πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα
χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis
Είναι βράδυ και ξυπνάω από τη ζέστη. Κοιτάζω το κινητό μου. Η ώρα είναι 02:15 και η θερμοκρασία είναι στους 9 βαθμούς Κελσίου. Αρκετά ασυνήθιστοι για μήνα Δεκέμβρη οι 9 βαθμοί. Τι έπαθε ο χειμώνας φέτος; Και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα δεν είναι μόνο ο χειμώνας που τρελάθηκε. Γενικότερα οι εποχές βρίσκονται σε...σύγχυση. Οι βροχές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, το κρύο μία πάει και μία έρχεται και η ζέστη έχει γίνει αφόρητη. Κάπως έτσι κοντεύουμε να χάσουμε και το χειμώνα...
Είναι φανερό ότι το κλίμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό. Για να μπορέσουμε να κάνουμε την σύνδεση των δύο, είναι απαραίτητοι οι ορισμοί τους:
Καιρός είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μία ορισμένη χρονική στιγμή, συμπεριλαμβανομένης και την εξέλιξη της κατάστασης αυτής από τη γέννηση της ως το "θάνατο" των συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών διαταραχών.
Κλίμα είναι η μέση καιρική κατάσταση, ως σύνθεση του καιρού για μια μεγάλη χρονική περίοδο (30 έτη), ώστε να απαλείφονται τα σφάλματα και να εδραιώνονται οι στατιστικές παράμετροι. Πολλές φορές τα συμπεράσματα είναι ορθά για ορισμένα κλιματικά στοιχεία, ακόμα και για κλίμακα χρόνου από 10 έως 15 χρόνια.
Το παγκόσμιο κλίμα, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων που χαρακτηρίζουν από τη μία την κύρια πηγή ενέργειας, δηλαδή την ηλιακή ακτινοβολία, και από την άλλη ένα μεγάλο αριθμό γήινων φαινομένων που το διαμορφώνουν, όπως η σύσταση της ατμόσφαιρας, οι άνεμοι, η τοπογραφία, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και άλλα. Όταν μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και ο ανθρώπινος παράγοντας, τα πράγματα αλλάζουν. Η αλήθεια είναι πως το κλίμα στον πλανήτη μας δεν ήταν ποτέ σταθερό. Εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις χρονικά, δεν περίμενε δηλαδή την ανθρώπινη παρέμβαση για να αλλάξει. Στη διαμόρφωση και εξέλιξη του κλίματος συμβάλλουν και εξωτερικά αίτια, όπως η τροχιά της γης, αλλά και εσωτερικά αίτια, όπως οι εκπομπές αερίων, που οφείλεται φυσικά στο φιλόδοξο ανθρώπινο χέρι. Δηλαδή ήταν που ήταν στραβό το κλίμα από μόνο του, το κάναμε κι εμείς τρισχειρότερο!
Αυτοί και αμέτρητοι άλλοι παράγοντες είναι οι υπόλογοι για την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος. Καθώς οι δεκαετίες περνούν, η θερμοκρασία του πλανήτη παρουσιάζει ανοδική πορεία με αποτελέσματα όπως λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, εξαφάνιση ολόκληρων νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών από το χάρτη. Έτσι, τίθενται κάποια ερωτήματα:
- Που σταματά η τάση αύξησης της καμπύλης θερμοκρασίας;
- Θα σταματήσει ποτέ εάν είναι κατά μεγάλο ποσοστό μία φυσική τάση;
- Είναι ικανός ο άνθρωπος να αποτρέψει την ανοδική τάση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το