Καληνωρίσματα. Ουσιαστικά εδώ και λίγα χρόνια, η Αίγυπτος ουδέποτε βγήκε από την επικαιρότητα. Βλέπετε ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα που ξεκίνησε την ιστορία με τις διαδηλώσεις, τις εξεγέρσεις και τα αντικυβερνητικά αιτήματα. Οι Αιγύπτιοι την πρώτη φορά πέτυχαν να ανατρέψουν το καθεστώς και για λίγο η ησυχία επήλθε.
Εδώ και λίγο καιρό όμως η φωτιά που σιγο-έβραζε, επανήλθε και πλέον νέες λαϊκές εξεγέρσεις έφεραν στο φως βία, νεκρούς διαδηλωτές και αυθαιρεσίες. Ανάμεσα σε αυτά βέβαια και κάποιες παράπλευρες απώλειες οι οποίες όμως εγώ θεωρώ πως υπερκαλύπτουν όλα τα άλλα. Αναφέρομαι στους βιασμούς γυναικών από ομάδες ντόπιων που παρεισδύουν στο πλήθος κακοποιώντας τυχαίες γυναίκες. Έτσι ή αλλιώς το πλήθος κατάφερε εκ νέου να ανατρέψει την κυβέρνηση, όμως πριν ο πρόεδρος Μόρσι αφήσει τον θρόνο του, φρόντισε να ανάψει τα αίματα κατεβάζοντας στους δρόμους τους οπαδούς του με αποτέλεσμα…
…Απίστευτες συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές της μίας και της άλλης παράταξης πολιτών. Πλέον το σκηνικό δεν φέρει αντιμέτωπους τους διαδηλωτές εναντίον της αστυνομίας και του στρατού αλλά τους διαδηλωτές υπέρ και εναντίον του Μόρσι! Για να καταλάβετε όμως την κλίμακα των συγκρούσεων, αρκεί να σημειώσω πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών από το ένα και το άλλο στρατόπεδο.
Όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές, η ιστορία αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Και αυτό είναι τραγικό και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Δεν υπάρχει χειρότερο από το πολίτης να σκοτώνει συμπολίτη του στο όνομα ενός πολέμου μεταξύ συμπατριωτών. Ρωτήστε τους παλαιότερους στις οικογένειες σας, εκείνους που ίσως έχουν αναμνήσεις και ιστορίες από τον ελληνικό εμφύλιο, που ιστορικά κατέδειξε πως αποτέλεσε τον μεγάλο φραγμό στην ανάπτυξη του ελληνικού κράτους.
Δεν ξέρω αν θα δούμε έναν εμφύλιο πόλεμο να διαλύει το αιγυπτιακό κράτος, ξέρω όμως πως η ιστορία αυτή πονάει οποιονδήποτε θέλει να λέγεται πολιτισμένος σε αυτόν τον κόσμο. Βλέπετε, αν πάμε χιλιάδες χρόνια πίσω συναντάμε τους πρώτους προηγμένους πολιτισμούς στην Αίγυπτο και την Κρήτη. Οι Αιγύπτιοι δίδασκαν πολιτισμό και προηγμένους τρόπους διαβίωσης όταν στον υπόλοιπο κόσμο ζούσαν ακόμα πρωτόγονα. Όμως δεν είναι η εποχή των Φαραώ για την οποία δοξάζεται το όνομα της Αιγύπτου. Είναι πολύ αργότερα, όταν η Αλεξάνδρεια με την περίφημη βιβλιοθήκη της, αποτελούσε το κέντρο του πολιτισμού και της γνώσης. Ακόμα όμως και στην σύγχρονη εποχή, η Αίγυπτος ξεχώριζε εύκολα από την υπόλοιπη Αφρική. Η πρόσβαση στην Μεσόγειο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η οικονομία της, την καθιστούσαν ως μία από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το στάδιο ήταν πρώιμο, όμως υπήρχε ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο πλάνο, όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται αυτό.
Αυτή η χώρα όχι μόνο έχει διαλυθεί οικονομικά και αναπτυξιακά, αλλά βυθίζεται και κοινωνικά. Είναι κρίμα και με λυπεί. Πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να αναλάβει δράσεις και να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο. Η Αίγυπτος είναι σύμμαχος, είναι εταίρος και πρέπει όλοι στην κατάσταση που βρίσκεται να βάλουμε τους εαυτούς μας. Άλλωστε για εμάς τους Έλληνες δε θα είναι και πολύ δύσκολο… +Yanni Spiridakis
1)Οι ξαφνικές επαναστάσεις στον μουσουλμανικό κόσμο δεν έχουν καμία σχέση με κοινωνικές αναταραχές. Είναι απλά υποκινούμενες από τους Αμερικανούς και όποιους άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι πληρώνουν διεφθαρμένους παπάδες για να στέλνουν δεξιά ή αριστερά τα πρόβατα. Εδώ δεν διαφέρουμε καθόλου (όπως και όλες οι μικρές χώρες άλλωστε) αφού κάθε καταστροφή και κάθε πόλεμος γίνεται για να εξυπηρετηθούν τα «συμφέροντα» των Μεγάλων Δυνάμεων. Αυτός ήταν ο λόγος που «φάγαμε στην μάπα» τον εμφύλιο το 45 και πήραμε μέρος στον πόλεμο της Κορέας.
ΑπάντησηΔιαγραφή2)Με δεδομένο το γεγονός ότι η Αίγυπτος είναι μουσουλμανική χώρα, φύσει και πράξει δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα γίνει ποτέ σύμμαχός μας. Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες που διώχθηκαν και τους κατέσχεσαν τις περιουσίες τους το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Αλλά προφανώς τους έφαγε ένας «συνωστισμός» όμοιος με της Σμύρνης. Έχουν πέσει στην «τρύπα μνήμης» όπως τόσα άλλα περιστατικά.
3) Πως περιμένεις να «αναλάβει δράση η διεθνής κοινότητα», αφού όλοι κοιτάνε με λαιμαργία τα «φιλέτα» της Αιγύπτου; Μετά από μία καλή σφαγή, και αφού θα την πληρώσουν πρώτα οι εναπομείναντες χριστιανοί, και αφού οι αμερικανοί, ευρωπαίοι και λοιποί έμποροι όπλων θα θησαυρίσουν, θα πλακώσουν οι εταιρίες για να «αναβαθμίσουν» την χώρα βυθίζοντάς την σε ακόμα πιο απύθμενο χρέος.
Η χαρά του καπιταλισμού.
Το σενάριο που περιγράφεις είναι άκρως ρεαλιστικό και άρα πολύ πιθανό. Δεν μπορώ όμως να το δεχτώ όπως δεν μπορώ να το απορρίψω.
ΔιαγραφήΕίναι ένα σενάριο, το οποίο όμως θα μου επιτρέψεις πως ίσως υποβαθμίζει την οργή του εξεγερμένου λαού που το παρουσιάζεις υποκινούμενο υποχείριο.
Εγώ επιμένω πως πρέπει να προσέξουμε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και να διδαχθούμε από αυτές...
Παρατήρησες ότι «τελείως ξαφνικά» ο μουσουλμανικός κόσμος αρχίζει να εξεγείρεται κατά των «δυναστών» του; Σε όλο το μουσουλμανικό τόξο της βόρειας Αφρικής έχουν πατήσει πόδι οι Αμερικανοί, που τώρα έβαλαν χέρι και στην Συρία.
ΔιαγραφήΤώρα το ότι πρέπει να προσέξουμε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και να διδαχθούμε από αυτές, είναι ένα γεγονός. Αλλά ούτε θα τις προσέξουμε ούτε και θα διδαχθούμε τίποτε, όπως συνέβη και σε τόσες άλλες κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Τα σόγια που κρατάνε την Βουλή, και διατηρούν εμάς κοιμισμένους, έχουν άλλα συμφέροντα από τα ελληνικά.