινώνονται από οργανισμούς, ένας εκ των οποίων είναι το Sports-Radar της UEFA ο οποίος αναζητά τα πιθανώς ύποπτα ποδοσφαιρικά παιχνίδια εγχώριων διοργανώσεων καταλήγοντας στις πιο διεφθαρμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης. Στην πρώτη θέση είναι η Αλβανία (97 ύποπτοι αγώνες) και δεν μου προκαλεί έκπληξη αφού σε συζητήσεις μου με αλβανούς μαθαίνω πως κανονικά θα έπρεπε να καταμετρούμε τα “καθαρά” παιχνίδια και όχι το αντίθετο… Δεύτερη η Ιταλία (70 ύποπτοι αγώνες) που πλαισιώνει γεωγραφικά την χώρα μας η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση (45 ύποπτοι αγώνες). Μεταξύ μας άλλωστε δεν χρειάζεται να κοροϊδευόμαστε, αντίθετα γνωρίζουμε πως ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η διαφθορά ζημιώνει και το κράτος και τον πολίτη. Μαζί και imageχωριστά. Η καταπολέμηση της αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα ανώτερη των μέτρων λιτότητας και αφανισμού της μικρομεσαίας τάξης. Όταν βέβαια λέμε για καταπολέμηση δεν μπορούμε να περιμένουμε δράσεις, κίνητρα, νόμους και μπαμπούλες από το κράτος για να την αντιμετωπίσει. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να την σταματήσουμε ή να την καταγγείλουμε όποτε μας γίνεται αντιληπτό. Αυτή η αλλαγή (νοοτροπίας) όμως ίσως απαιτήσει μια-δυο χαμένες γενιές για την Ελλάδα :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

3 σχόλια:

  1. Σίγουρα όχι. Αν και φυσικά θα υπάρχουν και σωστές ΜΚΟ, στην πλειονότητά τους τα συμφέροντα που εξυπηρετούν είναι σκοτεινά και το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρονται είναι ο σκοπός για τον οποίο δήθεν δημιουργήθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το