Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΙΣTOΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΑΙΟΥ ~ μια χαμένη ατλαντίδα χωρίς γεωγραφία

πίσω από το φυσικά προφανές, διεισδύουμε σε ανεξήγητα παραφυσικά μυστήρια της ιστορίας
Καληνωρίσματα. Εγκαινιάζοντας την ενότητα με τα Ιστορικά Μυστήρια αποφάσισα να ασχοληθώ με την πρώτη μου εμμονή στο άγνωστο και ανεξήγητο και η οποία συμπτωματικά συμπίπτει και με μία πρόσφατη είδηση της επικαιρότητας. Πρόκειται για την ήπειρο της Ατλαντίδος, την Χαμένη Ατλαντίδα!

Λίγα εισαγωγικά κρίνονται απαραίτητα, ειδικά για κάτι που υπολογίζεται πως υπήρξε κάπου στην Γη πριν δώδεκα χιλιάδες χρόνια. Η επόμενη πληροφορία θα αφορούσε τις συντεταγμένες της ηπείρου όμως με αυτό θα ασχοληθούμε σε όλο το υπόλοιπο κείμενο, όποτε ας δούμε εδώ την πρώτη μας πηγή που ήταν ο Πλάτωνας από τους διαλόγους των «Τίμαιος» και «Κριτίας».

Αυτό που ουσιαστικά μάθαμε και βάση αυτού πορευόμαστε, είναι πως η Ατλαντίδα ήταν μία αυτοκρατορία με τεράστια ναυτική δύναμη που είχε πολλές κατακτήσεις σε Ασία και Ευρώπη. Όταν όμως προσπάθησε να κατακτήσει και την Αθήνα, τότε μυστηριωδώς καταστράφηκε. Αυτό το πρώτο μυστήριο κάποιοι αναλυτές το χρησιμοποιούν για να στηρίξουν την άποψη πως ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε την ιστορία της Ατλαντίδας αλληγορικά. Ο ισχυρισμός αυτός όμως μάλλον καταρρίπτεται  αφού στοιχεία για την Ατλαντίδα μπορεί να βρει κανείς και σε πάπυρους με αιγυπτιακά ιερογλυφικά στα οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται εμπορικές συναλλαγές και με τους μινωίτες από την Κνωσό.

Εντάξει, παραδεχόμαστε πως υπήρχε η Ατλαντίδα. Τι φοβερό όμως έκανε αυτήν την ήπειρο τόσο ξακουστή; Μα, η δύναμη της φυσικά! Βλέπετε, λέγεται πως η θαλάσσια αυτή ήπειρος είχε κατακτήσει περιοχές της Ασίας ως την Αίγυπτο και της Ευρώπης μέχρι πριν την Αθήνα. Ο πλούτος της ήταν τεράστιος και η χλιδή αξιομνημόνευτη. Η δουλεία όμως που εξανάγκαζε τους κατακτημένος λαούς προκάλεσαν μικρές επαναστάσεις που υποκινούνταν από τους αθηναίους. Ακόμα κι αυτό όμως δεν εξηγεί τον μεγάλο σεισμό που λέγεται πως προκάλεσε το τέλος της αυτοκρατορίας και την βύθιση της μυθικής ηπείρου.
το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του National Geographic, “Finding Atlantis” που αποτελείται από 4 κομμάτια που θα βρείτε σε αυτήν την playlist.

Σε άλλες αναφορές διαβάζουμε το ακριβώς αντίθετο σενάριο. Πως οι Ατλάντιοι ήταν ακριβοδίκαιοι πολίτες με συστήματα διακυβέρνησης με βάση την ισότητα, τον σεβασμό και την ειρήνη. Οι ίδιες αναφορές μας λένε πως όταν κάποιοι κάτοικοι παρουσίασαν κρούσματα αλαζονείας, οι ανώτεροι θεοί τους (μεγάλη κουβέντα σε αυτό, αφού άλλοι μιλούν για το δωδεκάθεο, άλλοι για κάποια άλλη ανώτερη δύναμη και άλλοι για εξωγήινους οι οποίοι αρχικά τους βοήθησαν να φτιάξουν την πολιτεία τους) αποφάσισαν να τους καταστρέψουν βυθίζοντας με έναν τεράστιο σεισμό την πολιτεία τους. Σε αυτό το σημείο είναι αδύνατο να μην παρομοιάσει κανείς το σενάριο αυτό με την ιστορία της Κνωσού, όπου ο βασιλιάς Μίνωας ήταν ένας ακριβοδίκαιος ηγεμόνας σε ένα βασίλειο όπου κυριαρχούσε η ειρήνη και η ηρεμία παρά το ότι αποτελούσε μία ισχυρή ναυτική δύναμη. Θυμάστε πως καταστράφηκε η Κνωσός; Από έναν καταστροφικό σεισμό ή την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ας μην ξεχνάμε πως Κρήτη και Ατλαντίδα ήκμασαν σε περίπου ίδιες εποχές. Τι θα έπρεπε να σκεφτούμε λοιπόν για τις ομοιότητες αυτές; Μυστήριο…

Είδαμε το “πότε” και το “τι” είναι η Ατλαντίδα, όμως το μεγάλο μυστήριο γύρω από αυτόν τον προϊστορικό πολιτισμό είναι το “που”. Που ήταν η Ατλαντίδα; Η απάντηση θα μας έλυνε πολλές απορίες γενικότερα, όμως ακόμα και σήμερα παραμένει αναπάντητο παρά τα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί από έρευνες και ιστορικές μελέτες. Κι όταν χρήμα δαπανείται, ο σκοπός είναι πάντα το χρήμα. Έτσι, ανάμεσα στις πιθανές τοποθεσίες θα βρούμε ακόμα και τη Μεγάλη Βρετανία, όμως κάθε φορά εκείνος που έχει ανάγκη από την προσέλκυση τουριστών και προβολής κάνει τον δικό του αγώνα να κατακτήσει την… πατρότητα της ηπείρου. Για παράδειγμα πρόσφατα διαβάσαμε πως ιάπωνες βρήκαν ίχνη ενός βυθισμένου πολιτισμού έξω από την Βραζιλία. Δεν ξεχνάμε όμως πως στην Βραζιλία ετοιμάζονται για Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμιο Κύπελλο και η προβολή της χώρας είναι επιβεβλημένη…  Εμείς θα ασχοληθούμε με τα πιθανότερα και πιο ορθολογικά τεκμηριωμένα σενάρια τοποθεσίας της ηπείρου. Αυτό που ιστορικά γνωρίζουμε από τον Πλάτωνα είναι πως η ήπειρος υπήρχε πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες που σήμερα γνωρίζουμε πως είναι τα στενά του Γιβραλτάρ. Εκεί βρισκόταν ο ωκεανός που είχε το όνομα του Άτλαντα που κρατούσε την Γη στην πλάτη του (από την μυθολογία μας με τους Άτλαντες και τους Τιτάνες).
  1. Τα νησιά Αζόρες είναι η πρώτη υποψήφια περιοχή. Βρίσκονται πέρα από το Γιβραλτάρ στον Ατλαντικό Ωκεανό και ταιριάζουν ακριβώς στην περιγραφή του Πλάτωνα. Είναι χαρακτηριστικό πως μορφολογικά θα μπορούσαν να είναι η κορυφή της βυθισμένης ηπείρου, ενώ βρίσκονται αρκετά μακριά από την Ευρώπη και αρκετά κοντά στην Αμερική ώστε να δικαιολογούν τις αναφορές και του Πλάτωνα αλλά και των τοπικών πολιτισμών της λατινικής Αμερικής.
  2. Η Μάλτα είναι μεν Δυτικά και κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ, όμως αποτελεί ένα μικρό νησί που δεν ανταποκρίνεται στις περιγραφές. Είναι γεγονός πάντως πως η κοντινή του απόσταση από Κρήτη και Αίγυπτο θα μπορούσε να ευνοεί τα σενάρια περί συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση η Μάλτα πριν τόσες χιλιάδες χρόνια υπολογίζεται πως είχε πολύ μεγαλύτερη στερεά γη.
  3. Τα νησιά Μπίμινι μας έρχονται μία ανατριχιαστική προφητεία που βγήκε αληθινή! Το 1938 ένας προφήτης είχε πει πως το 1968 οι επιστήμονες θα ανακαλύψουν ένα μέρος της Ατλαντίδας στην γύρω περιοχή! Μαντέψτε: Εκείνη τη χρονιά οι επιστήμονες βρήκαν πως κάτω από το νησί βρίσκονται επίπεδες πέτρες οι οποίες σχηματίζουν μια απόλυτα ευθεία λεωφόρο ενός χιλιομέτρου που είναι αδύνατο να έχει σχηματιστεί με φυσικό τρόπο. Ακόμα και ερασιτέχνες δύτες πάντως μπορούν να βρουν εύκολα αρχαία χαλάσματα από κτίρια κλπ. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως στην περιοχή είναι και το περιβόητο “τρίγωνο των Βερμούδων” (με το οποίο θα ασχοληθούμε προσεχώς). Αν η περιοχή αυτή φαντάζει μακρινή, μην βιαστείτε να την αποκλείσετε καθώς οι αναφορές του Πλάτωνα την κάνουν τόσο τεράστια που ίσως θα μπορούσε να εκτείνεται από τις Αζόρες ως τα Μπίμινι!
  4. Στη Νότια Αμερική υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές και αρκετές αναφορές για χαμένους πολιτισμούς. Στο συγκεκριμένο σημείο βέβαια υπάρχει μορφολογικό κόλλημα αφού η στερεά περιοχή φαίνεται πως αναδύθηκε και όχι πως βυθίστηκε. Σε κάθε περίπτωση Περού και Βολιβία διεκδικούν επάξια την πατρότητα εξαιτίας πολλών αναφορών σε τέλεια υποθαλάσσια κτίσματα που βρίσκονται βυθισμένα.
  5. Τα Κανάρια νησιά ικανοποιούν την θεωρία του περάσματος από τις Ηράκλειες Στήλες στον Ατλαντικό και ενώ γεωγραφικά και μορφολογικά δείχνουν να μοιάζουν με τις Αζόρες, στα Κανάρια έχουμε και πλήθος αρχαίων ευρημάτων στον βυθό της θάλασσας. Η τάση των ερευνών συγκλίνει στην περιοχή που ολοένα και κερδίζει περισσότερο έδαφος ως υποψήφια.
  6. Το Αιγαίο Πέλαγος είναι υπερβολικά κοντά από τις περιγραφές που έχουμε, όμως οι συμπτώσεις ακμής, καταστροφής και πολιτιστικών χαρακτηριστικών ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς είναι προκλητικά όμοιοι. Παράλληλα οι κόντρες ανάμεσα σε Μινωίτες και Αθηναίους και η συνεργασία με τους Αιγύπτιους ενισχύει την συγκεκριμένη θεωρία.

O καθένας μπορεί να φτιάξει την δική του εικόνα στο μυαλό, imageόμως ίσως ένα μέρος της γοητείας που μας ασκεί το μυστήριο της Ατλαντίδας ίσως είναι ακριβώς το γεγονός πως δεν ξέρουμε που είναι. Η περιγραφή της περιοχής με ομόκεντρους κύκλους που κατέληγαν σε ένα κεντρικό νησάκι και οι αναφορές για ιπτάμενα αντικείμενα και ανθρώπους τεράστιας δύναμης, τροφοδοτούν την φαντασία μας που μπορεί να ταξιδέψει άφοβα προς κάθε κατεύθυνση. Εξωγήινοι; Προηγμένος πολιτισμός; Επαλήθευση της Μυθολογίας; Ποιος ξέρει; Είναι ένα Ιστορικό Μυστήριο… +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΘΕΩΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το