Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤETΑΡΤΗΣ ~ η εθνική του 2004 παρούσα στον αγώνα για τον πόντο

Καληνωρίσματα. Όταν είσαι διάσημος, πετυχημένος, όταν είσαι αθλητής ή καλλιτέχνης και αποτελείς πρότυπο, έχεις μία ευλογία και μία κατάρα. Μπορούν οι δηλώσεις και οι πράξεις σου να κινητοποιήσουν ανθρώπους (ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας) και να ακουστούν καλύτερα. Αντίθετα η ζωή σου εκτίθεται, οι πράξεις σου παρεξηγούνται εύκολα και τυχόν ακρότητες καταδικάζονται ή παρεξηγούνται με το παραμικρό.

Η πιο διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα της ελληνικής ιστορίας όμως, αυτής της Εθνικής Ελλάδας του 2004, απέδειξε πως ακόμα κι αν τα χρόνια πέρασαν και τα μέλη της (τα περισσότερα) σταμάτησαν το ποδόσφαιρο, μπορούν ακόμα να επηρεάζουν την κοινή γνώμη και να είστε σίγουροι πως αυτά τα παιδιά θα το έκαναν για κάτι πολύ σημαντικό.
Μαζευτήκανε λοιπόν και έδωσαν έναν φιλικό αγώνα με μία ομάδα ποντίων παλαιμάχων ποδοσφαιριστών προκειμένου να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων από τους τούρκους. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πληγές των σχέσεων Ελλάδας και τουρκίας και έναν από τους μεγαλύτερους καημούς του ποντιακού πληθυσμού που σήμερα κατοικεί στην Ελλάδα και την Ρωσία. Εδώ και μερικά χρόνια οι σχετικές οργανώσεις δείχνουν πιο αποφασισμένες και έχουν καταφέρει με την δράση τους στο εξωτερικό κυρίως, να πείσουν κυβερνητικές και μη οργανώσεις με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να αναγνωρίζουν την γενοκτονία με τελευταία παραδείγματα πολιτείες της Αυστραλίας και την Σουηδία.
Φανταστείτε πόσο τραγικό είναι οι απόγονοι ενός ολόκληρου λαού που σφαγιάστηκε πριν μερικούς αιώνες από τους τούρκους, να μην μπορούν να τιμήσουν τα θύματα τους ή τέλος πάντως να μην μπορούν να τα μνημονεύσουν σε επίπεδο κράτους, επειδή το εκάστοτε επίσημο κράτος δεν αναγνωρίζει αυτήν την τραγική σελίδα της ιστορίας για λόγους διπλωματίας και πολιτικής, αφού όλοι γνωρίζουν τι έγινε και στον Πόντο αλλά και κατά των αρμένιων.

Δεν ξέρω τι πέτυχαν ή θα πετύχουν οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής με αυτό το φιλικό που έδωσαν, ξέρω όμως πως έστειλαν μηνύματα ευαισθητοποίησης και απέδειξαν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δύναμη του ποδοσφαίρου για να συμβάλλουν σε έναν κοινό στόχο. Μπράβο τους! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το