Καληνωρίσματα. Εδώ και μερικές ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έκανε μία πρόταση που καταδικάστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα. Πρότεινε λοιπόν να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου όλα τα εμπορικά καταστήματα (προαιρετικά αν δεν κάνω λάθος) που είναι μικρότερα των διακοσίων πενήντα τετραγωνικών και δεν ανήκουν σε αλυσίδες. Με άλλα λόγια τα τοπικά εμπορικά καταστήματα που σήμερα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Οι αντιδράσεις από τους “προστάτες” συνδικαλιστές αλλά και τα ιστολόγια που διάβασα, ήταν άμεσες. Ειρωνείες, χαρακτηρισμούς τύπου ‘εργασιακός μεσαίωνας’, ‘σκλάβοι του συστήματος’ και πολλά ακόμα έδειξαν πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να εργαστούν την Κυριακή. Σκεφτείτε πως αντέδρασε ακόμα και η Εκκλησία που φοβάται πως θα αδειάσουν οι γεμάτοι σήμερα ναοί στις κατά τόπους ενορίες… Ποια απάντηση λοιπόν δίνουν όλοι αυτοί στην κυβέρνηση; Όχι στην εργασία την Κυριακή. Θέλουμε χρόνο για ξεκούραση.
Για ξεκούραση από τι; Από τη συρροή κόσμου που κατακλύζει τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις καθημερινά στα ωράρια λειτουργίας που ισχύουν σήμερα; Μήπως άραγε ο τζίρος είναι αρκετός και η κυριακάτικη ξεκούραση επιβεβλημένη;
Πρέπει να εξομολογηθώ πως σαν ένας επαγγελματίας που εργάζεται τριακόσιες πενήντα οχτώ ημέρες τον χρόνο η πρόταση αυτή με εξέπληξε ευχάριστα. Η δική μου η εμπειρία λέει πως κάθε μέρα που δεν εργάζομαι (ναι, αυτές τις εφτά τον χρόνο) περνάω ευχάριστα με την οικογένεια μου, αλλά πάντοτε έχω στο μυαλό μου τα έξοδα που δεν κάνουν εκπτώσεις και αργίες ανάλογες της ξεκούρασης μου. Εδώ και πολλά χρόνια τα Σάββατα και οι Κυριακές είναι για μένα ότι και οι Δευτέρες ή οι Πέμπτες και ενώ δεν κρύβω πως ζηλεύω ακόμα όσους ανυπομονούν για την Παρασκευή να έρθει για να ξεκουραστούν, ομολογώ πως σκύβω το κεφάλι μου και επικεντρώνομαι στο πως θα ανταπεξέλθω στα έξοδα και στα χρέη μου.
Μήπως όλοι αυτό δεν κάνουμε; Η απόφαση λοιπόν αυτή, φαντάζει σε μένα ως μία ευκαιρία. Αν κάποιος δεν έχει ανάγκη από περισσότερη δουλειά, μπορεί να μείνει κλειστός. Αν κάποιος αφού το δοκιμάσει, διαπιστώσει πως δεν του αποφέρει το κέρδος που τον πείθει πως αξίζει τον κόπο, ας περιοριστεί σε μια δοκιμαστική περίοδο και ας σταματήσει μετά. Σας υπόσχομαι όμως πως οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν πως αποτελεί μία κοπιαστική, γεμάτη θυσίες και περιορισμούς ευκαιρία να αυξήσουν έστω και λίγο τον τζίρο τους, να διαφημιστούν, να ανέβουν κλίμακα στον ανταγωνισμό της αγοράς, να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες που λόγω των ωραρίων της δικής τους εργασίας, αναγκάζονται να ψωνίζουν αποκλειστικά σε πολυκαταστήματα που έχουν από καιρό διευρυμένο ωράριο και στο τέλος της ημέρας να έχουν έστω και ένα μικρό κέρδος που το δούλεψαν θυσιάζοντας κι άλλον από τον ελεύθερο χρόνο τους. Όπως κάνω κι εγώ τόσα χρόνια.
Αν δεν σας αρέσει το μέτρο, μείνετε κλειστοί. Αλλά μην στερήσετε την ευκαιρία από κάποιους που έχουν πραγματική ανάγκη να δουλέψουν, να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που η απόφαση αυτή, προσφέρει :[
να και μια φρέσκια είδηση πάνω στον σημερινό προβληματισμό:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τη δυνατότητα να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του έτους και τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν με το καθεστώς της δικαιόχρησης (γνωστό με τον αγγλικό όρο franchising) μελετά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης, υπαναχωρώντας από την αρχική του θέση ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αποκλεισθούν διότι σημαίνει ότι έχουν νομική σχέση με αλυσίδες. Μέχρι την οριστική κατάθεση στη Βουλή του νέου Αγορανομικού Κώδικα, ο οποίος έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε τεθεί ακόμη σε δημόσια διαβούλευση στη σχετική ιστοσελίδα της κυβέρνησης, δεν αποκλείονται και άλλες τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η κεντρική ιδέα του νομοθετήματος, δηλαδή της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές."
από: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_13/12/2012_504783