σε μία κοινωνία κατήφειας & παρακμής, βρίσκουμε τα εφόδια να αισιοδοξούμε
Οι εξελίξεις στην χώρα μας είναι ραγδαίες, οι αλλαγές αναπόφευκτες.
Δεν ξέρεις πλέον σε τι να πιστέψεις, ποια πορεία να ακολουθήσεις. Αισθάνεσαι προδομένος συνολικά από την χώρα σου. Κι έτσι έρχονται οι αερολογίες του τύπου "Πότε θα επαναστατήσουμε; Όταν θα φτάσουν τον freddo στα 10 ευρώ;" ή "Ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει ό,τι κι αν του κάνουν..".
Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Εσύ που το λες αυτό δεν είσαι Έλληνας; Δεν έχεις μερίδιο ευθύνης; Κι αν πιστεύεις ότι δεν έχεις, τότε μην κατακρίνεις γιατί δεν γνωρίζεις τι περνά ο καθένας και τι προσπάθειες καταβάλει και επιπλέον δεν συμβάλλει θετικά, δεν είσαι παραπάνω χρήσιμος από όσους χλευάζεις. Κι όταν λέμε επανάσταση πως ακριβώς την ορίζουμε; Υπάρχει στ' αλήθεια ένα μόνο είδος; Κι αν δεν είναι αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι; Κι αν μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους που λειτουργούν σε βάθος χρόνου γιατί γίνονται ποιοτικά;
Επανάσταση δεν σημαίνει πάω και τα κάνω όλα κομμάτια κι έτσι δείχνω την αντίρρησή μου στο κατεστημένο. Επανάσταση είναι η νοοτροπία μας, είναι οι επιλογές μας. Η αισιοδοξία είναι ένα είδος επανάστασης. Είναι αυτή η γλυκιά τρέλα που μπορείς να αλλάξεις την ζωή σου αρκεί να το πιστέψεις και να μη τα παρατάς στην πρώτη δυσκολία. Η Αλκυόνη Παπαδάκη γράφει στην βιογραφία της "Όταν κατάλαβα πως δεν μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο, είπα: εντάξει, θ'αλλάξω τον εαυτό μου. Πολύ το διασκέδασα που την πάτησα κι εκεί. Τελικά σκέφτομαι πως επανάσταση είναι να έχεις τα μάτια της ψυχής σου ανοιχτά, να επιμένεις, να αγαπάς τη ζωή και να φροντίζεις να μην τη μολύνεις με το πέρασμά σου".
Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω πως μπορεί να μην είναι εφικτό να αλλάξεις όλο τον κόσμο, είναι όμως το να επηρεάσεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Άλλες μορφές επανάστασης που προτείνω:
Να είμαστε ευγνώμονες και να μετράμε ό,τι καλό έχουμε στην ζωή μας.
Να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας, όχι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά προς όφελος όλων.
Όπως είπε και ο Zig Ziglar "Μπορείτε να αποκτήσετε αυτά που θέλετε, αν βοηθήσετε κι άλλους ανθρώπους να τα αποκτήσουν".
Να κάνουμε καλές πράξεις. Η καλοσύνη είναι ένα ισχυρό είδος επανάστασης.
Επίσης πολύ σημαντικό.. να φερόμαστε σαν ηγέτες, παραδείγματα προς μίμηση επί της ουσίας και όχι για το θεαθήναι. Οι ηγέτες δεν είναι αυτοί που κυβερνούν, ούτε οι υπερβολικά χαρισματικοί άνθρωποι. Ηγέτες είναι εκείνοι που κρατούν τις ανθρώπινες αξίες, προάγουν την κοινωνική προσφορά και δημιουργούν κι άλλους ηγέτες, όχι οπαδούς. Χρειάζεται ένας να κάνει κάθε φορά την εκκίνηση και παράλληλα πολλοί που θα την συνεχίσουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την δική του προσωπικότητα και χαράζοντας την δική του πορεία. Δεν χρειαζόμαστε έναν για να φέρει την άνοδο στην χώρα μας. Χρειαζόμαστε πολλούς σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου, σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε κατάσταση και συνθήκες.. +Katerina Verigka
Το μοναδικό εμπόδιο που έχουμε είναι ο ελαττωματικός ψυχισμός μας. Αυτός είναι -παγκοσμίως- η αιτία όλων των δεινών μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό αυτήν την άποψη, η Αλκυόνη Παπαδάκη έχει απόλυτο δίκιο. Χωρίς την αλλαγή του εαυτού, όλα τα άλλα θα είναι πάντοτε ανεκπλήρωτες ευχές.
Καλησπέρα Μιχάλη! Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου και που αφιέρωσες χρόνο για ανάγνωση.
Διαγραφήθα επρεπε να θεωρειται αυτονοητο και οχι επανασταση το να κανουμε το καλο οπως το περιγραφεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ειναι ομως αυτονοητο και το καταλαβαινω επειδη διαβασα το κειμενο σου και μου δημιουργησε ομορφα συναισθηματα. μου εδωσε δυναμη για να κανω το καλο οπως εγω το αντιλαμβανομαι. το κιμενο σου βοηθησε να ξυπνησουν μεσα μου αυτονοητα συναισθηματα που σπανια θυμαμαι
Καλησπέρα Σοφία! Έχεις απόλυτο δίκιο, είναι αυτονόητο και όχι επανάσταση. Αλλά επειδή ακριβώς τα ξεχνάμε τείνουν να γίνουν ένα είδος εναλλακτικής επανάστασης. Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!!
ΔιαγραφήΕμένα μου άρεσε που χρησιμοποίησες την έννοια του επαναστάτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα θα μου επιτρέψεις να το γενικεύσω λέγοντας, πως πολλά στη ζωή μάλλον παρερμηνεύονται, όπως η επανάσταση, όπως η νηστεία, όπως η ευτυχία, καθώς όλα αυτά ακολουθούν μερικούς τετριμμένους κανόνες ορισμού που όμως γιατί πρέπει να δεχόμαστε;
Φέτος κατάφερα να κάνω μια μικρή δική μου επανάσταση σε κάτι πολύ προσωπικό και διευκρινίζω πως δεν υπήρχε τίποτα βίαιο ή καταστροφικό στην προσπάθειά μου. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε όλοι για να αποφύγουμε την κρίση, την προσωπική μας κρίση που ο καθένας την βιώνει και την αντιλαμβάνεται με τον δικό του προσωπικό τρόπο.
Το κείμενο της Κατερίνας είναι μια υπέροχη αφορμή για να ορίσουμε πρώτα μερικές έννοιες από την αρχή και ύστερα να ξεκινήσουμε κάτι επαναστατικό, όπως εμείς πλέον θα το αντιλαμβανόμαστε!
Γιάννη να σε βοηθήσω στην επανάστασή σου με κάποια παράδοξη συμβουλή:
Διαγραφή"Τίποτα στον κόσμο δεν είναι τόσο μαλακό και υποχωρητικό όσο το νερό. Ωστόσο για την διάλυση των σκληρών και των άκαμπτων, τίποτα δεν μπορεί να το ξεπεράσει.
Το μαλακό υπερνικά το σκληρό το ήπιο υπερισχύει του άκαμπτου.
Ο καθένας γνωρίζει ότι αυτό είναι η αλήθεια, αλλά λίγοι μπορούν να το εφαρμόσουν.
Έτσι ο Σοφός παραμένει ήρεμος όταν γύρω του υπάρχει λύπη.
Το κακό δεν μπορεί να μπει στην καρδιά του. Επειδή έχει παραιτηθεί από το να βοηθά, αποτελεί την μεγαλύτερη βοήθεια των ανθρώπων.
Τα αληθινά λόγια φαίνονται παράδοξα".
Κατερινάκι μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ στην προσέγγιση και "επανάσταση" σου!
Θεωρώ, επίσης, πως ακόμα και τα λόγια των άλλων που χρησιμοποίησες είναι τόσα εύστοχα γι αυτό που θέλεις να καταθέσεις!
Μακάρι να συνεχίσουμε να κάνουμε καλές πράξεις παρά τα παράδοξα..
Μου αρέσει και με εκφράζει πολύ ο τρόπος που γράφεις!
Να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο!
Κωνσταντίνα μου σ'ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιό σου! :)
Διαγραφή