Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ η τετραδιάστατη εκτύπωση καταργεί τα δεδομένα

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από in
Μετά την τρισδιάστατη εκτύπωση, η «τετραδιάστατη»
Η ερευνητική υπηρεσία του αμερικανικού στρατού χρηματοδοτεί με 855.000 δολάρια το Χάρβαρντ και δύο ακόμα πανεπιστήμια για την ανάπτυξη τεχνολογιών εκτύπωσης τεσσάρων διαστάσεων, οι οποίες θα επέτρεπαν την παραγωγή αντικειμένων που αλλάζουν σχήμα ή ιδιότητες στην πορεία του χρόνου, ο οποίος είναι η τέταρτη διάσταση.
Ένας από τους περιορισμούς των 3D εκτυπωτών, οι οποίοι «τυπώνουν» αντικείμενα από αλλεπάλληλα στρώματα ενός υλικού που στερεοποιείται, είναι ότι τα παραγόμενα εξαρτήματα συχνά απαιτούν συναρμολόγηση. H 4D εκτύπωση θα μπορούσε μεταξύ άλλων να δώσει αντικείμενα που κυριολεκτικά αυτοσυναρμολογούνται.
Ένα παράδειγμα είναι ο κύβος στην εικόνα, ο οποίος παρουσιάστηκε στο συνέδριο RED από τον αρχιτέκτονα Σκάιλαρ Τίμπιτς του ΜΙΤ και παίρνει αυτόματα το τελικό του σχήμα όταν βυθιστεί στο νερό.
Στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τώρα ο αμερικανικός στρατός, οι ερευνητές θα εστιαστούν στην ανάπτυξη εκτυπώσιμων υλικών σε μικροσκοπική κλίμακα.
«Αντί να κατασκευάζουμε ένα στατικό υλικό ή ένα υλικό που απλά αλλάζει σχήμα, προτείνουμε την ανάπτυξη προσαρμοστικών, βιομιμητικών σύνθετων υλικών τα οποία θα επαναπρογραμματίζουν το σχήμα τους, τις ιδιότητες και τη λειτουργικότητά τους κατά βούληση, βάσει εξωτερικών ερεθισμάτων» λέει η Άννα Μπάλας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Τα δύο άλλα ιδρύματα που εξασφάλισαν κονδύλια του US Army Research Office είναι τα πανεπιστήμια του Πίτσμπουργκ και του Ίλινοϊ.
Άλλες ιδέες για την αξιοποίηση της τετραδιάστατης εκτύπωσης είναι γέφυρες που επουλώνονται όταν εμφανιστούν ρωγμές, καμουφλάζ που αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον και «προσαρμοστικοί σωλήνες» που μπορούν να μεγαλώνουν και να μικραίνουν από μόνοι τους.



Το δικό μου οπισθοδρομικό μυαλό εξακολουθεί να θεωρεί παράνοια τους τρισδιάστατους εκτυπωτές και ξαφνικά μαθαίνουμε πως τουλάχιστον στον κλάδο της έρευνας το 2014 η τάση θα αφορά την εκτύπωση τεσσάρων διαστάσεων. Προσπαθώ λοιπόν να θεωρήσω ως δεδομένο πως πλέον έχουμε τρισδιάστατους εκτυπωτές που σύντομα θα πουλιούνται στο εμπόριο και με αυτό να πορευτώ σε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.

Σκεφτείτε να εκτυπώνετε από τον υπολογιστή σας αντικείμενα που όχι μόνο θα αποτελούν παράγωγα προϊόντων αλλά θα συντίθενται στο πέρασμα του χρόνου! Στα αυτιά μου ακούγεται ως το τέλος των δεδομένων. Πως μπορούμε πλέον να θεωρούμε ένα αντικείμενο σταθερό όταν θα γνωρίζουμε πως θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταλλάσσεται στον χρόνο; Σκεφτείτε ένα όπλο που τυπώνεται με την μορφή σχεδίου και σε τρεις ώρες έχει διαμορφωθεί ένα κανονικό έτοιμο προς χρήση όπλο! Τα παραδείγματα μπορούν να είναι πολλά και εγείρουν πολλούς προβληματισμούς.

Εγώ μένω και πάλι στην θεωρία του θέματος. Μιλάμε για το τέλος των δεδομένων. Τυπώνουμε αντικείμενα που μπορούν να γίνουν άλλα αντικείμενα σε λίγη ώρα κατόπιν σχετικού προγραμματισμού πριν την εκτύπωση(!) Όπως ενημερωνόμαστε είναι προφανές πως ο στρατός θα θέλει να έχει τα πρωτεία στην χρήση όπως και οι κατασκευαστικές εταιρείες, όμως όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, καταλήγουμε στον ίδιο προβληματισμό. Είναι ωραία αυτή η νέα εφαρμογή, όμως το πόσο ακίνδυνη και ωφέλιμη θα είναι εξαρτάται από εκείνους που θα την χρησιμοποιήσουν και όχι από αυτή καθαυτή. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το