Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ~ η παρέμβαση του θεού στη ζωή του ανθρώπου (life of pi)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Life of Pi
Παραγωγή: 2012
Σκηνοθεσία:
Βασικοί Χαρακτήρες: , ,
Περιγραφή::O Pi ένα αγόρι με ιδιαίτερες πνευματικές αρετές, φεύγει με την οικογένεια του από την Ινδία όπου ζούσαν, με προορισμό τον Καναδά για να πουλήσουν τα ζώα του ζωολογικού τους κήπου. Στη διαδρομή το καράβι που επέβαιναν βυθίζεται έπειτα από μια σφοδρή καταιγίδα και ο Pi κατορθώνει να επιζήσει επιβιβαζόμενος σε μία σωστική λέμβο, συγκατοικώντας βέβαια με μια άγρια τίγρη της Βεγγάλης. Πως θα καταφέρει να επιβιώσει και τι διδάγματα  θα διδαχθεί από την περιπέτειά του;


‘’Η Ζωή του Πι¨ όπως εύκολα μεταφράζεται στα Ελληνικά για μένα ήταν μια ΣΠΟΥΔΑΙΑ ταινία. Ίσως θα την ξεχώριζα μέσα στις ωραιότερες από πλευράς σκηνοθεσίας, σεναρίου και εικονογραφίας από όσες έχω δει μέχρι σήμερα. Προφανώς δεν μπορώ να σας αναλύσω γραπτώς τις όμορφες εικόνες αλλά ούτε και την σκηνοθεσία τα οποία είναι αξιοθαύμαστα στοιχεία της ταινίας αλλά αυτό που θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω είναι τα σπουδαία νοήματα που με άκρως καθηλωτικό τρόπο καταφέρνει να μας περάσει ο σκηνοθέτης Ang Lee.   

Η ιστορία του έργου μας μεταφέρει στην Ινδία όπου ζούσε ο Πι με την οικογένεια του οι οποίοι ήταν  και ιδιοκτήτες ενός ζωολογικό κήπου. Ο Πι ήταν ένα ιδιόμορφο αγόρι. Η ιδιομορφία του ήταν στο γεγονός ότι ήθελε να  ζήσει και να μάθει πως και σε τι πίστευαν οι θρησκείες στον κόσμο γιατί ήθελε να βρει τι πραγματικά είναι ο Θεός. Στην συνέχεια της ιστορίας ο Πι και η οικογένεια του αναγκάζονται να φύγουν από την Ινδία και να μεταναστεύσουν στον Καναδά μαζί με τα ζώα τους όπου και είχαν βρει αγοραστή για να τα πουλήσουν. Το βράδυ όμως εξαιτίας των πάρα πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών το πλοίο βυθίζεται και και παίρνει μαζί του εκτός των άλλων τη οικογένεια του Πι με τα περισσότερα ζώα που μετέφεραν μαζί τους.

Ο Πι πάλεψε να κρατηθεί ζωντανός και μετά από επίπονες προσπάθειες βρέθηκε σε μια σωστική λέμβο με μία τίγρη στη μέση του Ωκεανού. Μετά από αμέτρητες προσπάθειες και πολλές ημέρες επιμονής κατάφερε να ημερώσει την ατίθαση τίγρη κι εκεί που φαινόταν ότι όλα ήταν τελειωμένα και για τους δύο που άρχιζαν να υποσιτίζονται σαν από θαύμα βλέπουν μπροστά τους ένα νησί -σαν όαση στην έρημο- στη μέση του πουθενά όπου είχε άφθονο φαγητό και για τους δυο. Ο Πι το είδε σαν σημάδι από το Θεό -σαν θαύμα- για να συνεχίσουν την προσπάθεια της επιβίωσης. Ώσπου όντως μετά που έφυγαν από το νησί κατάφεραν να ξεβραστούν στις ακτές του Μεξικό. Ο Πι αφού σώθηκε ομολόγησε ότι όσο κι αν έψαξε για αυτό το νησί που του έδωσε την ελπίδα της επιβίωσης στη μέση του ωκεανού ποτέ δεν βρήκε ένα σημάδι του πουθενά.

Έτσι λοιπόν ο Πι συμβολίζει τον κάθε ένα από εμάς ο οποίος ψάχνει σημάδι από το Θεό να δει ότι υπάρχει και ο Θεός εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις, εκεί που ούτε καν περνάει από το μυαλό σου ότι κάτι μπορεί να συμβεί με τη βοήθεια Του. Στην ιστορία του Πι έγιναν τα αδύνατα δυνατά. Εκεί που θεωρούσε τον εαυτό του νεκρό από την τίγρη, κατάφερε να επιζήσει και να την ημερώσει, εκεί που πίστευε ότι θα πέθαινε από υποσιτισμό εμφανίστηκε το νησί μπροστά του. Έτσι είναι και τα σημάδια της βοήθειας του Θεού, απρόσμενα, ασύλληπτα από τον κοινό νου αλλά και ταυτόχρονα τόσο λυτρωτικά.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε την ιστορία του Πι, που αν και εμπνευσμένο από μυθιστόρημα καταφέρνει να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στον τρόπο που σκεφτόμαστε την ύπαρξη ή μη μίας ανώτερης δύναμης και να μας φέρει στο μυαλό δικά μας βιώματα που ίσως δεν το αντιληφθήκαμε αλλά έγιναν με την βοήθεια αυτής. +daskalakis michael


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το