Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

EΚ-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ αδελφικές σχέσεις

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Χαίρεται. Η λαχτάρα μιας οικογένειας να αποκτήσει ένα παιδάκι κορυφώνεται από την επιθυμία πολλές φορές του δεύτερου παιδιού για να αποκτήσει ένα αδελφάκι. Ειδικά στις μέρες μας που η οικονομική κρίση αλλά και οι καθημερινές ανάγκες της οικογένειας είναι βεβαρυμμένες από πολύ πίεση, άγχος και πολλές ώρες εργασίας οι γονείς δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να αποκτήσουν ένα δεύτερο παιδάκι. Όταν όμως έρχεται η αλήθεια είναι ότι το σπίτι πλημμυρίζει από γέλια, κλάματα, ξανά κουδουνίστρες που είχαμε φυλάξει στην αποθήκη μας, απανωτά ξενύχτια.
Όμως αυτά τα βιώνει μια μαμά. Το πρώτο παιδάκι όμως πως αισθάνεται άραγε; Η αλήθεια είναι ότι όταν το μωρό είναι πολύ μωρό το μεγαλύτερο αδελφάκι το βλέπει σαν μια κούκλα. Του αρέσει να το αγγίζει, του αρέσει να του κουνάει τις κουδουνίστρες, του αρέσει να το κουνάει στο ριλάξ. Σιγά - σιγά όμως το μωρό μεγαλώνει και αποκτά όλο και περισσότερο χώρο μέσα στο σπίτι, και το μεγαλύτερο αδελφάκι πρέπει να αρχίσει να εξασκείται με την αρετή της υπομονής. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορεί να δεχτεί το πείραγμα των παιχνιδιών του, τις μουντζούρες στις όμορφες ζωγραφιές του, το σκίσιμο του αγαπημένου του παραμυθιού; Τότε ξεκινάνε τα δύσκολα.

Η μαμά αρχίζει να εξηγεί στο μεγαλύτερο παιδί ότι το μωρό δεν καταλαβαίνει και ότι πρέπει να το μάθουν να φέρεται όμορφα. Ότι το μικρότερο αδελφάκι θα του πειράζει τα παιχνίδια του αλλά όταν κάτι του αρέσει ιδιαίτερα πολύ μπορεί να το παίζει όταν κοιμάται ή σε μέρη που το μωρό δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Όσο περισσότερο μεγαλώνει το μικρότερο αδελφάκι τόσο περισσότερο πρέπει να ενισχύουμε την αγάπη του ενός προς τον άλλον. Οι διαμάχες θα είναι πολλές, άλλες φορές λεκτικές, άλλες φορές μέσω σωματικής βίας, Όπως και αν έχει οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να λύνουν μόνα τους τις διαφορές όταν το μικρότερο παιδί είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επίσης, σημειώνουν ότι ανεξάρτητα ηλικίας οφείλουμε να παρεμβαίνουμε όταν ασκείται σωματική βία του ενός προς το άλλο, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Όπως και αν έχει κρατάω στο μυαλό μου αυτά που βιώνω σχεδόν κάθε βράδυ, το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου παιδιού μου να προσφέρει το γάλα στο μικρότερο, το ενδιαφέρον του μικρότερου παιδιού μου να με βοηθήσει όταν κάνω μπάνιο το μεγαλύτερο ή όταν το ντύνω. Οι δικές σας εμπειρίες ποιες είναι; Τι κάνετε όταν τα παιδιά σας μαλώνουν; Πώς ενισχύετε την αγάπη τους; Περιμένω εμπειρίες σας. Καλή συνέχεια! +Ioanna Mpourdouvali 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το