Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ η εικονική πραγματικότητα έρχεται

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Θέλετε να επισκεφθείτε μια χώρα αλλά δεν έχετε χρήματα ή χρόνο; Μήπως θέλετε να επισκεφθείτε κάποιον πλανήτη του γαλαξία μας (ή και πιο μακρυά ακόμα); Μήπως θέλετε να δείτε αν είναι όντως τόσο τρομακτικό αυτό το τρενάκι που σας είπαν να ανεβείτε στην Disneyland; Υπάρχει τρόπος να τα κάνετε όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείτε από τον καναπέ σας και χωρίς να θυσιάσετε την αληθοφάνεια! Η τεχνολογία λέγεται «Εικονική Πραγματικότητα» και έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα να μας παρασύρει στον ρυθμό της!

Και αν κάποιοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, θυμάστε την «Εικονική Πραγματικότητα» του 1990, τότε ετοιμαστείτε να πάθετε σοκ!

Οι μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου των υπολογιστών και της ψυχαγωγίας (Samsung, Google, Facebook, Microsoft) έχουν ξοδέψει πολλά λεφτά και χρόνο (πάνω από 10 χρόνια) για να καταφέρουν να κάνουν την τεχνολογία αυτή εντυπωσιακή όσο και οικονομική. Και φέτος, η αγορά αναμένεται να πλημμυρίσει από προϊόντα εικονικής πραγματικότητας.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η εικονική πραγματικότητα θα δημιουργήσει μια βάση 39 εκατομμυρίων καταναλωτών και πωλήσεις 5.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νούμερο αυτό θα αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και τα 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018! Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι το αντίστοιχο νούμερο για το 2015 ήταν 650 εκατομμύρια δολάρια.


Συσκευές:

Ίσως πολλοί από τους αναγνώστες να γνωρίζουν ήδη την εταιρία Oculus που θεωρείτε πρωτοπόρος στην τεχνολογία αυτή. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η Facebook την αγόρασε πριν ένα χρόνο προς 2 δισεκατομμύρια δολάρια! Η Oculus ετοιμάζει να λανσάρει στην αγορά το Oculus Rift, μια συσκευή headset που μπορεί να συνδεθεί σε Η/Υ και κονσόλες παιχνιδιού και να αναπαράγει τρισδιάστατο υλικό εικονικής πραγματικότητας. Η συσκευή θα πωλείται προς 600 δολάρια και ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στις αγορές τον Απρίλιο ενώ οι πρώτες εντυπώσεις από όσους την έχουν δοκιμάσει είναι παραπάνω από θετικές. Οι αναλυτές μάλιστα βλέπουν το Oculus Rift να ηγείται των πωλήσεων με προβλεπόμενες πωλήσεις περίπου 6.6 εκατομμυρίων μονάδων!



Η Sony ετοιμάζει το δικό της προϊόν που ακόμα δεν γνωρίζουμε την ονομασία του (το πρόγραμμα ανάπτυξής του ονομάζεται Project Morpheus). Η συσκευή θα κοστίζει περίπου 300 δολάρια και θα είναι συμβατή με το PlayStation 4 προσφέροντας γραφικά υπερ-υψηλής ανάλυσης, πολυκάναλο ήχο και πολλαπλούς αισθητήρες κίνησης.


Η HTC ετοιμάζει το Vive που είναι η δική της εκδοχή στην κατηγορία των headsets και έχει ημερομηνία κυκλοφορίας το 2016. Η τιμή του δεν είναι γνωστή ακόμα (εικάζεται ότι θα είναι κοντά στα 600 δολάρια) και στα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα ενώ χρησιμοποιεί αισθητήρες laser για να ανιχνεύσει κινήσεις. Ένα από τα μειονεκτήματα όμως της συσκευής είναι το γεγονός ότι δεν είναι ασύρματη (κάτι που και το Oculus Rift και το Sony Project Morpheus προσφέρουν).



Το μεγάλο ευχαριστώ όμως πρέπει να πάει στην Google η οποία φρόντισε να φέρει την εικονική πραγματικότητα στις μάζες με έναν εντυπωσιακά φθηνό και έξυπνο τρόπο, το Google Cardboard! Το Google Cardboard είναι φτιαγμένο από χαρτόνι (!) και δέχεται έξυπνα κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς (iPhone, Android). Το προϊόν αυτό σε συνδυασμό με κάποιες εφαρμογές που διατίθενται για τα τηλέφωνα αυτά δημιουργεί ένα απίστευτα αληθοφανές περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Google Maps, Zombie Shooter VR, Star Wars και Cardboard είναι κάποιες από τις εφαρμογές που οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν. Το κόστος μάλιστα του προϊόντος ξεκινάει από το 1 ευρώ – και δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους!



Προκλήσεις και ευκαιρίες:

Η υψηλή τιμή των συσκευών είναι σίγουρα κάτι που θα αποθαρρύνει κάποιους από τους καταναλωτές αλλά αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί όσο η τεχνολογία γίνεται πιο προσιτή. Επίσης, η ύπαρξη τριών συσκευών ίσως προκαλέσει κάποιο μπέρδεμα στους προγραμματιστές και τις εταιρίες ανάπτυξης εφαρμογών μιας και τα διαφορετικά πρωτόκολλα θα απαιτούν κάθε εφαρμογή να γράφεται τρεις φορές για να παίζει σε όλες τις συσκευές. Ίσως έχουμε ένα «πόλεμο» επικράτησης τεχνολογίας πριν αρχίσουμε να βλέπουμε πραγματικά εντυπωσιακές εφαρμογές και λύσεις. Από την άλλη όμως, τρεις πλατφόρμες σημαίνει και πλειάδα εφαρμογών και όχι μόνο στον τομέα των παιχνιδιών. Η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, ο τουρισμός, ο στρατός, οι τηλεπικοινωνίες και η ιατρική αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και αλληλεπιδρούσε με κάποια πράματα να αλλάξει ριζικά.

Το μέλλον της εικονικής πραγματικότητας αναμένεται εντυπωσιακό και το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας τεχνολογίας που έχει ατελείωτες δυνατότητες και εφαρμογές. Αν εντυπωσιαστήκαμε από τα τρισδιάστατα γραφικά σε κινηματογράφο και τηλεόραση, τότε αυτή η τεχνολογία θα μας απογειώσει και θα μας ζαλίσει (στην κυριολεξία μιας και χρήστες του Oculus Rift που ανέβηκαν σε εικονικό τρενάκι λούνα παρκ δήλωσαν ότι ένιωσαν την ίδια αδιαθεσία που ένοιωθαν στην πραγματικότητα)!
Καλή (εικονική) χρόνια και ευτυχισμένο το 2016!! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. ΕΝΤΑΞΕΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΚΕΙ ΣΑΝ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΤΤΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ......
    ΝΙCK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Νίκο,

    Το αν θα το αγοράσει κάποιος ή όχι είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και το κόστος δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην εξίσωση (συμφωνώ ότι είναι από τους πιο σημαντικούς). Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ θα αγοράσω (τουλάχιστον όχι ακόμα γιατί ποτέ δεν ήμουν λάτρης της πρώτης γενιάς - περιμένω πάντα να στρώσουν τα προβλήματα πριν επενδύσω). Και φυσικά, ούτε προωθώ και ενθαρρύνω την αγορά (δεν διαφημίζω, δεν προωθώ, δεν επιβάλλω) από κανένα.

    Αυτό που είναι άπειρα σημαντικό όμως είναι οι προοπτικές που μια τέτοια τεχνολογία προσδίδει σε επιστήμες, έρευνα, υγεία, κλπ. Δεν είναι όλα καταναλωτικά αγαθά και ούτε πρέπει να τα βλέπουμε/αντιμετωπίζουμε έτσι. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) η τεχνολογία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών δρα πάντα σαν καταλύτης ώστε νέες τεχνολογίες να αναπτυχθούν, βελτιωθούν και να γίνουν γνωστές.

    Παρόλα αυτά, να τονίσουμε εδώ ότι το Oculus Rift χρηματοδοτήθηκε από το απλό κοινό (από ανθρώπους σαν και εμάς) πολύ πριν γίνει "εμπορικό" και "πανάκριβο" και "κάτι που μας σερβίρουν". Χρηματοδοτήθηκε όταν ήταν ακόμα μια ιδέα γιατί κάποιοι είδαν πιο μακρυά από εμάς και διεπίστωσαν ότι υπάρχουν προοπτικές σε αυτό το προϊόν και την τεχνολογία. Και μάλιστα η καμπάνια του στο Kickstarter ξεκίνησε με στόχο να μαζευτούν 250.000 δολάρια και κατέληξε να συλλέξει κοντά στα 2.5 εκτομμύρια! Πολύ πριν η Facebook δώσει τα 2 δισεκατομμύρια για την αγορά του.

    Τέλος, να συμπληρώσω ότι το Cardboard της Google που ανέφερα πιο πάνω κοστίζει 1 ευρώ και δίνει μια πολύ καλή εμπειρία της τεχνολογίας. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί πανάκριβο...

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το