Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis
Η CIFAS, βρετανική Μ.Κ.Ο, και το Leeds Building Society έβαλαν στόχο να αποδείξουν ότι ζούμε σε μία εποχή που η πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από εύκολη. Γι' αυτό το λόγο οργάνωσαν το παρακάτω κοινωνικό πείραμα: ενημερώνοντας τους πελάτες πως ένα like ισοδυναμεί με έναν δωρεάν καφέ και αποσπώντας το όνομά τους, προσπαθούσαν μέσα σε 3 λεπτά να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γι' αυτούς από όλα τα social media. Όπως θα δείτε στο βίντεο τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:
Δεν σκοπεύω να μηρυκάσω το ζήτημα για άλλη μία φορά: είναι δεδομένο ότι η συλλογή προσωπικών δεδομένων είναι απόλυτα εφικτή έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες. Το ερώτημα είναι αρχικά, αν αξίζει τον κόπο όλη αυτή η έκθεση, κι αν είναι απαραίτητη. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, τα πράγματα είναι αδιαμφισβήτητα περίπλοκα. Γιατί πλέον, όσο και να θέλει κάποιος λόγω προσωπικών επιλογών να αποσπαστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ανέφικτο. Κυριαρχούν στην επικοινωνία (γρήγορη και δωρεάν), γίνονται αντικείμενο και όργανο εργασίας, πομποί τέχνης, επιβάλλουν lifestyle. Η, οργουελικής φύσης, παρουσία τους στην καθημερινή ζωή είναι τέτοια που απαγορεύει κάθε απαγκίστρωση απ' αυτά.
Το χρυσό κλειδί της ισορροπίας λοιπόν έρχεται ως απάντηση στο δεύτερο ερώτημα που θέσαμε: η χρήση των social media δεν προϋποθέτει απόλυτη παράδοση του εαυτού μας στο βωμό τους. Είναι όργανα στο ανθρώπινο χέρι, που ανάλογα με τη χρήση τους κρίνεται ο χαρακτήρας τους. Οπότε εδώ επικαλούμαστε τη λογική, τη σύνεση και την επαγρύπνηση του κάθε ατόμου. Όταν το όφελος μετατρέπεται σε υποτέλεια, έρχεται η ώρα να κάνουμε πίσω. +Κωνσταντίνα Πορφυρού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το