αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας
Για τον πολύ κόσμο και δυστυχώς και για πολλούς πιστούς ο Κύριος και Θεός μας Άγιον
Πνεύμα είναι o «μεγάλος άγνωστος» και λίαν δυσχερής η κατανόησή Του. Το Άγιον Πνεύμα δεν είναι κάποια απρόσωπη δύναμη του Θεού, όπως βλάσφημα δίδασκαν και διδάσκουν οι ανά τους αιώνες πνευματομάχοι αιρετικοί. Είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, Θεός αληθινός, διότι μετέχει της θείας ουσίας ισότιμα με τον Πατέρα και τον Υιό. Είναι επίσης πρόσωπο αληθινό, προσωπικότητα ενσυνείδητη, έχοντας τη δική Του υποστατική ιδιότητα, η οποία Τον καθιστά ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα, χωρίς να συγχέεται με τα άλλα πρόσωπα της Θεότητος.
Τα παραπάνω είναι από την θεωρία που συνοδεύει το Άγιο Πνεύμα του οποίου ο εορτασμός είναι στο τέλος του μήνα και γι' αυτό θα μας απασχολήσει συνοπτικά σήμερα. Βλέπετε, το Άγιο Πνεύμα έχει συνδεθεί με την πνευματική φώτιση του ανθρώπου. Του πιστού και ενώ η πνευματική ιδιότητα του ανθρώπου είναι και ήταν πάντοτε άκρως σημαντική, εντούτοις στις εποχές που διανύουμε είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε κάτι που φαίνεται να είχαμε ξεχάσει το τελευταίο διάστημα.
Το πνεύμα. Την πνευματικότητα! Βλέπετε τα χρόνια που μόλις πέρασαν είχαμε αφεθεί στο κυνήγι της υλικής ευτυχίας και ομολογώ πως χωρίς υπερβολές αυτού του είδους η ζωή έδειχνε να μας γεμίζει, όμως είναι τόσο εύκολο η ύλη να μας προδώσει που εδώ και 3-4 χρόνια όλοι μας αναζητούμε τρόπους να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, κάνοντας απλά πράγματα που δεν εμπεριέχουν το χρήμα, το τεχνητό, την ύλη. Μήπως αυτή η κρίση ήταν το ταρακούνημα που ο Θεός έστειλε ώστε να δώσουμε έστω κι έτσι την δέουσα σημασία στο Πνεύμα; Δεχόμενοι την αλληγορική υπόσταση της Αγίας Γραφής βλέπουμε πως μία ακόμα καταστροφή προκλήθηκε από τον Θεό ώστε να συνετίσει τον άνθρωπο. Στην Παλαιά Διαθήκη περιγράφεται ως ο κατακλυσμός από τον οποίο διασώθηκαν όσοι βρέθηκαν στην Κιβωτό που έφτιαξε ο Νώε, κάτι σαν την Εκκλησία, σαν τον λόγο Του Θεού.
Είναι γεγονός εξάλλου πως ο σημερινός άνθρωπος καταλύεται γκρινιάζοντας και για τα νέα δεδομένα στη ζωή, μιζεριάζει για την έλλειψη προοπτικής αντί να ανακαλύψει τις νέες ευκαιρίες που δίδονται μέσα από τις συνθήκες που επικρατούν τελευταία. Η καλλιέργεια του πνεύματος, η συγκέντρωση στην βελτίωση της νόησης και της ψυχής μας θα μπορούσε να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα εκπαίδευσης του νου και της ψυχής. Άλλωστε η οικονομική κρίση δεν είναι παρά μία μεγάλη νηστεία κατά την οποία έχουμε την ευκαιρία να τιθασεύσουμε παθολογικές ανάγκες, αναζητώντας πνευματικές διόδους επιβίωσης.
Δοκιμάστε την προσευχή. Τον διαλογισμό. Την ηρεμία σε συνθήκες πίεσης ή απογοήτευσης. Δοκιμάστε την αρετή της πραότητας και της προσφοράς, κάντε το με πείσμα και υπομονή και σας υπόσχομαι πως θα αλλάξετε σαν άνθρωποι. Το Άγιο Πνεύμα είναι ένα λαμπρό φως, όμως κανείς δεν φωτίζεται όταν έχει το παράθυρο της ψυχής του κλειστό. +Yanni Spiridakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το