Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜAΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ οι δύο όψεις ενός θρύλου των γηπέδων

Καληνωρίσματα. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν σαφέστατα αφιερωμένο στον Ολυμπιακό και μάλιστα με διαφορά.

Το ορεκτικό ήταν την Παρασκευή όπου η ομάδα του Πειραιά επικράτησε στον ημιτελικό του final four του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Euroleague στο Λονδίνο του φαβορί της διοργάνωσης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Όσοι ασχολείστε λίγο παραπάνω με τον αθλητισμό θα ξέρετε πως η επικράτηση αυτή ήταν ιδιαίτερη εξαιτίας της εξαιρετικής εμφάνισης της ελληνικής ομάδας που κατατρόπωσε τους παντοδύναμους και πολύ πιο καλοπληρωμένους ρώσους στο παρκέ. Η νίκη αυτή μας άνοιξε την όρεξη. Σαν φίλαθλοι, σαν έλληνες, σαν υπέρμαχοι του ωραίου.

Την επόμενη ακριβώς μέρα, το Σάββατο ο Ολυμπιακός –στο ποδόσφαιρο τώρα- αγωνίστηκε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μου, μετά τον πρωταθλητή. Σχεδόν δεκαπέντε χιλιάδες Αρκάδες έκαναν το ταξίδι στην Αθήνα, λίγοι όμως περίμεναν πως θα δουν την ομάδα τους μπροστά στον αγώνα με 1-0 και μάλιστα παίζοντας καλύτερα από τον παντοδύναμο αντίπαλο τους. Μπορεί ο Ολυμπιακός να ισοφάρισε, όμως η τραγική εξέλιξη για τον Αστέρα Τρίπολης ήταν λίγο αργότερα όταν σε ξεκάθαρη παραβίαση του αμυντικού του Ολυμπιακού, δεν καταλογίστηκε πασιφανέστατο πέναλτι και αποβολή του παίκτη. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε μεν τον αγώνα και το κύπελλο, χάνοντας όμως τον σεβασμό των φιλάθλων αλλά πολύ περισσότερο, των οπαδών του, οι οποίοι φώναξαν υπέρ της ομάδας της καλαθοσφαίρισης και αποχώρησαν πριν καν την απονομή του κυπέλλου!

Δεν είμαι φίλαθλος του Αστέρα Τρίπολης, όμως άξιζε να πάρει το Κύπελλο το Σάββατο αφενός γιατί αγωνίστηκε καλύτερα και αφετέρου διότι αδικήθηκε στον αγώνα από τους διαιτητές σε μία ξεκάθαρη φάση. Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, ερχόταν ήδη από δύο νταμπλ και το να έχανε μία χρονιά το κύπελλο δεν θα είχε ιδιαίτερη επίπτωση στην ένδοξη ιστορία του. Αντίθετα, ο Αστέρας Τρίπολης στερήθηκε την ευκαιρία να γράψει ιστορία. Να γραφτεί στην ιστορία. Έχασε μια ευκαιρία που δύσκολα παρουσιάζεται σε αυτές τις μικρομεσαίες ομάδες. Μπορεί λοιπόν οι παίκτες του Ολυμπιακού να πανηγύρισαν τον τίτλο, αυτοί του Αστέρα όμως αποθεώθηκαν από τους συμπολίτες τους κατά στην επιστροφή τους στην Πελοπόννησο. Αυτό βέβαια δεν θα μείνει στην ιστορία, όμως ήταν αρκετό για να το θυμόμαστε εμείς και να μικρύνει ο Ολυμπιακός στα μάτια μας.

Την επόμενη μέρα ο Ολυμπιακός της καλαθοσφαίρισης και πάλι, έδινε τον τελικό απέναντι στην ποιοτικότερη, imageμεγαλύτερη, διασημότερη Ρεάλ Μαδρίτης. Πριν τον αγώνα κάποιοι έλεγαν πως εξαιτίας των γεγονότων του Σαββάτου θα ήλπιζαν να χάσει ο Ολυμπιακός. Είμαι σίγουρος πως μετά τον αγώνα της Κυριακής θα είχαν αλλάξει άποψη. Ένας Ολυμπιακός που ήταν πίσω με δεκαεφτά πόντους όχι απλά κέρδισε αλλά κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το τρόπαιο, ανάγκασε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο (μεταδόθηκε ζωντανά στην Αμερική) να υποκλιθεί στον πρώτο έλληνα προπονητή με αυτή τη διάκριση, κατάφερε να πετύχει εκατό πόντους σε τελικό (κάτι που συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά) και να αναδείξει ένα σωρό ελληνόπουλα χωρίς τα έσοδα και την δόξα των συναδέλφων τους από την Ισπανία και την Ρωσία, κέρδισαν μάλλον εύκολα!

Αυτή τη φορά ο κόσμος αισθάνθηκε περήφανος. Βγήκε imageστους δρόμους, πανηγύρισε και γιόρτασε. Και δεν μιλάμε μόνο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά και για όλους εμάς του υγιής έλληνες που αγαπούν το δίκαιο, το ωραίο και υπερηφανεύονται με τις ελληνικές διακρίσεις! Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα έτσι κι αλλιώς. Επιτρέψτε μου να πιστεύω πως είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Δεν έχει ανάγκη να υπονομεύει τις διακρίσεις του. Μπορεί έτσι να γράφει ιστορία, αλλά δεν παράγει περήφανους ανθρώπους κοντά του. Σε ένα σαββατοκύριακο είχαμε την ευκαιρία να δούμε δύο Ολυμπιακούς. Έναν που αμαυρώνει τον ελληνικό αθλητισμό και άλλον έναν που κάνει περήφανη ολόκληρη την Ελλάδα. Διαλέξτε! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΓΕΝΙΚΑ

2 σχόλια:

  1. Ο ποδοσφαιρικος Ολυμπιακος, ακομα και αν νικησε δικαια, δεν αμαυρωσε οπως λες τον ελληνικο αθλητισμο. Απο που και ως που εκανε κατι τετοιο? Επαιξε βρωμικα? Εκανε κατι παρανομο? Εξαγορασε το παιχνιδι? Και στις τρεις ερωτησεις η απαντηση ειναι ενα εμφατικο ΟΧΙ. Ευνοηθηκε απο τη διατησια? Σαφως! Κακως μεν αλλα δυστυχως το ιδιο συμβαινει σε ολα τα παιχνιδια που βλεπουμε στην Ευρωπη. Η Μαντσεστερ Γιουναιτεντ ευνοειται οταν παιζει με τη Γουιγκαν, η Ρεαλ Μαδριτης ευνοειται με τη Μπετις, και η Λιβερπουλ ευνοειται οταν παιζει εναντια στον Ολυμπιακο. Δυστυχως αυτα συμβαινουν. Επαναλαμβανω κακως αλλα δε σημαινει οτι υπαρχει δολος και αμαυρωση του αθλητισμου. Δεν ειναι δικαιο αυτο που εγραψες για τον ποδοσφαιρικο Ολυμπιακο.

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι προκλητικό μία τόσο μεγάλη ομάδα να χρειάζεται επανειλημμένα τον διαιτητή για να κερδίζει και μάλιστα σε ένα πρωτάθλημα που έτσι κι αλλιώς είναι με διαφορά ο καλύτερος.

      Αν ο επίσημος Ολυμπιακός καταδίκαζε την διαιτησία αντί για να βγάζει προκλητικές ανακοινώσεις εναντίον των στελεχών π.χ. του Αστέρα Τρίπολης που δικαίως διαμαρτύρονται, τότε οι διαιτητές ίσως να μην τον φοβόντουσαν και να σφύριζαν πιο δίκαια :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το