Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΙΟΥ ~ google glass - το μέλλον είναι εδώ!

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Αν πιστεύατε μέχρι τώρα ότι η εποχή του Star Trek είναι μακρυά, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε! Η Google με το τελευταίο της προϊόν, το Google Glass, βάλθηκε να μας ενθουσιάσει (;) και να μας κάνει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο μέλλον! Τι είναι όμως το Glass και πόσο ενθουσιασμένοι θα πρέπει να είμαστε;






Το Glass Google διευκρίνησε ότι γραμματικά, θα πρέπει να αναφερόμαστε στον ενικό βαθμό, «Γυαλί» και όχι «Γυαλιά» – αντίθετα με την λογική που θέλει τα γυαλιά να είναι ζευγάρι) δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μικροσκοπικό υπολογιστή τοποθετημένο σε ένα σκελετό γυαλιών.

Διπύρηνος επεξεργαστής OMAP 4430
682MB RAM μνήμη
Ασύρματη κάρτα
Σύνδεση Bluetooth
5MP κάμερα για φωτογραφίες
Δυνατότητα εγγραφής βίντεο 720p
12GB διαθέσιμη μνήμη
Λειτουργικό Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich)
GPS
Μπαταρία με διάρκεια 24 ωρών

Η συσκευή δεν θα είναι πλήρως αυτόνομη μιας και θα απαιτεί σύνδεση με το Android κινητό σας (μέσω Bluetooth) το οποίο και θα τρέχει μια ειδική εφαρμογή.
Από εκεί και πέρα, οι δυνατότητες είναι άπειρες μιας και μπορείτε να του δώσετε φωνητικές εντολές προκειμένου να εκτελέσει μια σειρά από διαφορετικές λειτουργίες:

Αναζήτηση στο Ιντερνετ
Λήψη φωτογραφιών και βίντεο
Πλοήγηση
Συμμετοχή σε κλήσεις βίντεο (τα γνωστά πλέον Google Hangouts)
Πραγματοποίηση κανονικής κλήσης (λειτουργεί σαν Bluetooth για το κινητό)
Δυνατότητα μετάφρασης (μέσω του Google Translate)
Εμφάνιση καιρού
Αποστολή μηνυμάτων (μέσω φωνητικής υπαγόρευσης)



Τέλος, στο μέλλον αναμένονται και πολλές εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών οι οποίες θα εγκαθίστανται ξεχωριστά και θα προσδίδουν επιπλέον δυνατότητες στην συσκευή (ειδήσεις, παιχνίδια, κλπ.)

Σίγουρα πρόκειται για τεχνολογικό θαύμα και για ένα gadget το οποίο πολλοί από εμάς θα πλήρωναν για να αποκτήσουν. Το ερώτημα όμως παραμένει – πόσο παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας είναι; Πόσο άνετα θα αισθανόσασταν φορώντας τα γυαλιά και κυκλοφορώντας; Ακόμα πιο σημαντικό, πόσο άνετα θα αισθανόσασταν αν γνωρίζατε ότι ο συνομιλητής σας φορά αυτά τα γυαλιά;


Ήδη κινηματογράφοι, καζίνο, κλαμπ και μερικά εστιατόρια και μπαρ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο σε άτομα που φοράνε το Google Glass. Δεν είναι μόνο η λήψη φωτογραφιών και βίντεο όμως. Σκεφτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει η συσκευή όταν μπορείτε να αναζητήσετε σε ολόκληρο το Ίντερνετ και να έχετε τα αποτελέσματα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σας!

Το πιο αδύναμο όμως σημείο είναι, κατά την γνώμη μου, το λειτουργικό της Google το οποίο είναι ανοιχτό σε όλους τους προγραμματιστές και μηχανικούς εφαρμογών. Φανταστείτε κάποιος κακόβουλος χρήστης πώς θα μπορούσε να προγραμματίσει το Glass... Τροποποίηση της λέξης κλειδί που ενεργοποιεί την συσκευή, απενεργοποίηση της φωτεινής ένδειξης λήψης βίντεο, πρόσβαση στις συσκευές άλλων χρηστών, απομακρυσμένη παρακολούθηση και καταγραφή κινήσεων, εξαπάτηση, κλπ.

Είναι, πιστεύω, πλέον καιρός να καταλάβουμε ότι η τεχνολογία αρχίζει και εισβάλλει επικίνδυνα στην καθημερινότητά μας και στην ιδιωτική μας ζωή. Η χρήση ενός τέτοιου προϊόντος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μας κάνει πιο καχύποπτους απέναντι στον συνάνθρωπό μας, πιο επιφυλακτικούς και σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας. Το Google Glass είναι ακόμα σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας αλλά πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι σαν κοινωνία για ένα τέτοιο προϊόν. Ελπίζω η Google όταν και εάν αποφασίσει να το κυκλοφορήσει επίσημα στην αγορά, να το κλειδώσει και να το προστατέψει ενάντια στους κακόβουλους χρήστες οι οποίοι θα σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν. +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. για μένα το μόνο πρόβλημα είναι ο λόγος κόστους και υπηρεσιών. Πιστεύω πως το κόστος θα είναι υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με την διευκόλυνση που θα παρέχει στον χρήστη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το