Καληνωρίσματα. Από την πρώτη Ιουλίου έχουμε στην ευρωπαϊκή παρέα μας ένα ακόμα μέλος. Το εικοστό όγδοο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η Κροατία που αποτελεί βασικά το δεύτερο μέλος της Ένωσης που προέρχεται από την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία μετά την ένταξη της Σλοβενίας.
Οι Κροάτες πανηγύρισαν έξαλλα την είσοδο τους στην Ένωση όπως άλλωστε και κάθε χώρα που είναι σε αυτήν. Τα σχόλια και οι εορτασμοί γύρω από την πρώτη Ιουλίου με έκαναν να νιώσω κάπως αντιφατικά. Δεν μπορώ να μην συγκρίνω την Κροατία με την Ελλάδα και το πως ο ντόπιος πληθυσμός αισθάνεται για την Ευρώπη. Είναι κάπως παράξενο να βλέπεις έναν ολόκληρο λαό να γιορτάζει και να πανηγυρίζει την ένταξη του στην Ένωση και την ίδια ώρα (ή λίγους μήνες πριν) χιλιάδες έλληνες να διαδηλώνουν υπέρ της αποχώρησης μας από την Ευρώπη.
Τελικά η Ευρώπη κάνει καλό ή κακό σε μια χώρα; Ασφαλώς δεν είναι επί του παρόντος να το απαντήσουμε και σίγουρα δεν είναι ένα τόσο απλό ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε πόσα χρήματα έφεραν στην χώρα μας τα πακέτα Ντελότ, τα ΕΣΠΑ και άλλα επιδοτούμενα προγράμματα, άσχετα αν αυτά δεν διανεμήθηκαν σωστά από λανθασμένους ή εσκεμμένους χειρισμούς ντόπιων πολιτικών. Για την Κροατία πάντως μία πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που “τρέχει” ακόμα, λέει πως κατά 52% η ένταξη θα ωφελήσει την χώρα ενώ κατά 42%, όχι.
Πάντως πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι αυτή η Κροατία για να αποφανθούμε αν η ένταξη της στην Κοινότητα κάνει καλό. Ε, λοιπόν όχι. Δεν ξέρω απολύτως τίποτα που να με πείθει πως η Κροατία μπορεί να προσφέρει κάτι στην Ευρώπη. Όμως κατάφερε να νοικοκυρευτεί και να εκπληρώσει όλα τα (αυστηρά) κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενταχθεί τελικά σε αυτήν. Και η Κροατία μπορεί να κερδίσει πολλά από αυτήν την ένταξη:
- Ένα σταθερό περιβάλλον μέσα από το οποίο θα οργανωθεί σε όλους τους τομείς. Πολιτικά, κοινωνικά, αγροτικά στα πλαίσια της κοινής νομοθεσίας που προωθεί η Ευρώπη σε όλα τα μέλη της.
- Η συμμετοχή της στα πακέτα επιδοτήσεων θα φέρει ζεστό χρήματα στην χώρα αφού πλέον τα πακέτα αυτά θα μοιράζονται σε ένα ακόμα μέλος. Από αυτό θα ζημιωθούν οι μεγαλύτερες κυρίως χώρες αλλά και οι μικρότερες (όπως η Ελλάδα) όμως θα είναι μία σημαντική τόνωση στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.
Και μια και λέμε για οικονομία να σημειώσουμε πως η Κροατία δεν μπήκε από φέτος στο ενιαίο νόμισμα. Ο πρόεδρος της δήλωσε πως ο αγώνας της Κροατίας συνεχίζεται ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό η χώρα να ενταχθεί και στο ενιαίο νόμισμα. Τα ερωτήματα είναι και πάλι τα ίδια: Αξίζει να μπει σήμερα μία χώρα σε ένα νόμισμα που βάλλεται από την ύφεση, που συζητήθηκε ακόμα και η διάλυση του; Η απάντηση είναι και πάλι γνωστή και ίσως πρέπει να μας προβληματίσει εδώ στην Ελλάδα: Ακόμα κι έτσι, το ευρώ παραμένει πιο ισχυρό και πιο σταθερό απ’ ότι ένα αδύναμο εθνικό νόμισμα όπως το Κούνα (Κροατία) και η δραχμή.
Εμείς καλωσορίζουμε την Κροατία, όχι επειδή για εμάς έχει κάποιο ενδιαφέρον η ένταξη της, αλλά επειδή κάπως, κάπου, κάποτε πρέπει να μάθουμε να μεγαλώνουμε τη νέα γενιά στα σχολεία με ευρωπαϊκή παιδεία. Με αγάπη στην Ένωση που έχω ξαναγράψει πως αν για λίγο μάθει να δραστηριοποιείται ως Ένωση και όχι ως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ. θα μπορεί να κάνει πολλά σε όλους τους τομείς. Ένα κοινό μοντέλο, δεν αναιρεί την εθνική ταυτότητα, την προωθεί ακόμα πιο εύκολα και με υγεία σε κάθε τομέα. +Yanni Spiridakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το