Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ ηλεκτρονική ασφάλεια ΙΙ

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Στο δεύτερο κείμενο του αφιερώματος στην ασφάλεια, θα ασχοληθούμε με την Διαδικτυακή ασφάλεια. Θα δούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελαττώσουμε το «ψηφιακό μας αποτύπωμα» αλλά θα αναφερθούμε επίσης και σε «παρανοϊκές» μεθόδους συγκάληψης της ηλεκτρονικής μας ταυτότητας (ώστε να αντιληφθούμε πόσο μακρυά μπορεί να πάει κάποιος, αν θέλει, στην ασφάλεια).





Δεν είναι μυστικό (πλέον..) ότι η δραστηριότητά μας στο Διαδίκτυο παρακολουθείται, φιλτράρεται και καταγράφεται. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από την μεριά μας για να το μειώσουμε αυτό. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα απλά:


Αναζήτηση στο Διαδίκτυο: Οι μηχανές αναζήτησης Google και Bing είναι παράδεισος παρακολούθησης. Καταγράφουν όλες μας τις κινήσεις και αναζητήσεις και όχι μόνο τις χρησιμοποιούν για προσωπική χρήση, αλλά τις πουλάνε και σε τρίτους με σκοπό το κέρδος. Σαν εναλλακτική λύση, μπορούμε να δοκιμάσουμε το DuckDuckGo και το Blekko, δυο πολύ προσεγμένες και δυναμικές μηχανές αναζήτησης οι οποίες δεν καταγράφουν τις αναζητήσεις που πραγματοποιούμε (δεν είναι τυχαίο ότι και οι δυο «είδαν» αύξηση στην επισκεψιμότητά τους κατά 400% μετά το περιστατικό με τον Edward Snowden).

Περιηγητές Ιστοσελίδων: Πρώτη κίνηση προστασίας που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την χρήση του Internet Explorer αλλά και του Google Chrome. Ο πρώτος είναι γεμάτος κενά ασφαλείας και ο δεύτερος ανήκει στην Google και υπάγεται στο ίδιο καθεστός παρακολούθησης με την αντίστοιχη μηχανή αναζήτησης της εταιρίας. Εναλλακτικά, μπορούμε να εγκαταστήσουμε έναν εκ των Mozilla Firefox ή Opera. Και τα δυο προγράμματα είναι πολύ πιο ασφαλή αλλά και δίνουν την δυνατότητα για εγκατάσταση τρίτων εφαρμογών που αυξάνουν την ασφάλεια κατά πολύ. Τέλος, φροντίζουμε όλες οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούμε και απαιτούν την εισαγωγή προσωπικών στοιχείων να είναι κρυπτογραφημένες και ασφαλείς (πρέπει πάντα να ξεκινάνε με httpS:// και όχι σκέτο http://).

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία: Και εδώ, ισχύει πάνω κάτω το ίδιο. Διαγράψτε τελείως το Gmail και το Hotmail μιας και έχει αποδειχτεί ότι η Google μπορεί να ψάχνει ακόμα και μέσα στο κείμενο των emails σας και αντικαταστήστε τα με προγράμματα και υπηρεσίες που κρυπτογραφούν την εξερχόμενη αλληλογραφία σας. Δυο πολύ διάσημες υπηρεσίες είναι το Hushmail και Zixmail.

Παράνοια: Όλα τα παραπάνω είναι κινήσεις που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε και που εγγυόνται ότι θα αυξήσουν την ασφάλειά μας αλλά και την ιδιοτηκότητά μας στο Διαδίκτυο. Οι παρακάτω συμβουλές όμως δείχνουν πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε αν αποφασίσουμε να γίνουμε παρανοϊκοί γύρω από το κομμάτι της ασφάλειας.

  • Αντικατάσταση όλων των προγραμμάτων επικοινωνίας (Facebook chat, Skype, Google Hangouts, κλπ.) με τα Crypto, Pidgin, Goober, VoxOx.
  • Αντικατάσταση του YouTube με τα Vimeo, Veoh.
  • Αντικατάσταση των Google Drive, Dropbox, Box με το Tresorit.
  • Επίσης, διαγραφή όλης της παρουσίας μας σε κοινωνικά δίκτυα (Facebook, LinkedIn, Twitter) χρησιμοποιώντας την υπηρεσία suicidemachin.org


Τέλος, αντικαταστήστε όλα τα μοντέρνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (iPhone, Android, Ipad, κλπ.) με απλά κινητά που δεν προσφέρουν σύνδεση στο Διαδίκτυο!

Είναι εντυπωσιακό πόσο έχουμε συνηθίσει στην τεχνολογία και πόσο έχουμε μάθει να θεωρούμε κάποια πράματα δεδομένα και είναι 100% σίγουρο ότι δεν μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές στο έπακρο. Παρόλα αυτά, αν επιθυμούμε να έχουμε μια ιδιωτική ζωή στο Διαδίκτυο μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες από τις συμβουλές αυτές με μια σχετικά μικρή δόση υποχώρησης και συμβιβασμού!

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το