Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Ποιος άλλος; Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο στη Μασαχουσέτη (ΜΙΤ) δημιούργησε πρόσφατα μια απίστευτη βάση δεδομένων με την ονομασία “Πάνθεον” (Pantheon) στην οποία προσμετρούνται με αντικειμενικά κριτήρια η επίδραση των ανθρώπων διαχρονικά και γεωγραφικά.
Σε αυτήν, μπορεί κανείς να ανακαλύψει τους διασημότερους ανθρώπους της Φιλανδίας, να βρει από ποιον κλάδο προέρχονται οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι της Κίνας, αλλά και να κάνει το αντίστροφο, όπως είναι να αναζητήσει τους διασημότερους ανθρώπους κάποιου κλάδου (π.χ. αθλητές) ανεξάρτητα από τον χρόνο και τον τόπο. Τα φίλτρα είναι σχεδόν απεριόριστα και αν “παίξετε” λίγο με τη βάση δεδομένων θα γίνεται γνώστες εντυπωσιακών πληροφοριών. Μία από αυτές είναι η απόλυτη έρευνα που αναζητά τους πιο διάσημους ανθρώπους από τότε που άρχισε να καταγράφεται η ιστορία έως σήμερα, σε όλο τον κόσμο. Σε αυτήν την απόλυτη έρευνα η Ελλάδα βρίσκεται με τεράστια διαφορά πρώτη, αφού στην πρώτη θέση βρίσκει κανείς τον Αριστοτέλη, τον οποίο ακολουθεί ο Πλάτωνας και αν εξαιρέσουμε τον Ιησού που βρίσκεται στην τρίτη θέση, η συνέχεια βρίσκει τον Σωκράτη στην τέταρτη θέση και τον Μέγα Αλέξανδρο στην πέμπτη! Στην πρώτη ενδεκάδα θα βρούμε και τον Όμηρο και τον Πυθαγόρα!
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η Ελλάδα δεν υπήρξε απλά σημαντική ως χώρα, ουσιαστικά αποτελεί μια παραδοχή πως ήταν η χώρα που άλλαξε την ροή της ιστορίας όσο καμία άλλη, αφού καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο ή λιγότερο ψηλά τόσες πολλές προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία και που η δραστηριότητά τους δεν άλλαξε τον σύγχρονο κόσμο τους, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει ως σήμερα! Είναι σαφές –μιλώντας για την Ελλάδα- πως η Ελλάδα αυτή ανήκει μόνο στα βιβλία της ιστορίας, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε πως όταν κρίνεται ιστορικά μία χώρα δεν κοιτάει επί μέρους ιστορικές περιόδους, αλλά την γενική συνεισφορά στην ιστορία. Και να που εκεί η Ελλάδα είναι…πρώτη και με διαφορά!
Η βάση δεδομένων μας μαρτυρά όμως και ένα θλιβερό αποτέλεσμα. Αν παρατηρήσετε, σχεδόν όλη η πρώτη δεκάδα αποτελείται από άτομα που έζησαν προ Χριστού και αν κατέβετε ακόμα παρακάτω στη λίστα θα δείτε πως οι πρόσφατοι στην λίστα είναι ο Χίτλερ και ο Γκεβάρα, με τους υπόλοιπους να μας γυρνούν αρκετούς αιώνες πίσω. Γιατί; Είναι γεγονός πως η σύγχρονη ιστορία, η σύγχρονη κοινωνία αδυνατεί να αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ιστορία. Εγώ κάνω βέβαια μία εξαίρεση για τον τεράστιο Νέλσον Μαντέλα, αλλά όπως και να έχει όλα δείχνουν πως τα “είδωλα” του σήμερα κρατούν ένα μικρόφωνο ή κλωτσούν μία μπάλα, όμως η ιστορία και η εξέλιξη της ανθρωπότητας δεν αλλάζει έτσι…
Τα αποτελέσματα της σπουδαίας αυτής έρευνας και ανάπτυξης της βάσης δεδομένων, μας δικαιώνουν μεν, αλλά δεν μας λύνουν τα οικονομικά μας προβλήματα. Αυτό δεν έχει σημασία. Μην ξεχνάτε πως δεν είμαστε καν κουκίδες στην ιστορία και πως ακόμα κι αν καταφέρναμε να την αλλάξουμε, αυτό δε θα το μαθαίναμε πιθανότατα ουδέποτε όσο ήμασταν εν ζωή… +Yanni Spiridakis
σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
Υπάρχει ένας κύκλος στην ιστορία. Ένα «ανεβοκατέβασμα» όπως το διάγραμμα του εναλλασσομένου ρεύματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνω από το οριζόντιο, δημιουργείται ένας μεγάλος πολιτισμός, αυξάνει και μετά παρακμάζει. Κάτω από το οριζόντιο υπάρχουν πόλεμοι καταπίεση και καθόλου πολιτισμός.
Τις τελευταίες χιλιετίες βρισκόμαστε κάτω από την γραμμή και έτσι εξηγείται γιατί σήμερα δεν βλέπεις πουθενά πραγματικά πνευματικούς ανθρώπους.
έχω την ίδια άποψη για την εξέλιξη της ιστορίας.
Διαγραφήποιος ξέρει ποιανού η σειρά έρχεται μεθαύριο;