πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα
από in
Η πρώτη υπερατλαντική μετάδοση μυρωδιάς
Η μετάδοση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από ένα εργαστήριο στο Παρίσι στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αναφέρει το Livescience.com που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Το σύστημα επισυνάπτει σε φωτογραφίες οσμές επιλεγμένες από μια παλέτα αρωμάτων και τις στέλνει μέσω email, Skype ή κοινωνικών δικτύων.
Στο Παρίσι, οι υπεύθυνοι της παρουσίασης φωτογράφισαν γαλλικές λιχουδιές και τη σαμπάνια που άνοιξαν και έστειλαν ένα μήνυμα στη συσκευή oPhone στη Νέα Υόρκη, το οποίο «ταίριαζε τέλεια με την εικόνα».
oPhone video (French subtitles) from Blake Armstrong on Vimeo.
«Με το oPhone, ο κόσμος θα μπορεί να μοιραστεί με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, όχι μόνο λέξεις, εικόνες και ήχους αλλά και την ίδια την αισθητική εμπειρία» δήλωσε ο συνεφευρέτης του συστήματος Ντέιβιντ Έντουαρντς, καθηγητής του Χάρβαρντ που έχει στο ενεργητικό του κι άλλες τρελές εφευρέσεις όπως βρώσιμα μπουκάλια.
Ο Έντουαρντς και η φοιτήτρια μηχανολογίας Ρέιτσελντ Φιλντ εργάστηκαν για την ανάπτυξη του oPhone στο «Le Laboratoire», το δημιουργικό εργαστήριο που έχει δημιουργήσει ο Έντουαρντς στο Παρίσι για να φέρει σε επαφή την επιστήμη με την τέχνη.
Για την προώθηση του oPhone ο Έντουαρντς ίδρυσε την εταιρεία Vapor Communications.
Τα οσφρητικά μηνύματα, γνωστά ως oNotes, συντάσσονται στο iPhone μέσω της εφαρμογής oSnap, διαθέσιμη για κατέβασμα στο App Store. Ο χρήστης δημιουργεί συνδυασμούς από 32 βασικά αρώματα που δίνουν περισσότερες από 300.000 διαφορετικές οσμές.
Ο παραλήπτης του μηνύματος μπορεί να το μυρίσει μέσω της συσκευής oPhone, μέσα στην οποία υπάρχουν μικρές δεξαμενές με τα 32 βασικά αρώματα. Κάθε οσμή διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και, αν το μήνυμα περιέχει πολλές οσμές, η συσκευή τις αναπαράγει τη μία μετά την άλλη.
Ο μηχανισμός της όσφρησης παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, ωστόσο η ανθρώπινη μύτη εκτιμάται ότι ίσως μπορεί να διακρίνει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο οσμές.
Οι εφευρέτες του συστήματος έχουν ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του Indiegogo και προσφέρουν το oPhone με προπαραγγελία στην τιμή των 149 δολαρίων.
Ελπίζουν τώρα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιχειρήσεων τροφίμων και εστίασης, και επιδεικνύουν τις δυνατότητες του συστήματος στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Le Laboratoire.
Γιατί όχι και στην… όσφρηση. Δέχομαι εξ αρχής ότι στους περισσότερους είναι αδιάφορο αν μπορούν να στείλουν μια μυρωδιά. Με το ζόρι βρίσκω το παράδειγμα μιας κοπέλας που θέλει να στείλει το καινούριο της άρωμα σε μια φίλη της, όμως πέραν τούτου, τίποτα σημαντικό! Αντίθετα αν πάμε σε επαγγελματικό επίπεδο, μπορώ να κατανοήσω μια διαφήμιση ενός αρώματος που θα προβάλλεται (!) μέσω διαδικτύου ή μια καινούρια γεύση σε ένα εστιατόριο! Τέτοια παραδείγματα μπορώ να σκεφτώ πολλά είτε με σκοπό την επικοινωνία είτε την επιχειρηματική προώθηση.
Σε αντίθεση με τα άλλα παραδείγματα που θίγουμε εδώ στην ενότητα, αυτό δεν κρύβει κινδύνους, δεν κρύβει απειλές. Δε νομίζω τουλάχιστον πως θα μπορούσαμε να φοβόμαστε δεδομένα που μεταφέρονται μέσω της αίσθησης της όσφρησης! Αν είναι το απολύτως απαραίτητο συστατικό για την εξέλιξη της τεχνολογίας; Προφανώς όχι. Αν όμως αυτή (η εξέλιξη) μπορεί να μας προσφέρει τη δυνατότητα αυτή, δε θα πούμε όχι. +Yanni Spiridakis
σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το