Η είδηση δεν απασχόλησε πολύ στην Ελλάδα αλλά είναι τόσο σημαντική όσο σχεδόν και η κρίση στις νοτιοανατολικές χώρες της Μεσογείου. Μετά από χρόνια ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόμασταν πιο κοντά από ποτέ στην ένωση μίας χώρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την Ευρώπη. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο ουκρανικός λαός ζητούσε την ένωση όσο τίποτα άλλο, προσβλέποντας –παρά την κρίση- σε νέους εμπορικούς, οικονομικούς και αναπτυξιακούς ορίζοντες.
Ο μεγάλος έρωτας σταμάτησε άδοξα όπως κάθε έρωτας: από τον τρίτο! Βλέπετε, η Ουκρανία είχε άμεσες εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία με την οποία ήσαν πάντοτε βασικοί εταίροι. Οι μελέτες των οικονομικών αναλυτών της Ουκρανίας έδειξαν πως τα οφέλη της χώρας από τις αντίστοιχες συναλλαγές όχι μόνο δεν θα βελτιωνόντουσαν, αλλά εξαιτίας του γενικότερου ευρωπαϊκού κλίματος, θα ήταν πιθανό να εκθέσουν ή να πισωγυρίσουν την οικονομία της χώρας. Αλήθεια; Ποιος ρισκάρει μια τέτοια εξέλιξη; Εδώ δεν ταιριάζει η παροιμία πως όποιος κάθεται καλά και πιο καλά γυρεύει… Το θέμα είναι ότι πήγε να προκληθεί και διπλωματικό επεισόδιο, όμως η ουσία είναι η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης. Η Ρωσία ήταν προφανές πως αν έκλεινε η συμμετοχή της χώρας στην Ένωση θα έπαυε κάθε εμπορική δραστηριότητα με την Ουκρανία.
Ο λαός έχει επιλέξει. Η φωνή του φωνάζει Ευρώπη! Άλλωστε μετά την απόφαση παύσης της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, χιλιάδες ουκρανών ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την ένωση της χώρας με την Ευρώπη. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος με τις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας αφού δεν βλέπει προοπτικές ανάπτυξης. Οι Ρώσοι πάντως αν και διαδίνουν παντού πως δεν είχαν να κάνουν στην απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης, δεν μας πείθουν. Καλωσόρισαν την ανακοίνωση των γειτόνων τους και τους προσέφεραν ανταλλάγματα όπως φθηνότερο χαμηλό αέριο, μεγάλα ποσά δανεισμού με μικρότερα επιτόκια και πάει λέγοντας.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το παρασκήνιο. Αυτό λέει πως η Ουκρανία έχει λεφτά για τρεις μήνες ακόμα. Αν δεν έβρισκε ζεστό ρευστό άμεσα, θα κινδύνευε με πτώχευση. Η Ευρώπη δεν φημίζεται (θυμηθείτε την Ελλάδα…) για την στήριξη των μελλών της σε ρευστό, ενώ αμέσως καλύφτηκε και από την Ρωσία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οπότε; Η Ουκρανία ερχόταν στην Ένωση για να την επιβαρύνει με το ‘καλημέρα’; Αν είναι έτσι, τότε μάλλον που εμείς δεν θέλουμε την Ουκρανία στην Ευρώπη. Όμως πως τα φέρνει η ριμάδα η ζωή, ε; Εμείς να διαδηλώνουμε κατά της Ευρώπης και εκεί πάνω να συρρέουν κατά χιλιάδες, υπέρ της! +Yanni Spiridakis
σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί, μπουχτισμένοι από τόσες δεκαετίες ρωσικής επικυριαρχίας, νομίζουν ότι θα περάσουν καλύτερα στην ΕΕ. Όταν θα καταλάβουν το λάθος τους θα είναι αργά. Ήδη τα “pigs” του νότου έχουν σοβιετοποιηθεί και έπονται χειρότερα για όλους. Οι ουκρανοί δεν ξέρουν που πάνε να μπλέξουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήοι μάχες είναι σφοδρές και το πολιτικό σκηνικό τεταμένο.
Διαγραφή