Καληνωρίσματα. Τις προηγούμενες ημέρες ο Σαμαράς συναντήθηκε με στελέχη μερικών από τις σημαντικότερες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Για να κάνω διαφήμιση (ακριβώς όπως το ακούτε), σημειώνω πως πρόκειται για τις: Unilever, Pepsico, Specifar, Nestle, Bic Violex, Lafarge, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Cosco, Vodafone, Philip Morris, Procter & Gamble, Novartis, ΑΒ Βασιλόπουλος και Friesland.
Ουσιαστικά τους καλωσόρισε στην νέα εποχή που διαφημίζει ο ίδιος πως εγκαινίασε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με την εκταμίευση της δόσης, αλλά και την λήψη των νέων μέτρων που φωνάζει πως είναι τα τελευταία και που δίνουν πλέον ώθηση στην ελληνική οικονομία για να σαλπάρει στην ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη όμως μπορεί να εγγυηθεί το ελληνικό κράτος που απολύει, που θέτει σε διαθεσιμότητα, που συγχωνεύει υπηρεσίες, που κόβει μισθούς και επιδόματα (καλώς ή κακώς); Την απάντηση την ξέρουμε όλοι και ο Σαμαράς –πάλι καλά- την αναγνώρισε φωνάζοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους στο γραφείο του.
Το μέλλον είναι ο ιδιωτικός τομέας και για να πω την αλήθεια, θυμάμαι τον εαυτό μου ως φοιτητής και αφότου πήρα το πτυχίο μου. Ήμουν ο μόνος από την παρέα μου που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για θέση στο δημόσιο και ποτέ δεν έκανε τα χαρτιά του για ΑΣΕΠ ή οτιδήποτε παρόμοιο. Και δικαιώθηκα. Το δημόσιο δεν έχει δύναμη γιατί το κράτος είναι ανίσχυρο. Είναι κακός εργοδότης, κακός επιχειρηματίας, κακός στην διοίκηση, κακός διαχειριστής. Γι’ αυτό λοιπόν με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως δεν περιμένουμε καμία ανάπτυξη από το κράτος.
Η δουλειά του είναι να δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, να επενδύσουν, να επιχειρήσουν, να απολαμβάνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να φέρουν νέα προϊόντα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να διακινήσουν περισσότερο χρήμα στην χώρα μας. Μέχρι πρόσφατα υπήρξα πολέμιος των πολυεθνικών. Υποστήριζα την τοπική αγορά και απέφευγα όσο το δυνατό τις αλυσίδες. Όμως ομολογώ πως έκανα εν μέρη λάθος. Συνεχίζω να στηρίζω τον τόπο μου και την αγορά του, όμως είναι γνωστό πως οι επενδύσεις πλέον στην χώρα έρχονται από τις μεγάλες εταιρείες –ελληνικές και ξένες- που υπάρχουν στην χώρα, που μπορούν να ανοίξουν ένα κατάστημα και να απασχολήσουν περισσότερους υπαλλήλους και όχι από τον μπακάλη της γειτονιάς.
Αν ρίξετε μια ματιά στις ιστοσελίδες των εταιρειών με τις οποίες συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, θα διαπιστώσετε πως οι περισσότερες στην κεντρική τους σελίδα τονίζουν την επενδυτική τους δραστηριότητα, τις θέσεις εργασίας, στοιχεία για το περιβάλλον και άλλα τέτοια στοιχεία που το δίχως άλλο δίνουν το στίγμα μιας περισσότερο εξωστρεφής πολιτικής. Δείχνουν την πρόθεσή τους για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν αρκεί όμως η επιθυμία, πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να “τρέξει” όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει ένα έμπιστο περιβάλλον που θα καλωσορίζει θεσμικά τις επενδύσεις στη χώρα μας. Επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη που αποζητά το ένα εκατομμύριο ανέργων στην Ελλάδα :[
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το