πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα
χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis
Κλειτοριδικός ή κολπικός;
Μπορούμε να έχουμε πολλαπλούς οργασμούς;
Τι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος στη γυναικεία κορύφωση;
Γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε σε οργασμό;
Οι αστικοί μύθοι που περικύκλωναν τις γυναίκες δεν υπάρχουν πια. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που μου μιλούσε για το είδος της "ρομαντικής" γυναίκας, που περιμένει τον ένα και μοναδικό άντρα της ζωής της για να του δώσει "ότι πιο σημαντικό έχει". Πλέον οι γυναίκες απέχουν πολύ από τέτοια στερεότυπα και πλασάρουν το νέο είδος γυναικών, δηλαδή εκείνων που πειραματίζονται με τη σεξουαλικότητα τους, δοκιμάζουν νέες εμπειρίες, και αλλάζουν πολλούς διαφορετικούς συντρόφους με σκοπό να πετύχουν αυτό που κάθε γυναίκα τελικά επιζητά: τη σεξουαλική κορύφωση. Δεν είναι κακό να το θες, δεν είναι κακό να το ζητάς και να το ψάχνεις. Το λένε και οι επιστήμονες ντε!
Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι ελεύθερη, επαναστατική. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να μπει σε «καλούπια». Η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται διαφορετικά την ερωτική επιθυμία, τη σεξουαλική διέγερση και κατ’ επέκταση τον οργασμό. Οι συγκεχυμένες, όμως, πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά σχετικά με τον «ιδανικό» οργασμό, την «τέλεια» κορύφωση, μας δημιουργούν ερωτήματα που επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι σημαίνει τελικά ικανοποίηση.
Ο οργασμός είναι στην ουσία η κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης. Διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και στην πραγματικότητα αποδεσμεύεται η σεξουαλική ένταση, προκαλώντας μια παροδική αίσθηση θολωμένης συνείδησης. Ο λόγος ύπαρξης του αντρικού οργασμού είναι προφανώς η πράξη της αναπαραγωγής για την απόκτηση απογόνων. Ποιος είναι όμως ο λόγος ύπαρξης του γυναικείου οργασμού αφού δεν συντελεί στην πράξη της αναπαραγωγής; Αυτό το γρίφο προσπάθησαν να λύσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey των ΗΠΑ, όταν άρχισαν να διεξάγουν πειράματα με γυναίκες εθελόντριες οι οποίες έπρεπε να αυνανιστούν φορώντας μηχανήματα που θα κατέγραφαν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος κατά τη διάρκεια του οργασμού. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Παρατηρήθηκε αύξηση της πίεσης και του καρδιακού παλμού αλλά και ακούσιες συσπάσεις του κόλπου, της μήτρας και των σφιγκτήρων του πρωκτού. 30 διαφορετικές περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος ενεργοποιήθηκαν συνολικά, προκαλώντας ακόμα και προσωρινή απώλεια της αίσθησης του πόνου. Την κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης διαδέχεται ένα αίσθημα χαλάρωσης, που οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών, δηλαδή ορμονών που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, αλλά ταυτόχρονα έχουν και παυσίπονη δράση. Παράλληλα ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της κορύφωσης τροφοδοτούνταν με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.
Κλειτοριδικός ή κολπικός;
Το ερώτημα αυτό δεν έχει πάψει να απασχολεί τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Ο μύθος του κολπικού οργασμού έχει τις ρίζες του στη θεωρία του Φρόιντ, σύμφωνα με την οποία ο κλειτοριδικός οργασμός είναι «παιδικός», ενώ ο κολπικός δηλώνει σεξουαλική ωρίμαση. Σήμερα, η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί. Οι επιστήμονες θεωρούν την κλειτορίδα πιο ευαίσθητο όργανο από τον κόλπο, με περισσότερες νευρικές απολήξεις ακόμα και από το πέος. Ο ρόλος της κλειτορίδας είναι ουσιαστικός, όχι μόνο στον οργασμό, αλλά και κατά τη φάση της διέγερσης και της κορύφωσης, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, με τη βοήθεια της σύγχρονης απεικονιστικής τεχνικής της μαγνητικής τομογραφίας, αποδεικνύεται ότι η κλειτορίδα διεγείρεται όπως και το πέος, στη φάση της οπτικής πρόκλησης με ερωτικές εικόνες. Οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι προτιμούν τον κλειτοριδικό ερεθισμό, ενώ υπάρχουν και άλλες που θεωρούν ιδανικό το συνδυασμό και των δύο τρόπων διέγερσης. Η καθεμία με τα γούστα της!
Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ένα μόνο οργασμό με κορύφωση, κάποιες έχουν μικρούς οργασμούς που φτάνουν σε έναν κορυφαίο (πολλαπλοί οργασμοί), ενώ υπάρχουν και άλλες με διακοπτόμενους οργασμούς, φτάνουν, δηλαδή, ψηλά, κόβονται, ξαναφτάνουν και ξανακόβονται, γεγονός που μπορεί να κρύβει κάποια παθολογία, όπως για παράδειγμα γυναικολογικά προβλήματα, άγχος και άλλα. Για να διαμορφωθούν αυτοί οι τύποι οργασμού, έχουν συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- γονίδια, απόψεις και εμπειρίες, ενώ η κάθε γυναίκα συνήθως ανήκει σε έναν από αυτούς τους τύπους.
Τι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος στη γυναικεία κορύφωση;
Η γυναικεία σεξουαλικότητα συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τη στιγμή του οργασμού. Ένα ερέθισμα, όπως ένα βλέμμα ή μια μυρωδιά, μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική επιθυμία, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων του εγκεφάλου και την έκκριση ορμονών (ντοπαμίνης, ωκυτοκίνης και τεστοστερόνης), που συνδέονται με την ερωτική επιθυμία και τη διέγερση.
Γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε σε οργασμό;
Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν φτάσει ποτέ σε οργασμό, από την αρχή ακόμα της σεξουαλικής τους ζωής, και άλλες οι οποίες άρχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρείται σε όλες τις ερωτικές επαφές μιας γυναίκας, με όλους τους συντρόφους, ή να εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η λεγόμενη οργασμική διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε οργανικά αίτια (π.χ. γυναικολογικά προβλήματα), σε ψυχολογικά (π.χ. άγχος, αναστολές, χαμηλή αυτοεκτίμηση) ή και σε συνδυασμό των δύο, να είναι αποτέλεσμα μειωμένης ερωτικής επιθυμίας ή απουσίας προκαταρκτικών ερωτικών παιχνιδιών. Για κάποιες γυναίκες είναι βιολογικά αδύνατο να έρθουν σε οργασμό. Αλλά αυτές αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό της τάξεως του 10%. Δηλαδή, αν εσύ, άντρα, έχεις πάει με 10 γυναίκες, μπορούμε να δεχτούμε μονάχα για τη μια από αυτές ότι ήταν ανοργασμική. Οι υπόλοιπες 9, την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, πετυχαίνουν με κάποιον άλλο αυτό στο οποίο εσύ απέτυχες. Όπως και να έχουν τα πράγματα, κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τους λόγους που την εμποδίζουν να φτάσει στην κορύφωση ώστε να μπορέσει να τους αντιμετωπίσει.
Το πολυσυζητημένο σημείο G
Το σημείο G λέγεται ότι είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος λίγων εκατοστών από την είσοδο του κόλπου, στο πρόσθιο τοίχωμα του. Ονομάστηκε «G» εξαιτίας του Ernst Grafenberg, του γυναικολόγου που εντόπισε πρώτος το σημείο και θεωρείται ότι η διέγερσή του μπορεί να κάνει τον οργασμό πιο έντονο και πιο ολοκληρωμένο, ενώ απελευθερώνει εκκρίσεις σε ρευστή μορφή. Οι γνώμες πάντως σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι διίστανται. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως το συγκεκριμένο σημείο το έχουν μόνο ορισμένες γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Μελέτης Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, το σημείο G δεν υπάρχει! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.800 γυναίκες, όλες ζεύγη μονοζυγωτικών ή διζυγωτικών διδύμων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ιδέα του σημείου G είναι καθαρά υποκειμενική, αφού τα ομοζυγωτικά δίδυμα δεν συμφωνούσαν στην ύπαρξή του (μία εκ των δύο διδύμων θεωρούσε ότι έχει σημείο G, σε αντίθεση με την άλλη), παρόλο που μοιράζονταν τα ίδια γονίδια. Τέλος, λοιπόν, στην απεγνωσμένη αναζήτηση αυτής της «μαγικής» ανατομίας, γιατί το μόνο που μπορεί να μας προκαλέσει είναι άγχος.
Νομίζω πως θα μπορούσαμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η γυναικεία κορύφωση είναι κάτι που αφορά τις γυναίκες όσο και τους άντρες, αφού -κακά τα ψέματα!- είναι καθήκον και τιμή σου (ναι, σε εσένα απευθύνομαι άντρα) να φέρνεις τη γυναίκα σου στο τελικό στάδιο της ερωτικής της διέγερσης. Αξίζει σίγουρα τον κόπο να ασχοληθείς με κάτι τόσο πολύπλοκο. Και θα σου χαρίσει πολλά, υπέροχα πράγματα. Αλλά αν πρέπει να ρωτάς τι, δεν σου αξίζει να μάθεις... +el. gk.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΡΩΤΑΩ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΑΞΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΟΥ?
Δεν νομίζω πως αυτό είναι απαραίτητο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήeinai asteio oti eprepe na diavasw (prin pollaaaaa xronia) prwta pws yparxei o gynaikeios orgasmos prin na ton noiwsw!
ΑπάντησηΔιαγραφήtwra einai oysiastika oti pio simantiko gia mena, omws de shmainei oti einai kai standar eidika an allazeis eykola sidrofo. Sthn arxh toylaxiston einai dyskolo na to zithseis apo ton allo, opws epishs einai dyskolo gia ton allo na to kataferei.
Giayto o pio sigouros tropos gia mia gynaika pisteyw pws einai h ayto-ikanopoihsh opoy to apotelesma einai kai 100%
8a i8ela na akoysw apopseis kai apo alles. Bravo Elenh gia to 8ema soy!!!!!!!!!
Καταρχήν, για μένα, δεν χρειάζεται να το ζητήσεις αλλά νομίζω πως είναι αυτονόητο το να στο δίνουν απλόχερα. Δεν μπορώ να φανταστώ πως υπάρχουν άντρες που θέλουν να αφήνουν τις κοπέλες ανικανοποίητες! Αν κάποιος νοιάζεται πραγματικά για σένα σίγουρα θα θέλει να σε κάνει να το νιώσεις. Κι αν αρχικά δεν τα καταφέρει, στην πορεία θα βρει τον τρόπο. Όσο για την αυτοϊκανοποίηση, είναι απαραίτητη για να μάθουμε τον εαυτό μας, τι μας αρέσει και πως. Ωστόσο δεν είναι μονόδρομος. Αλίμονο μας αν ήταν!
Διαγραφήσ.σ. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! :*
poios eips oti sthn arxh noiazetai kapoios gia sena? epishs, fantasoy to: Yparxoyn polloi adres poy den exoyn sto myalo toys ayto akribws...
ΔιαγραφήΕεε βρε το να νοιάζεται κάποιος είναι βασική προϋπόθεση. Και εσύ είσαι αυτή που θα τον κάνει να νοιαστεί. Αυτό όμως πάει αλλού τη συζήτηση. Πάντως μην είσαι απαισιόδοξη ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή