Καληνωρίσματα. Ανέκαθεν το ταξίδι στο διάστημα ήταν ένα όνειρο των ρομαντικών. Αργότερα έγινε μια καθαρά εθνική υπόθεση αφού ο ανταγωνισμός αμερικανών και ρώσων μονοπώλησε για χρόνια την εθνική ατζέντα τους μάλλον περισσότερο για λόγους υπεροψίας. Σήμερα, όπως μαθαίνουμε, γίνεται η νέα επιχειρηματική συνεργασία που ίσως μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.
Ας ξεκινήσουμε όμως με μια παραδοχή. Η Ευρώπη είναι άσχετη σε ότι αφορά την διαστημική. Ναι, υπάρχει η ESA (European Space Agency) η οποία κατά καιρούς έχει αναλάβει αρκετά εγχειρήματα και τα έχει φέρει εις πέρας, όμως πάντοτε μιλάμε για υποδεέστερες επιχειρήσεις. Ποτέ ο ευρωπαϊκός οργανισμός δεν έφτιαξε ένα διαστημόπλοιο ή δεν οργάνωσε κάποια αποστολή εκεί έξω. Η νέα επιχειρηματική συμφωνία με την NASA –καθώς στο παρελθόν όχι απλά υπήρξαν κι άλλες αλλά η ESA χρωστάει χρήματα στην πρώτη- βάζει την Ευρώπη για τα καλά στο παιχνίδι του διαστήματος του μέλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα μαθαίνουμε πως ετοιμάζεται ο Orion που θα αποτελεί το μέσο για τις πιο ενδιαφέρουσες επανδρωμένες αποστολές που έγιναν ποτέ και θα ξεκινήσουν από την επόμενη δεκαετία. Το πλάνο λέει πως θα μεταφερθούν αστροναύτες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, σε άλλη αποστολή θα ταξιδέψουν σε κάποιον αστεροειδή, ενώ στο αποκορύφωμα των αποστολών θα έχουμε το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στον Άρη. Η συμμετοχή της ESA θα είναι και πάλι δευτερεύουσα με την κατασκευή μιας υπομονάδας του Arion, όμως κάπως έτσι η Ευρώπη θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία.
Την ίδια ώρα βέβαια που η Ευρώπη υπογράφει συμφωνίες για τον… Άρη, εμείς εδώ βιώνουμε την χειρότερη κρίση στην ιστορία της. Μία κρίση που ακόμα απειλεί με την διάλυση της κι όμως… Αν το καλοσκεφτούμε πάντως, είναι αυτό που συζητούσαμε όταν ήταν στην επικαιρότητα ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μείνουμε στην εσωστρέφεια της λιτότητας ή να κοιτάξουμε να ανοιχτούμε με λίγη ανάπτυξη βρε αδερφέ; Με απλά λόγια θα έλεγε κανείς πως το ζήτημα αφορά του αν είμαστε υπέρ του να δαπανώνται τεράστια ποσά για μία κάψουλα που θα πάει στον Άρη την επόμενη δεκαετία ή μας ενδιαφέρει να κρατηθούν οι συντάξεις σε μία μικρή χώρα όπως η Πορτογαλία. Αν θέλετε πάλι να φιλοσοφήσετε, αναρωτηθείτε αν είναι εποχή για ρομαντικούς στις μέρες μας! +Yanni Spiridakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το