πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα
από in
Αστεροειδής 400 μέτρων «ίσως χτυπήσει τη Γη το 2032»
Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε και ενδέχεται να χτυπήσει τη Γη το 2032, αν και η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι πολύ μικρή. Σε περίπτωση σύγκρουσης, ο βράχος των 400 μέτρων θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με 2,5 γιγατόνους TNT, 50 φορές περισσότερη από το ισχυρότερο όπλο που έχει δοκιμαστεί ποτέ.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ο αστεροειδής 2013 TV135 ανακαλύφθηκε από το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.
Ο αστεροειδής χαρακτηρίστηκε «δυνητικά επικίνδυνος», καθώς η τροχιά του πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη από 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναλύσεις της τροχιάς του, υπάρχει πιθανότητα 1 στις 63.000 να συγκρουστεί με τη Γη στις 26 Αυγούστου 2032.
Η τροχιά του θα γίνει καλύτερα γνωστή το 2028, όταν η απόστασή του από τη Γη θα είναι μικρότερη από ό,τι σήμερα. Μέχρι τότε, το ενδεχόμενο πρόσκρουσης θα μπορούσε να έχει αποκλειστεί πλήρως, ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti o αστρονόμος Τίμουρ Κριάτσκο του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Κριμαίας.
«Ορίστε με τι θα μπορούσε να καταπιαστεί η διαστημική βιομηχανία μας» σχολίασε στο Twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός ρωσικού συστήματος αναχαίτισης αστεροειδών.
Ο 2013 TV135 βαθμολογήθηκε με 1 στη δεκαβάθμια Κλίμακα του Τορίνο για την επικινδυνότητα αστεροειδών.
Μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο ένας ακόμα βράχος με την ίδια βαθμολογία -είναι ο αστεροειδής 2007 VK184, διαμέτρου 130 μέτρων, για τον οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2.500 να χτυπήσει τη Γη το 2048.
Για όλους τους άλλους γνωστούς αστεροειδείς, η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι «ουσιαστικά μηδενική», σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κοντινών στη Γη Αντικειμένων της NASA.
Προφανώς και δεν βιαζόμαστε να μιλήσουμε για το θέμα αφού ο αστεροειδής μας προσπέρασε και θα κάνουμε καιρό να ασχοληθούμε μαζί του, τουλάχιστον μέχρι η τροχιά του να τον επαναφέρει κατά τη δική μας πλευρά. Προφανώς οι επιστήμονες πράττουν όπως οφείλουν αφού μέρος των διαστημικών καθηκόντων των κατά τόπους υπηρεσιών είναι και η εποπτεία.
Το θέμα είναι ότι ασχολούμαστε με το θέμα επειδή υπάρχει αυτή η χολιγουντιανή πιθανότητα, η τροχιά του αστεροειδή να τον οδηγήσει κατ’ ευθείαν πάνω μας. Η διαστημική υπηρεσία –πολύ σωστά- φροντίζει να καθησυχάσει τους πολίτες και πάω στοίχημα πως ακόμα κι αν η περίπτωση ήταν διαφορετική (δηλαδή υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες πρόσκρουσης) πάλι το ίδιο θα μας έλεγαν.
Διαβάζοντας όμως το παραπάνω κείμενο που καταλήγουμε; Η Γη και οι … γήινοι είναι τελικά τόσο τυχεροί ώστε κάθε φορά ο αστεροειδής να περνά από πάνω κι από κάτω; Προφανώς σε ένα αχανές σύμπαν οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας όμως θα είναι για πάντα έτσι; Μήπως θα έπρεπε παράλληλα με τους ελέγχους και τους υπολογισμούς για το μέλλον, να ερευνήσουμε και το παρελθόν μας ακριβώς πάνω στη Γη; Αμέτρητοι κρατήρες πάνω στην επιφάνεια της γης και στην επιφάνεια της θάλασσας μαρτυρούν πως υπήρξαν εποχές μέσα στην ιστορία του πλανήτη μας που δεν υπήρξαμε και τόσο τυχεροί! Λένε πως από σύγκρουση με αστεροειδή προήλθε ο αφανισμός των δεινοσαύρων ή άλλα κοσμογονικά συμβάντα στον πλανήτη μας.
Για να καταλήξουμε, τα είκοσι χρόνια δεν είναι μακριά. Αν πιστέψουμε τους επιστήμονες, τότε θα τα λέμε κανονικά και τότε, όμως μετά από αυτό το διάστημα δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάποια στιγμή το μοιραίο που θα μοιάζει κάπως… έτσι; +Yanni Spiridakis
σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το