Καληνωρίσματα. Ως μαθητής στο σχολείο είχα ακούσει για την φήμη ενός διάσημου καθηγητή στην μουσική που ήταν στο σχολείο για πολλά χρόνια. Ήταν ο “Βικ”. Λίγο αργότερα διαπίστωσα πως το όνομα του καθηγητή ήταν Ζαχαρενάκης και το “Βικ” ήταν απλά ένα παρατσούκλι. Έχετε ακούσει στην αρχή της χρονιάς που κάθε καθηγητής εισηγείται τι χρειάζεται για το μάθημά του; Στυλό, μαρκαδόρους, τετράδια κλπ.; Ο Ζαραρενάκης ήθελε ένα πεντάγραμμο και έναν στυλό Βικ!
Η εταιρεία Bic δεν είναι ελληνική, όμως αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας από τη δεκαετία του ‘70 με τα πιο γνωστά της προϊόντα όπως τα στυλό, τα οι αναπτήρες και τα ξυριστικά. Η φιλοσοφία της εταιρείας ήταν η πιο άμεση που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά: η αμεσότητα! Έφτιαξε προϊόντα απλά στον σχεδιασμό και την χρήση, οικονομικά και εύχρηστα. Επικεντρώθηκε στην αξιοπιστία τους διασφαλίζοντας πως δεν θα σπάσουν, δεν θα κολλήσουν, δε θα είναι ελαττωματικά και κατάφεραν να γίνουν προσιτά διοχετεύοντας τα στην παγκόσμια αγορά με όπλο το πολύ χαμηλό κόστος τους, που ποτέ δεν θυσίασε την ποιότητα και αποδοτικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 79% των σαράντα έξι εκατομμυρίων προϊόντων της Bic φτιάχνονται σε δικά της εργοστάσια, ένα από τα οποία υπάρχει στην Ελλάδα που από το 1974 παράγει όλα τα είδη ξυριστικών της, εκεί. Μόνο πέρσι περισσότερα από εννιακόσια σαράντα εκατομμύρια ξυριστικά εξήχθησαν από την Ελλάδα σε εκατόν πενήντα τρεις χώρες! Δεν είναι τυχαίο πως η γενικότερη προσεκτική στρατηγική πολιτική της εταιρείας, έχει ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί να έχει κέρδη ακόμα και σε περίοδο κρίσης.
Το μαύρο ανθρωπάκι με τα κίτρινα ρούχα έχει καταφέρει να εισχωρήσει στα σπίτια μας σε τεράστιες ποσότητες των διαφόρων ειδών της απλά επειδή ακόμα κι αν δεν τα αγοράσουμε (-“έχεις έναν στύλο”; –“κράτα τον” και -“έχετε φωτιά”: –“κρατήστε τον, έχω πολλούς”), τα βρίσκουμε ελεύθερα και σε τεράστιες ποσότητες. Τα έχουμε συνηθίσει, τα χρησιμοποιούμε γιατί είναι προσιτά, εύκολα στη χρήση και σχεδόν δωρεάν. Δεν θα είναι το δώρο μας στα γενέθλια ενός φίλου, θα είναι όμως σίγουρα ο πιστός, κρυφός και παρασκηνιακός φίλος που βγάζει την σκληρή δουλειά. Ο “Βικ” ντε! +Yanni Spiridakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το