Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Ο πρώτος λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ με αυτό το θέμα είναι ότι τα Video Games συνδυάζουν μοναδικά την επιστήμη με την τέχνη. Διότι, από τη μία, χρειάζονται επιστημονικές γνώσεις για να στήσεις τέτοιου είδους παιχνίδια, από την άλλη, χρειάζεται δημιουργικότητα και φαντασία για να κάνει κανείς ένα παιχνίδι ελκυστικό. Και η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι για την υπό διαπραγμάτευση 10η τέχνη, τα Video Games αποτελούν μία από τις επικρατέστερες υποψηφιότητες
Ο δεύτερος λόγος είναι η ανάγκη μου να υπερασπιστώ αυτό το είδος παιχνιδιού. Και δεν θα τα υπερασπιστώ ως gamer, γιατί δεν είμαι! Απλώς τυγχάνει να υπήρξα παρατηρητής των επικών φιλονικιών των αντιμαχόμενων στρατοπέδων και με κέρδισαν οι gamers. Όχι γιατί συμβαίνει αρκετοί από αυτούς να είναι καλοί μου φίλοι, μα γιατί, πιστεύω ότι όσοι μαίνονται αυτών των παιχνιδιών έχουν λανθασμένη προσέγγιση του θέματος.
Όμως ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά…
Οι φήμες λένε…
Το να κάθεσαι με τις ώρες μπροστά σε μία οθόνη και να πωρώνεσαι με ένα παιχνίδι φαντάζει χαζό και ενέχει πολλούς κινδύνους, ιδίως, για τα παιδιά που εθίζονται και δεν επικοινωνούν και αποξενώνονται και είναι και επικίνδυνο για την υγεία τους και δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους… Άσε που σύμφωνα με τις γιαγιάδες αυτά τα ηλεκτρονικά είναι κατασκευάσματα του διαβόλου, και χίλια δυο άλλα που δεν αξίζει καν να τα αναφέρω…
Η αλήθεια είναι…
Ας ξεκινήσουμε με το θέμα του εθισμού: Όλα στη ζωή θέλουν μέτρο, όχι μόνο τα Video Games. Κι όταν, πριν κάτι αιώνες, ο Κλεόβουλος έλεγε "μέτρον άριστον" και ο Αριστοτέλης ανέλυσε την έννοια της μεσότητας, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧAN VIDEO GAMES. Δεν είναι λοιπόν τα Video Games που εθίζουν, είναι η τάση των ανθρώπων - άλλων περισσότερο κι άλλων λιγότερο - να δημιουργούν πυρήνες συνήθειας και εθισμού στη ζωή τους.
Τώρα, ας υποθέσουμε ότι όντως είναι αρνητική επίδραση στη νέα γενιά. Λέω εγώ τώρα, τί είναι προτιμότερο; Να λογομαχεί κανείς με το παιδί του και να απαγορεύσει τη χρήση των Video Games ή να γίνει προσπάθεια από τους ειδήμονες να στρέψουν αυτήν την αγάπη των παιδιών προς όφελός τους; Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί πως είθισται οι gamers να μιλάνε πολύ καλά αγγλικά γιατί το παιχνίδι τους δίνει το ΚΙΝΗΤΡΟ να ψάξουν και να μάθουν άγνωστες λέξεις και φράσεις για να περάσουν τα εμπόδια, επίπεδα, κ.α. Ακόμα, τους δίνει το ΚΙΝΗΤΡΟ να ερευνήσουν για θέματα και πρόσωπα που αναφέρονται στα παιχνίδια αυτά. Αν συνδυάσουμε αυτά με τις έρευνες που έχουν δείξει ότι ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ, καθώς και ότι η διδασκαλία μέσω του παιχνιδιού και δη με τη χρήση πολυμέσων είναι ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ και ίσως αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εκμάθησης για μικρούς και μεγάλους θα πετυχαίναμε πολλά στο χώρο της εκπαίδευσης. Και δεν πρόκειται για κάτι νέο και πρωτοφανές στο εξωτερικό ήδη έχουν γίνει έρευνες και έχουν γραφτεί βιβλία, όπως το «Video Games & Εducation» του Harry J. Brown, ήδη εκπαιδευτικοί τα έχουν συμπεριλάβει στη διδασκαλία τους.
Πληροφοριακά να πούμε ότι, με τον όρο Video Games εννοούμε κάθε τύπου ηλεκτρονικά παιχνίδια που υπάρχουν σε κινητά, κονσόλες, υπολογιστές… Οι βασικοί χρήστες των Video Games είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, διότι η κινούμενη εικόνα και το εικονικό περιβάλλον διεγείρουν τη φαντασία τους περισσότερο από κάθε άλλο παιχνίδι. Ωστόσο, είναι αρκετά δημοφιλή και στις ηλικίες των 20-35, και όχι μόνο. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι παρόλο που το κοινό των video games είναι ανδροκρατούμενο, το γυναικείο κοινό, αν και μικρό, ολοένα και αυξάνεται.
Ακόμα, να σημειώσουμε ότι κάποια Video Games έχουν μεταφερθεί – επιτυχώς ή ανεπιτυχώς – στη μεγάλη οθόνη (π .χ. Lara Croft , το Prince Of Persia, Resident Evil franchise κ.α.), ακόμα, έχουν γραφτεί βιβλία βασισμένα σε Video Games όπως το «Assassins Greed». Επιπρόσθετα, έτσι για την ιστορία, να πούμε ότι το πρώτο παιχνίδι /μηχάνημα που διαφημίστηκε επίσημα, ήταν το Comput er Space (παιχνίδι φλίπερ), το 1971. Τέλος, ας δούμε και κάτι ενδιαφέρον: Τι συμβαίνει επαγγελματικά στη χώρα μας στο χώρο αυτό: Τα Video Games ανοίγουν και επαγγελματικούς ορίζοντες – πρόκειται για το Gaming. Με τον όρο Gaming εννοούμε τα παιχνίδια που διεξάγονται με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ιδιωτικές σχολές έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας και παραδίδουν σεμινάρια για το Gaming.
Τα φιλιά μου! +Elena Alefantinou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προβληματίστηκες; σχολίασε το