μαθήματα από καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τις ζωές τους
Καλή σας μέρα και σήμερα αγαπητοί αναγνώστες. Σήμερα θα αγγίξουμε ένα πολύ ιδιαίτερο, σημαντικό και σοβαρό θέμα. Επέλεξα να ασχοληθούμε αυτόν τον μήνα με την εφηβική εγκυμοσύνη και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τον ίδιο τον έφηβο αλλά και το περιβάλλον του.
Η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία οι νέοι βιώνουν πολλές αλλαγές όπως σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές αλλά και κοινωνικές. Βιώνουν το πρώτο καρδιοχτύπι για το αντίθετο φύλλο και συνήθως από την ηλικία των 13 ετών ήδη έχουν βιώσει την ερωτική πράξη. Η ερωτική πράξη δεν είναι όμως κάτι το απλό για τους εφήβους. Υπάρχουν κίνδυνοι που ο κάθε νέος θα πρέπει να γνωρίζει προτού ξεκινήσει την ενεργή ερωτική ζωή. Πέρα από τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων υπάρχει και ο κίνδυνος της εγκυμοσύνης. Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στις 10 έφηβες, στις αναπτυγμένες χώρες, θα έχει μια τουλάχιστον απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.
Ο κάθε γονέας θέλει το παιδί του να τελειώσει το σχολείο, να σπουδάσει και αργότερα όταν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο να κάνει οικογένεια. Τα πράγματα όμως δεν έρχονται πάντα έτσι όπως εμείς τα θέλουμε. Και τότε τι γίνεται; Χάθηκε ο κόσμος;
Όχι δεν χάθηκε, αλλά προτού φτάσουμε στο σημείο του να σκεφτούμε πως θα αντιμετωπίσουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη του παιδιού μας θα πρέπει πρώτα να έχουμε φροντίσει από πριν να το προστατέψουμε. Πάνω από όλα πολύ σημαντικό ρόλο έχει να είμαστε κοντά με το παιδί μας. Να έχουμε καλλιεργήσει από πολύ νωρίς σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Να μην φοβάται να μας πει οτιδήποτε βιώνει όποτε και αν το βιώνει. Να γνωρίζει πως πάντα θα έχει δίπλα του την οικογένειά του η οποία θα είναι εκεί όταν την χρειάζεται. Όταν το παιδί μας πλησιάζει την εφηβεία ας το ενημερώσουμε για όλα όσα θα περάσει και θα βιώσει για πρώτη φορά. Μην περιμένετε να μπει στην εφηβεία για να μάθει αυτά που θα πρέπει να γνωρίζει. Στην εφηβεία η νέοι είναι λίγο έως πολύ αντιδραστικοί και δεν είναι πάντα εύκολο να μιλήσεις ήρεμα και να δώσεις να καταλάβουν όσα θες. Ας του μιλήσουμε για το πρώτο καρδιοχτύπι με παραδείγματα από δικά μας βιώματα για να αισθανθεί ότι το καταλαβαίνουμε. Ας του μιλήσουμε για την ερωτική πράξη και φυσικά για αυτά που θα πρέπει να προσέχει όταν έρθει και η δική του στιγμή. Πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνει προφύλαξη κάθε φορά και για ποιο λόγο. Για τις ασθένειες που υπάρχουν, για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και φυσικά για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη η οποία θα δυσκολέψει και θα αλλάξει πολύ την μέχρι τότε ζωή τους. Ας του εξηγήσουμε πως στην ζωή πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και οποιοδήποτε «λάθος» θα έχει και συνέπειες.
Τη στιγμή που μια έφηβη κοπέλα ή ένα έφηβο αγόρι καλείται να αντιμετωπίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να είναι μόνο-η! Ο ρόλος των γονιών έχει καθοριστική σημασία γι’αυτό οι ίδιοι χρειάζεται να είναι ψύχραιμοι, υποστηρικτικοί, να αποδεχθούν την κατάσταση, να συμμετέχουν ενεργά στο πρόβλημα και να επισκεφθούν έναν γυναικολόγο. Εκδηλώσεις θυμού και επιθετικότητας προς την έφηβη κοπέλα που ήδη βιώνει τα δικά της αρνητικά συναισθήματα είναι τουλάχιστον περιττά! Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάλληλη παρέμβαση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα κατά τη διάρκεια μιας τόσο τρυφερής ηλικίας όπως η εφηβεία θα καθορίσει σημαντικά την μετέπειτα σεξουαλική και ψυχολογική υγεία του ατόμου. Με την στήριξη της οικογένειας ο-η έφηβη-ος μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ερχομό ενός παιδιού με την βοήθεια όλης της οικογένειας. Δεν χάνονται τα όνειρα και τίποτα δεν τελειώνει με τον ερχομό ενός παιδιού. Μπορεί να γίνονται όλα δυσκολότερα ή να καθυστερούν λίγο αλλά δεν τελειώνουν. Η εύκολη λύση της έκτρωσης δεν είναι ότι καλύτερο εκτός και αν θα γίνει για λόγους υγείας του εφήβου. Πρόσφατα είδα μια συνέντευξη στην εκπομπή «Μίλα» της 17 χρονης Στέλλας η οποία έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι στα 16 της. Η υποστήριξη που είχε από την οικογένειά της ήταν απίστευτα συγκινητική και μάθημα για όλους. Είναι αριστούχα στο σχολείο και θέλει να γίνει παιδίατρος. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την συνέντευξη η οποία ξεκινάει στο 16ο λεπτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το