παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα
Πριν λίγο καιρό, η Microsoft ανακοίνωσε το νέο της λειτουργικό σύστημα, τα Windows 10. Η εταιρία από το Σιάτλ μας έχει συνηθίσει στα Σκοτσέζικα ντους τελευταία με την ποιότητα των λειτουργικών της συστημάτων να εναλλάσσεται με κάθε τους έκδοση.
Τα Windows ΧΡ ήταν καταπληκτικά, τα Windows Vista παταγώδης αποτυχία, τα Windows 7 πάρα πολύ καλά και σταθερά και τα Windows 8; - καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Ίσως για αυτό και να βιάστηκαν να ολοκληρώσουν και να ανακοινώσουν την νέα έκδοση, τα Windows 10 (πού πήγαν τα Windows 9;! απλό - τα Windows 9 ήταν τα Windows 8.1). Τελικά,
όμως, αξίζει της προσοχής μας η νέα αυτή έκδοση; Για να δούμε…
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η Microsoft άκουσε τις προτάσεις (και τις φωνές) των απανταχού χρηστών και προγραμματιστών της και αποφάσισε να αφομοιώσει τις προτάσεις τους και να δουλέψει μαζί τους ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία με τα Windows 10. Αρχίζοντας από το αγαπημένο μας μενού έναρξης το οποίο επιστρέφει και μάλιστα δυναμικά. Οι λάτρεις του μενού έναρξης των Windows 8 (αν υπάρχει τέτοια κατηγορία χρηστών), θα μπορούν ακόμα να επιστρέψουν σε αυτό αλλάζοντας μια ρύθμιση αλλά τα καλά νέα είναι ότι το μενού που έχουμε αγαπήσει θα είναι το στάνταρτ στο νέο λειτουργικό.
Το Κέντρο Δράσης (ή Action Centre) είναι το δεύτερο σημαντικό μενού το οποίο θα προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες όπως η ενεργοποίηση του ασύρματου δικτύου, του Bluetooth, κλπ.
Το Κέντρο Ειδοποιήσεων (ή Notification Centre), το οποίο είναι της μόδας πλέον και εμφανίζεται σε όλα τα λειτουργικά, θα συγχρονίζει με όλες τις συσκευές μας, εφόσον αυτές τρέχουν την νέα έκδοση των Windows.
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα όμως της Microsoft στα νέα Windows είναι η ψηφιακή “γραμματέας”, η Κορτάνα. Η Κορτάνα έχει διεισδύσει βαθιά στο λειτουργικό και μπορεί να εκτελέσει μια πληθώρα εντολών, από το να μας πει τον καιρό, μέχρι να ανοίξει αρχεία, να παίξει μουσική και να κάνει πράξεις. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της, οι υπεύθυνοι της εταιρίας είχαν μια πλήρη συνομιλία μαζί της η οποία δεν έδινε καθόλου την εντύπωση ότι γινόταν με μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης!
Η πλειοψηφία των εφαρμογών που συνοδεύουν το λειτουργικό έχει επανασχεδιαστεί και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά τόσο από τον τομέα των γραφικών όσο και από αυτόν της λειτουργικότητας τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ημερολόγιο και το Outlook.
Άλλο ένα μεγάλο στοίχημα για την Microsoft είναι η αντικατάσταση του προβληματικού, αργού και προϊστορικού Internet Explorer με τον Edge (κωδική ονομασία Spartan). Ο νέος φυλλομετρητής φαίνεται απείρως καλύτερος, ομορφότερος, λειτουργικότερος και ταχύτερος από τον Internet Explorer. Μάλιστα, η Microsoft “σκότωσε” εντελώς το όνομα Internet Explorer σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο νέος φυλλομετρητής από τις αποτυχίες του παρελθόντος. Μια από τις όμορφες λειτουργίες του είναι η δυνατότητα αποθήκευσης άρθρων για μετέπειτα ανάγνωση, μια λίστα που θα συγχρονίζει με όλες μας τις Windows 10 συσκευές. Φυσικά, και εδώ, η ενσωμάτωση της Κορτάνα είναι καθοριστική και εντυπωσιακή. Η μεγάλη επιτυχία, ως τώρα, είναι ότι η Κορτάνα βρίσκεται παντού χωρίς όμως να κάνει τον χρήστη να νοιώθει ότι καταπιέζεται από την παρουσία της (άραγε, θυμάται κανείς τον “φιλικό” συνδετήρα του παλιού Office;!)
Ακόμα μια εντυπωσιακή λειτουργία είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία με τις κονσόλες Xbox. Πλέον, η δυνατότητα μια κονσόλα και ένας Η/Υ να παίζουν μέσω Διαδικτύου το ίδιο παιχνίδι γίνεται πραγματικότητα! Ακόμα, οι χρήστες των Windows 10 θα μπορούν να κάνουν streaming στις οθόνες τους παιχνίδια από το Xbox One ακόμα και μέσω ασυρμάτου δικτύου!
Τέλος, η λειτουργία Continum είναι ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του νέου λειτουργικού συστήματος και θα επιτρέπει την προσαρμογή του λειτουργικού ανάλογα με το αν είναι σε λειτουργία οθόνης αφής ή πληκτρολογίου. Χαρακτηριστικά, στις ταμπλέτες Microsoft Surface, τα Windows 10 θα αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ή μη πληκτρολογίου και ανάλογα θα προσαρμόζουν την εμφάνισή τους και την λειτουργικότητά τους.
Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα της Microsoft είναι από ότι φαίνεται η απόφασή της εταιρίας τα Windows 10 να είναι και η τελευταία έκδοση των Windows. Η εταιρία μπαίνει στο κόλπο, που η Apple ξεκίνησε πρώτη, και από εδώ και πέρα δεν θα κυκλοφορεί μεγάλες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων αλλά μικρές και συχνές ανανεώσεις/αναβαθμίσεις που απλά θα προσθέτουν επιπλέον λειτουργικότητα στο υπάρχον οικοδόμημα. Το αν οι αναβαθμίσεις αυτές θα είναι δωρεάν (όπως της Apple) ή όχι, μένει να φανεί.
Αυτό όμως που δείχνει πόσο πολύ θέλει η Microsoft να αποδείξει ότι τα Windows 10 είναι το μέλλον, είναι η απόφασή της να τα διαθέσει ως δωρεάν αναβάθμιση σε όσους έχουν Windows 7 και Windows 8.1! Με αυτό τον τρόπο θέλει να εξιλεωθεί για την αποτυχία των Windows 8/8.1 αλλά και να δελεάσει τους πιστούς των Windows 7 να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να δοκιμάσουν την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος.
Το μέλλον θα δείξει, όπως πάντα, αν η έκδοση αυτή των Windows είναι όντως καλή και αν θα αντέξει στον χρόνο τόσο όσο τα Windows ΧΡ και Windows 7! Εμείς, δεν μένει παρά να μείνουμε συντονισμένοι αλλά και “προσγειωμένοι” ..! +Vassilis Anastasiadis
αν και έχω διαβάσει αρκετά σχετικά άρθρα τα βρήκα άλλοτε ελλειπή (αφήνοντάς μου πολλά ερωτηματικά) κι άλλοτε υπερβολικά μακροσκελή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ έφτιαξες ένα εξαιρετικό κείμενο παρουσίασης και αν και ψηνόμουν εδώ και καιρό για την αναβάθμιση, τώρα νομίζω πως είμαι "διπλοφουρνισμένος" κι έτοιμος!
άντε ντε .. πάρε να μας πεις και εμάς πώς είναι! χρειαζόμαστε ένα πειραματόζωο ..!
ΔιαγραφήΔε με λες; Η Σουλτάνα θα κάνει και στριπ τιζ;
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν βρίσκω λόγο να μην το κάνει ...το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να ζητήσεις ευγενικά ..
ΔιαγραφήHi, I'm Cortana, how may I assist you today?
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Spiridakis (above comment) has a request...........
ΔιαγραφήΜε βάση την συνήθη πρακτική να φτιάχουν ένα λειτουργικό καλό και ένα άχρηστο, μετά τα 8,1 το νέο λειτουργικό θα πρέπει να είναι άχρηστο και να αντικατασταθεί σχεδόν αμέσως. Είδομεν.
ΑπάντησηΔιαγραφή"8" και "8.1", για μένα προσωπικά, ήταν παταγώδεις αποτυχίες .. τα "8" βγήκαν χάλια και τα "8.1" ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την παρτίδα .. άρα, *θεωρητικά*, θα πρέπει να περιμένουμε καλά πράματα από τα "10"..
ΔιαγραφήΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ;
ΑπάντησηΔιαγραφήόσοι έχουν πειρατικά, θα μπορούν να κάνουν αναβάθμιση στα νέα "10" μέσω της Microsoft και μάλιστα "δωρεάν".. τα " " στο δωρεάν είναι γιατί θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την "κόπια" τους μέσα σε κάποιες μέρες αγοράζοντας άδεια χρήσης..
Διαγραφήτώρα από άποψη αναβάθμισης πειρατικής κόπιας .. εδώ και πολλά χρόνια έχω πάψει να χρησιμοποιώ παράνομο λογισμικό (μεταξύ άλλων γιατί το επάγγελμά μου, μου δίνει πρόσβαση σε άπλετο νόμιμο λογισμικό) και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έπαψα να έχω απανωτά προβλήματα σταθερότητας και αξιοπιστίας. Δεν λέω ότι τα Windows είναι το καλύτερο λειτουργικό (είμαι άλλωστε χρήστης Apple Mac στην μη-επαγγελματική μου ζωή) αλλά σίγουρα βελτιώνονται απείρως όταν η "κόπια" είναι νόμιμη. Ίσως γιατί οι παράνομες εκδόσεις είναι και λίγο "φορτωμένες" με "άλλα καλούδια" τα οποία δεν παίρνουμε χαμπάρι ..
θα ηθελα να σας ρωτησω αν θεωρειται πως τα windows 10 θα ειναι καλυτερα απο τα mac και την google σε οτι αφορα το θεμα της συμβατικοτητας, δηλαδη απο κινητο σε tablet και σε υπολογιστη. ας πουμε απο αυτης της αποψης θα ηταν καλυτερος ενας υπολογιστης με chrome λειτουργικο;
ΑπάντησηΔιαγραφήσας ευχαριστω για το χρονο σας
έχω μάθει να μην μπαίνω σε αυτό το "τρυπάκι" της σύγκρισης των 2 λειτουργικών (Windows & MacOS X) γιατί η εμπειρία μου, μου έχει διδάξει ότι και τα δυο έχουν σοβαρά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η απόφαση του ποιού είναι καλύτερο πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με βάση τις απαιτήσεις μας και του πώς θα χρησιμοποιούμε τον Η/Υ μας.
Διαγραφήπιστεύω ότι για πρώτη φορά η Microsoft πάει να εισαγάγει αυτή την συμβατότητα μεταξύ συσκευών και το "ένα λειτουργικό σύστημα για όλα" .. από εκεί και πέρα, είναι τι συσκευές έχει ο καθένας και τι προσδοκά να κάνει με κάθε μια από αυτές και τι απαιτήσεις έχει από το λειτουργικό. Εγώ είμαι χρήστης Apple (εκτός δουλειάς) με ένα σταθερό, ένα φορητό, ένα κινητό και μια ταμπλέτα και η ομοιομορφία του λειτουργικού της εταιρίας είναι κάτι το εξαιρετικό. Αν η Microsoft καταφέρει να προσφέρει ένα τέτοιο επίπεδο ομοιογένειας και λειτουργικότητας ή όχι, μένει να φανεί.
Να συμπληρώσω ότι υπολογιστή με λειτουργικό Chrome δεν θα αγόραζα ποτέ γιατι οι περιορισμοί που έχει είναι αρκετοί. Δεν γνωρίζω άν έχετε επαφή με το συγκεκριμένο, αλλά και μόνο το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η εγκαταστάση κανονικών/πλήρων εφαρμογών σε συνδυασμό με την απαίτηση το λάπτοπ να έχει διαρκή σύνδεση στο Διαδίκτυο για να δουλέψει είναι αρκετοί παράγοντες για να με κάνουν να επιλέξω κάτι άλλο.