Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡOBΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ τώρα που παραδέχτηκαν το λάθος της λιτότητας είναι αργά;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Η κρίση ήρθε αλλά δεν πέρασε. Μάλιστα νομίζω ότι το αν πέρασε ή όχι, από σήμερα και για τα επόμενα χρόνια θα είναι κάτι πολύ σχετικό και υποκειμενικό για τον καθένα. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να σημειώσουμε πως δεν επηρέασε μόνο εμάς, τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και τις ηγεσίες, τα χρηματιστήρια, τους χρηματοοικονομικούς οίκους και όλους τους εμπλεκόμενους. Το πως, είναι κι αυτό σχετικό…


Σήμερα ακούμε από δω κι από κει αναφορές από διάφορους σχετικά με την αποτίμηση της κρίσης. Πολλοί λένε πως κακώς ασκήθηκε τόσο αυστηρή λιτότητα στον νότο, άλλοι λένε πως το μοντέλο ήταν λανθασμένο, άλλοι πως υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις και πάει λέγοντας. Τώρα; Τώρα μας τα λένε αυτά; Όπως συμφωνούσαμε από τότε, η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωό τους και αναρωτιέμαι σήμερα αν έμαθαν τίποτα από όλο αυτό.


Στο στόχαστρο όσο κανείς άλλος, βρέθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μπήκε στη μέση, αποφάσισα για εμάς και απόστο τέλος εφήρμοσε πολιτικές που αποφασίστηκαν από μη-πολιτικούς και ενέκρινε τάσεις για ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα πως ζούσαν ή ποια ήταν η κουλτούρα τους. Και κάποια στιγμή έρχεται το σήμερα. Σήμερα το Ταμείο γνωρίζει πως έκανε πολλά λάθη (όπως και καμπόσα σωστά, θα συμπληρώσω εγώ) όμως όπως όλοι οι αλαζόνες ηγεμόνες, αρνείται να το παραδεχτεί. Ας είναι. Μου αρκεί η νέα οδηγία η οποία μάλιστα έρχεται με υψηλούς τόνους και ζητάει από το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Ταμείο να τυπώσει χρήμα. Ναι, ζεστό χρήμα για τον λαό και για τις τράπεζες με σκοπό κι εκείνες να το διανείμουν υπό λιγότερο αυστηρούς όρους. Παράλληλα προειδοποιεί(;) πως η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας δε θα βοηθήσει άλλο και αντ’ αυτού ίσως επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Ο κύριος αποδέκτης του τελευταίους είναι φυσικά η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία τώρα που πανηγύρισε την κατάκτηση του μουντιάλ από την πατρίδα της, μπορεί να χαλαρώσει και να αφουγκραστεί το νέο αίτημα της Λαγκάρντ.


Τεχνικά μιλώντας, αν κοπεί χρήμα τώρα, αυξάνεται η ρευστότητα και άρα πέφτει η ανεργία. Παράλληλα, το τύπωμα χρήματος αυξάνει τον πληθωρισμό που άλλοτε ήταν ένα πρόβλημα, όμως σήμερα η πτώση του αποτελεί πληγή στην ανάπτυξη. Αν το Ταμείο και η “βασίλισσα” Λαγκάρντ πρότειναν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, σημαίνει πως έριξαν το μπαλάκι της ευθύνης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή τώρα είναι αργά+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το